skmr Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Mam rower RIVERSIDE 500 z Decathlonu, i posiada on uchwyty kierownicy wyglądające tak jak w załączniku. Jak właściwie powinno się je trzymać? trzymać je tak jakby tam nie było tych wgłębień, nadgarstki prostopadle do tej powierzchni, czy raczej oprzeć nadgarstki tak jakby się opierając o to? Cytuj
zekker Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Tak jak ci wygodniej To rozszerzenie jest zrobione jako podparcie dla nadgarstków. Kiedyś miałem okazję z podobnymi jeździć i było dziwnie. Nie czuję się ekspertem ale najlepiej trzymać tak, żeby nadgarstki nie były zagięte. Pod taką pozycję dopasowujesz manetki, klamkę hamulca i chwyty kierownicy. Jak nie znajdziesz wygodnej pozycji z tymi chwytami, to będzie trzeba je wymienić. Cytuj
Gość Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 tak jakby się opierając o to A jak ci niewygodnie to musisz wyregulować kąt "tego to" żeby było wygodnie. Cytuj
Lezia Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Ta płetwa na chwycie kierownicy ma za zadanie powiększyć powierzchnię podparcia dłoni. W teorii ma być dzięki temu bardziej ergonomiczne trzymanie kierownicy. Nie każdy to lubi - trzeba się przyzwyczaić. Mam zastosowany taki wynalazek w swoim rowerze i dzięki temu mniej mi drętwieją dłonie. Cytuj
Gość Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Zdejmij i wyrzuć do kosza ,następnie załóż normalne gripy Cytuj
SoloTM Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) I rogi. Krótkie. 8-10 cm max. Edytowane 8 Maja 2020 przez SoloTM Cytuj
TheJW Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) ...a jeśli już chcesz jeździć na tych, to zmień ich pozycję. Zwykle najwygodniejsza i najzdrowsza dla nadgarstków pozycja ręki jest taka, że przedramię, dłoń i palce ułożone na hamulcu znajdują się w jednej linii. Wtedy nie wyginasz nadgarstka w górę czy w dół, nie musisz szukać palcem klamki hamulca. W tej sytuacji chwyty takie jak na załączonym zdjęciu powinny mieć "płetwy" skierowane ku pod kątem ku górze. Edytowane 8 Maja 2020 przez TheJW Cytuj
MikeSkywalker Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Co Wy gadacie! Przecież to najwygodniejszy typ chwytów Tych konkretnych nigdy nie miałem ale Ergon GP1, GP2 to coś pięknego - na obu można trzymać kierownicę "normalnie" jedynie regulując ich kąt nachylenia albo trzymać je po bokach, podobnie jak rogi. 1 Cytuj
Gość Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 @MikeSkywalker A to nie wiesz, że prawdziwy mężczyzna nie potrzebuje chwytów i trzyma swoją męską ręką gołą stal! Cytuj
Gość Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Zdejmij ! Daj psu do zabawy , skubaniec gdzieś je zakopie i nigdy ich nie znajdziesz.. Cytuj
Lezia Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 1 godzinę temu, TheJW napisał: W tej sytuacji chwyty takie jak na załączonym zdjęciu powinny mieć "płetwy" skierowane ku pod kątem ku górze. W pierwszej chwili też tak pomyślałem , ale nie wiadomo jak wysoko jest podniesione siodełko. Jak jest niżej od kierownicy to może być OK (ale wtedy klamki trzeba obrócić - podnieść). Najlepiej gdyby było zdjęcie dłoni na kierownicy jak się układają to można by określić czy oraz ile należy "obrócić" chwyt lub klamki. Cytuj
TheJW Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Zakładam, że nikt nie chce sobie zmasakrować kolan i ma ustawione siodło na przyzwoitej wysokości. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi