Skocz do zawartości

[korba] Wymiana korby na Deore M6000

kombiii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, kombiii napisał:

Metodą matematyczną

Nie baw się w to - szkoda czasu. Najlepsza metoda to zawieszenie łańcucha bez przerzutki +2. Nawet parktole to polecają

Napisano
Teraz, Danuel napisał:

Najlepsza metoda to zawieszenie łańcucha bez przerzutki +2.

Przy następnej zmianie korby, wezmę ten sposób pod uwagę ;)

Napisano
18 minut temu, Danuel napisał:

Najlepsza metoda to zawieszenie łańcucha bez przerzutki +2. Nawet parktole to polecają

To jest dobra metoda w napedach 1x. A i tak nie do konca *

W napedach szczególnie 3x najlepiej najmniejsza z przodu i z tyłu i napinamy tyle, żeby łańcuch przechodził pod górnym koleczkiem 2 cm. W razie czego * gdy łańcuch pęknie to można skrócić o 2 ogniwa bez wpływu na działanie przerzutki. ( mamy zapas )

Napisano

O tej metodzie też słyszałem. Na razie na +2 załatwiłem już kilka rowerów i ładnie łańcuch na nich wisi.

• Mod Team
Napisano

Akurat tu jakaś różnica może być z uwagi na krótsze lub dłuższe tylne widełki, chyba że macie takie same rowery. :)

Ja zawsze dobieram metodą najmniejsza zębatka na kasecie i na korbie. W takim ustawieniu przekładam łańcuch przez tylną przerzutkę i łańcuch ma być lekko napięty. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby metoda nie sprawdziła się.

Napisano
44 minuty temu, bogus92 napisał:

Ja zawsze dobieram metodą najmniejsza zębatka na kasecie i na korbie. W takim ustawieniu przekładam łańcuch przez tylną przerzutkę i łańcuch ma być lekko napięty. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby metoda nie sprawdziła się.

Co nie zmienia faktu, że metoda duża-duża+2 jest lepsza.

Przy metodzie mała-mała masz najmniej napięty łańcuch i jeżeli gdzieś w doborze sprzętu jest babol, to wrzucenie blat-blat spowoduje urwanie łańcucha i przerzutki. W metodzie duża-duża przy babolu w doborze najgorsze co nas czeka to wiszący łańcuch.

Pomijam tutaj fakt, że przełożenie blat-blat jest jak najbardziej stosowanym, zaś ośka-ośka nie występuje w żadnym mającym opary sensu schemacie korzystania z biegów.

• Mod Team
Napisano

Dlatego przed jakąkolwiek jazdą należy sprawdzić długość łańcucha po jego zamontowaniu na sucho na stojaku.

Oczywiście metoda blat z przodu i blat z tyłu plus dwa ogniwa też jest dobra. Aczkolwiek nie zgodzę się co do takiej jazdy, w napędzie 2x owszem da się, ale nadal jestem sceptyczny przy posiadaniu młynka do stosowania skrajnych biegów. Sytuacja przy 3x jest gorsza i także skrajne przełożenia nie powinny być ze sobą używane tak czy inaczej.

Napisano
33 minuty temu, bogus92 napisał:

Dlatego przed jakąkolwiek jazdą należy sprawdzić długość łańcucha po jego zamontowaniu na sucho na stojaku.

Tyle, że jeżeli zrobiliśmy co trzeba metodą mała-mała i łańcuch jest za krótki, to już jesteśmy w D4 i zaczyna się druciarstwo.

33 minuty temu, bogus92 napisał:

Oczywiście metoda blat z przodu i blat z tyłu plus dwa ogniwa też jest dobra.

Nie "dobra" ale "oczywiście zawsze lepsza".

34 minuty temu, bogus92 napisał:

Aczkolwiek nie zgodzę się co do takiej jazdy, w napędzie 2x owszem da się, ale nadal jestem sceptyczny przy posiadaniu młynka do stosowania skrajnych biegów. Sytuacja przy 3x jest gorsza i także skrajne przełożenia nie powinny być ze sobą używane tak czy inaczej. 

Ok, kwestia filozoficzna. Zmierzam do tego, że przełożenie duża-duża można rozmyślnie lub w roztargnieniu wrzucić i nie powinno się to kończyć dramatem - zaś z metodą doboru długości "mała-mała-poziomy wózek" w przypadku babola zastawiamy na siebie ( lub klienta ) kosztowną pułapkę.

Napisano

Każdy stosuje jaką chce. Ktoś chce mieć zapas to sobie w metodzie blat-blat dołoży 4 ogniwa. Ja zakładam ośka-ośka ( w 3x ) bo tak mi jest wygodniej - nie trzeba drugi raz łańcucha przeciągać klejącymi się paluchami -  przez przednią i tylną przerzutkę. Jak ktoś nie potrafi obliczyć pojemności napędu i np. z  korbą 44/32/22 założy kasetę 11-42  to już lepiej niech się nie zabiera za nic bo sobie dziurę w palcu zrobi kluczem do łańcucha, albo łańcuch popsuje. ;)

• Mod Team
Napisano
4 godziny temu, uzurpator napisał:

Tyle, że jeżeli zrobiliśmy co trzeba metodą mała-mała i łańcuch jest za krótki, to już jesteśmy w D4 i zaczyna się druciarstwo.

Nie "dobra" ale "oczywiście zawsze lepsza".

Ok, kwestia filozoficzna. Zmierzam do tego, że przełożenie duża-duża można rozmyślnie lub w roztargnieniu wrzucić i nie powinno się to kończyć dramatem - zaś z metodą doboru długości "mała-mała-poziomy wózek" w przypadku babola zastawiamy na siebie ( lub klienta ) kosztowną pułapkę.

Widzę, że popadasz w samozachwyt. Najlepsze jest oczywiście to co ty robisz. Tak jak @SoloTM napisał, jak nie potrafisz obliczyć pojemności napędu to nie zabieraj się za jego wymianę. Jeśli masz dobrze dobrane części to nic nie ma prawa się wydarzyć.

4 godziny temu, uzurpator napisał:

Dokładnie. Byle jak, byle co, żadnego zrozumienia tego co się robi, bo mi tak wygodnie.

Czy zakładasz, że osoby wypowiadające się nie mają pojęcia o czym piszą bo tak im wygodnie? Sądzę, że wiele osób testowało różne metody, każda podana tutaj jest dobra i tyle.

Napisano

Jak już skończyliście się sprzeczać nad wyższością Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem:D to napiszę jeszcze, że moja nowa przerzutka  FD-M611-B pomimo, iż z jakiejś starszej pochodzi grupy, wymiata. W niczym nie ustępuje T6000, kultura pracy ta sama, udało mi się ja wyregulować poprawnie, choć trwało to 30 minut.  Szkoda tylko, że nie mogę wsadzić kasety 11-42, to byłby ideał dla mnie. Lecz nie można mieć wszystkiego, chyba, że kupię sobie drugi rower, typowy góral, lub trial :w00t:

• Mod Team
Napisano
48 minut temu, kombiii napisał:

Szkoda tylko, że nie mogę wsadzić kasety 11-42, to byłby ideał dla mnie.

Dlaczego nie możesz? Jaką masz przerzutkę obecnie?

Nie ma rzeczy niemożliwych :)

Napisano

Pewnie ma RD-T6000 skoro to trekking i pewnie był na pełnym Deore. Żeby wsadzić do tego 11-42 to potrzeba by przedłużacza haka a i sama przerzutka nie ma wtedy takiej pojemności. Trzeba by było uważać, żeby nie zerwać łańcucha.

Uważam jednak, że mogłaby to być przesada. Już 22-36 daje nam przełożenie 0.61 czyli bardzo lekkie.

Napisano
8 godzin temu, Lawstorant napisał:

Pewnie ma RD-T6000 skoro to trekking i pewnie był na pełnym Deore.

Zgadza się. Maksymalna zębatka kasety przy tej przerzutce to 36, więc chyba nie ma co kombinować.

Napisano
15 godzin temu, bogus92 napisał:

Czy zakładasz, że osoby wypowiadające się nie mają pojęcia o czym piszą bo tak im wygodnie? Sądzę, że wiele osób testowało różne metody, każda podana tutaj jest dobra i tyle.

Nie. Zakładam coś gorszego. Osoby które się wypowiadają, czyli Ty i @SoloTM popadają w rutynę, bylejakość i olewanctwo. Mam szczerą nadzieję, że żaden z was serwisu nie prowadzi.

• Mod Team
Napisano
56 minut temu, kombiii napisał:

Zgadza się. Maksymalna zębatka kasety przy tej przerzutce to 36, więc chyba nie ma co kombinować.

No to fakt, pozostaje zmiana przerzutki. Choć tak jak @Lawstorant wspomniał, 22x36 to już bardzo lekkie przełożenie.

5 minut temu, uzurpator napisał:

Nie. Zakładam coś gorszego. Osoby które się wypowiadają, czyli Ty i @SoloTM popadają w rutynę, bylejakość i olewanctwo. Mam szczerą nadzieję, że żaden z was serwisu nie prowadzi.

Gdzie tutaj widzisz te cechy? Nikt nie napisał, że robi tak zawsze i działa, więc rutyny brak. Nikt nie napisał, że zrób byle jak, może zadziała. Nikt nikogo nie olał. 

Na ten moment widzę tylko Twoje zarozumialstwo. Proponuję, żebyś zainteresował się swoim podwórkiem a nie dociekał co ktoś prowadzi czy nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...