Gość Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 Teraz, kombiii napisał: Metodą matematyczną Nie baw się w to - szkoda czasu. Najlepsza metoda to zawieszenie łańcucha bez przerzutki +2. Nawet parktole to polecają
kombiii Napisano 13 Maja 2020 Autor Napisano 13 Maja 2020 Teraz, Danuel napisał: Najlepsza metoda to zawieszenie łańcucha bez przerzutki +2. Przy następnej zmianie korby, wezmę ten sposób pod uwagę
SoloTM Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 18 minut temu, Danuel napisał: Najlepsza metoda to zawieszenie łańcucha bez przerzutki +2. Nawet parktole to polecają To jest dobra metoda w napedach 1x. A i tak nie do konca * W napedach szczególnie 3x najlepiej najmniejsza z przodu i z tyłu i napinamy tyle, żeby łańcuch przechodził pod górnym koleczkiem 2 cm. W razie czego * gdy łańcuch pęknie to można skrócić o 2 ogniwa bez wpływu na działanie przerzutki. ( mamy zapas )
Gość Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 O tej metodzie też słyszałem. Na razie na +2 załatwiłem już kilka rowerów i ładnie łańcuch na nich wisi.
Lawstorant Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 Powiedz jaką masz kasetę. Jakbyś miał 11-36 to mogę ci policzyć ile ja mam
Mod Team bogus Napisano 13 Maja 2020 Mod Team Napisano 13 Maja 2020 Akurat tu jakaś różnica może być z uwagi na krótsze lub dłuższe tylne widełki, chyba że macie takie same rowery. Ja zawsze dobieram metodą najmniejsza zębatka na kasecie i na korbie. W takim ustawieniu przekładam łańcuch przez tylną przerzutkę i łańcuch ma być lekko napięty. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby metoda nie sprawdziła się.
uzurpator Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 44 minuty temu, bogus92 napisał: Ja zawsze dobieram metodą najmniejsza zębatka na kasecie i na korbie. W takim ustawieniu przekładam łańcuch przez tylną przerzutkę i łańcuch ma być lekko napięty. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby metoda nie sprawdziła się. Co nie zmienia faktu, że metoda duża-duża+2 jest lepsza. Przy metodzie mała-mała masz najmniej napięty łańcuch i jeżeli gdzieś w doborze sprzętu jest babol, to wrzucenie blat-blat spowoduje urwanie łańcucha i przerzutki. W metodzie duża-duża przy babolu w doborze najgorsze co nas czeka to wiszący łańcuch. Pomijam tutaj fakt, że przełożenie blat-blat jest jak najbardziej stosowanym, zaś ośka-ośka nie występuje w żadnym mającym opary sensu schemacie korzystania z biegów.
Mod Team bogus Napisano 14 Maja 2020 Mod Team Napisano 14 Maja 2020 Dlatego przed jakąkolwiek jazdą należy sprawdzić długość łańcucha po jego zamontowaniu na sucho na stojaku. Oczywiście metoda blat z przodu i blat z tyłu plus dwa ogniwa też jest dobra. Aczkolwiek nie zgodzę się co do takiej jazdy, w napędzie 2x owszem da się, ale nadal jestem sceptyczny przy posiadaniu młynka do stosowania skrajnych biegów. Sytuacja przy 3x jest gorsza i także skrajne przełożenia nie powinny być ze sobą używane tak czy inaczej.
uzurpator Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 33 minuty temu, bogus92 napisał: Dlatego przed jakąkolwiek jazdą należy sprawdzić długość łańcucha po jego zamontowaniu na sucho na stojaku. Tyle, że jeżeli zrobiliśmy co trzeba metodą mała-mała i łańcuch jest za krótki, to już jesteśmy w D4 i zaczyna się druciarstwo. 33 minuty temu, bogus92 napisał: Oczywiście metoda blat z przodu i blat z tyłu plus dwa ogniwa też jest dobra. Nie "dobra" ale "oczywiście zawsze lepsza". 34 minuty temu, bogus92 napisał: Aczkolwiek nie zgodzę się co do takiej jazdy, w napędzie 2x owszem da się, ale nadal jestem sceptyczny przy posiadaniu młynka do stosowania skrajnych biegów. Sytuacja przy 3x jest gorsza i także skrajne przełożenia nie powinny być ze sobą używane tak czy inaczej. Ok, kwestia filozoficzna. Zmierzam do tego, że przełożenie duża-duża można rozmyślnie lub w roztargnieniu wrzucić i nie powinno się to kończyć dramatem - zaś z metodą doboru długości "mała-mała-poziomy wózek" w przypadku babola zastawiamy na siebie ( lub klienta ) kosztowną pułapkę.
SoloTM Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 Każdy stosuje jaką chce. Ktoś chce mieć zapas to sobie w metodzie blat-blat dołoży 4 ogniwa. Ja zakładam ośka-ośka ( w 3x ) bo tak mi jest wygodniej - nie trzeba drugi raz łańcucha przeciągać klejącymi się paluchami - przez przednią i tylną przerzutkę. Jak ktoś nie potrafi obliczyć pojemności napędu i np. z korbą 44/32/22 założy kasetę 11-42 to już lepiej niech się nie zabiera za nic bo sobie dziurę w palcu zrobi kluczem do łańcucha, albo łańcuch popsuje.
uzurpator Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 Teraz, SoloTM napisał: Każdy stosuje jaką chce. Dokładnie. Byle jak, byle co, żadnego zrozumienia tego co się robi, bo mi tak wygodnie.
Mod Team bogus Napisano 14 Maja 2020 Mod Team Napisano 14 Maja 2020 4 godziny temu, uzurpator napisał: Tyle, że jeżeli zrobiliśmy co trzeba metodą mała-mała i łańcuch jest za krótki, to już jesteśmy w D4 i zaczyna się druciarstwo. Nie "dobra" ale "oczywiście zawsze lepsza". Ok, kwestia filozoficzna. Zmierzam do tego, że przełożenie duża-duża można rozmyślnie lub w roztargnieniu wrzucić i nie powinno się to kończyć dramatem - zaś z metodą doboru długości "mała-mała-poziomy wózek" w przypadku babola zastawiamy na siebie ( lub klienta ) kosztowną pułapkę. Widzę, że popadasz w samozachwyt. Najlepsze jest oczywiście to co ty robisz. Tak jak @SoloTM napisał, jak nie potrafisz obliczyć pojemności napędu to nie zabieraj się za jego wymianę. Jeśli masz dobrze dobrane części to nic nie ma prawa się wydarzyć. 4 godziny temu, uzurpator napisał: Dokładnie. Byle jak, byle co, żadnego zrozumienia tego co się robi, bo mi tak wygodnie. Czy zakładasz, że osoby wypowiadające się nie mają pojęcia o czym piszą bo tak im wygodnie? Sądzę, że wiele osób testowało różne metody, każda podana tutaj jest dobra i tyle.
kombiii Napisano 14 Maja 2020 Autor Napisano 14 Maja 2020 Jak już skończyliście się sprzeczać nad wyższością Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem to napiszę jeszcze, że moja nowa przerzutka FD-M611-B pomimo, iż z jakiejś starszej pochodzi grupy, wymiata. W niczym nie ustępuje T6000, kultura pracy ta sama, udało mi się ja wyregulować poprawnie, choć trwało to 30 minut. Szkoda tylko, że nie mogę wsadzić kasety 11-42, to byłby ideał dla mnie. Lecz nie można mieć wszystkiego, chyba, że kupię sobie drugi rower, typowy góral, lub trial
Mod Team bogus Napisano 14 Maja 2020 Mod Team Napisano 14 Maja 2020 48 minut temu, kombiii napisał: Szkoda tylko, że nie mogę wsadzić kasety 11-42, to byłby ideał dla mnie. Dlaczego nie możesz? Jaką masz przerzutkę obecnie? Nie ma rzeczy niemożliwych
Lawstorant Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 Pewnie ma RD-T6000 skoro to trekking i pewnie był na pełnym Deore. Żeby wsadzić do tego 11-42 to potrzeba by przedłużacza haka a i sama przerzutka nie ma wtedy takiej pojemności. Trzeba by było uważać, żeby nie zerwać łańcucha. Uważam jednak, że mogłaby to być przesada. Już 22-36 daje nam przełożenie 0.61 czyli bardzo lekkie.
kombiii Napisano 15 Maja 2020 Autor Napisano 15 Maja 2020 8 godzin temu, Lawstorant napisał: Pewnie ma RD-T6000 skoro to trekking i pewnie był na pełnym Deore. Zgadza się. Maksymalna zębatka kasety przy tej przerzutce to 36, więc chyba nie ma co kombinować.
uzurpator Napisano 15 Maja 2020 Napisano 15 Maja 2020 15 godzin temu, bogus92 napisał: Czy zakładasz, że osoby wypowiadające się nie mają pojęcia o czym piszą bo tak im wygodnie? Sądzę, że wiele osób testowało różne metody, każda podana tutaj jest dobra i tyle. Nie. Zakładam coś gorszego. Osoby które się wypowiadają, czyli Ty i @SoloTM popadają w rutynę, bylejakość i olewanctwo. Mam szczerą nadzieję, że żaden z was serwisu nie prowadzi.
Mod Team bogus Napisano 15 Maja 2020 Mod Team Napisano 15 Maja 2020 56 minut temu, kombiii napisał: Zgadza się. Maksymalna zębatka kasety przy tej przerzutce to 36, więc chyba nie ma co kombinować. No to fakt, pozostaje zmiana przerzutki. Choć tak jak @Lawstorant wspomniał, 22x36 to już bardzo lekkie przełożenie. 5 minut temu, uzurpator napisał: Nie. Zakładam coś gorszego. Osoby które się wypowiadają, czyli Ty i @SoloTM popadają w rutynę, bylejakość i olewanctwo. Mam szczerą nadzieję, że żaden z was serwisu nie prowadzi. Gdzie tutaj widzisz te cechy? Nikt nie napisał, że robi tak zawsze i działa, więc rutyny brak. Nikt nie napisał, że zrób byle jak, może zadziała. Nikt nikogo nie olał. Na ten moment widzę tylko Twoje zarozumialstwo. Proponuję, żebyś zainteresował się swoim podwórkiem a nie dociekał co ktoś prowadzi czy nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.