kombiii Napisano 7 Maja 2020 Napisano 7 Maja 2020 Jako że coraz więcej śmigam po górach, zapragnąłem ulżyć trochę nogom i sprawić sobie bardziej miękkie przełożenia. Chcę wymienić moją korbę T 521 Octalink 48/36/26 na Deore M6000 Hollowtech II 40/30/22. Suport BB52. Kasetę posiadam 10 rzędową. Nasuwają mi się w związku z tym zabiegiem pytania: 1. Czy planowanie(szlifowanie) mufy jest niezbędne, by łożyska suportu się zbyt szybko nie zużyły? 2. O ile muszę skrócić łańcuch, skoro zmniejszą się blat i zębatki?
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2020 Mod Team Napisano 7 Maja 2020 1. Planowanie mufy nie jest konieczne. Wszystko też zależy co to za rama i jak jest wykonana. 2. Teoretycznie jakieś 2-4 ogniw, ale wszystko zależy jak dobrany był obecnie. Może być tak, że przerzutka z długim wózkiem wybierze nadmiar łańcucha bez jego skracania. Jednym zdaniem - trzeba sprawdzić.
kombiii Napisano 7 Maja 2020 Autor Napisano 7 Maja 2020 Dzięki za szybką reakcję. Jeżeli można, mam jeszcze jedną kwestię, która wydaje mi się oczywista, ale się upewnię: skoro blat będzie zawierał 8 zębów mniej, to przednią przerzutkę również należy obniżyć?
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2020 Mod Team Napisano 7 Maja 2020 Tak, koniecznie. Jednak najpierw upewnij się, czy twoja przerzutka jest dedykowana do korby 40/30/22. Możliwe, że konieczna będzie jej zmiana z uwagi na inną różnicę zębów pomiędzy blatem a środkową zębatką oraz mniejszą ilość zębów na blacie. Może być także problem z wyregulowaniem przerzutki, tak by nie ocierała o prowadnicę.
kombiii Napisano 7 Maja 2020 Autor Napisano 7 Maja 2020 Posiadam przerzutkę SHIMANO Deore M610, która jest kompatybilna z w/w korbą. Znalazłem nawet wzór matematyczny na obliczanie długości łańcucha Otóż dodaje się liczbę zębów z blatu i największej zębatce w kasecie. Wynik dzieli na dwa. Następnie odległość od tylnej piasty do suportu dzieli się przez 0,635. Oba wyniki dodaje się do siebie i dodaje jeszcze liczbę 2. jeżeli wyjdzie nieparzyście to dodajemy 1 i już.
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2020 Mod Team Napisano 7 Maja 2020 Są wzory to prawda, ale ja nigdy z tego nie korzystałem. Najprostszy sposób to mała zębatka z przodu, mała z tyłu i łańcuch skracasz tak, żeby był lekko napięty przez przerzutkę w takim położeniu. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby ta metoda się nie sprawdziła. To przerzutka będzie ok. Tylko wygląda na to, że teraz miałeś źle dobraną przerzutkę, bo maksymalna obsługiwana zębatka przez M610 to 42T.
kombiii Napisano 7 Maja 2020 Autor Napisano 7 Maja 2020 2 godziny temu, bogus92 napisał: Tylko wygląda na to, że teraz miałeś źle dobraną przerzutkę, bo maksymalna obsługiwana zębatka przez M610 to 42T. Też na to zwróciłem uwagę. Obecny blat to 48, przerzutka działa elegancko. Zestaw ten kupiony w nowym rowerze Kellys Phanatic 50.
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2020 Mod Team Napisano 7 Maja 2020 Oznacza to tylko jedno, że nie zawsze poprawne są tylko kombinacje zalecane przez producenta. Zawsze warto sprawdzić inne opcje jeśli jest taka możliwość.
kombiii Napisano 7 Maja 2020 Autor Napisano 7 Maja 2020 A co z tak zwana linią łańcucha? Czy ona się zmieni po zamontowaniu nowej korby? Czy mam w jakiś sposób ją modyfikować, poprzez dodanie/ujęcie podkładek?
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2020 Mod Team Napisano 7 Maja 2020 Nie zmieni się. Linię łańcucha należałoby zmienić przechodząc na korbę 2-rzędową lub 1-rzędową.
kombiii Napisano 8 Maja 2020 Autor Napisano 8 Maja 2020 No i gitara, dzięki za pomoc. Graty przyjdą w środę. Gdyby coś wyszło w trakcie montażu, pozwolę sobie jeszcze
kombiii Napisano 8 Maja 2020 Autor Napisano 8 Maja 2020 Lipa, mam jednak przerzutkę przednią Deore T6000, nie wiem, skąd mi sie wzięło to M610 Obawiam się zatem, że to była prawidłowa przerzutka do mojego zestawu, natomiast niekoniecznie obsłuży nową korbę. Czy mam rację?
Mod Team bogus Napisano 8 Maja 2020 Mod Team Napisano 8 Maja 2020 Może być problem z uwagi na: 1. Ilość zębów górnej tarczy: 44-48T. 2. Pojemność przerzutki: 22T. 3. Stosowana różnica zębów góra-środek: 12T. Jednak nic nie szkodzi spróbować jak ten zestaw zadziała.
kombiii Napisano 8 Maja 2020 Autor Napisano 8 Maja 2020 Tak właśnie zrobię. Jeżeli nie bedzie działać poprawnie, wtedy pomyślę co dalej. Choć, jak znam życie, będę musiał wymienic przerzutkę. Zachciało sie korbę zmieniać.
Lawstorant Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Sam zmieniałem zestaw T6000 na M6000 i przerzutka T6000 jest za duża do korby M6000. Profil różni się już znacznie. Może jakoś będzie działać, ale dedykowana przerzutka działała by lepiej. Jedynym problemem jest to, że M6000 posiada przerzutkę 3x tylko side swing. Pociągnąłem sobie pancerz na trytytki i powiem że side swing działa świetnie ale jeżeli nie chcesz zaburzać wyglądu i chcesz pozostawić sobie standardowe prowadzenie linek to musisz kupić przerzutkę ze starszej grupy albo przerzutkę alivio. Alivio też jest pod 40-32-22 ale ma standardowe top i down swingi.
kombiii Napisano 9 Maja 2020 Autor Napisano 9 Maja 2020 8 godzin temu, Lawstorant napisał: przerzutka T6000 jest za duża do korby M6000. Profil różni się już znacznie. Trudno, powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Skoro seria przerzutek M6000 ma tylko przedni ciąg (u mnie musi być dolny) a Alivio nie chcę, znalazłem kapkę starszą grupę, ale Deore. Jest to FD-M611-B. Mocowanie Down Swing, ciąg linki dolny, zęby blatu 40, czyli przerzutka idealna. Kosztuje 84 zł, więc tragedii nie ma. Ale nasuwa sie kolejne pytanie : czy manetka Deore T6000 poprawnie obsłuży nową przerzutkę?
Mod Team bogus Napisano 9 Maja 2020 Mod Team Napisano 9 Maja 2020 Manetka ogarnie bez problemu. Akurat korby są ze sobą wymienne i ciąg linki przez manetkę jest zawsze taki sam, więc bez obaw.
kombiii Napisano 9 Maja 2020 Autor Napisano 9 Maja 2020 W takim razie mam już wszystkie niezbędne informacje. Dziękuję bogus92 i Lawstorant za okazaną pomoc.
Lawstorant Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 Ja personalnie pociągnąłem sobie pancerz na trytytki bo nie przejmuję się za bardzo wyglądem (a że czarna rama to nawet tego tak nie widać) i muszę powiedzieć że Shimano nie kłamało w marketingu side swinga. Nigdy nie miałem tak dobrze działającej przedniej przerzutki. Działa prawie tak lekko jak tylna. Sama przerzutka będzie "prawie" idealna. M6000 ma trochę inne skoki. Poprzednik miał 40-30-22 a M6000 ma 40-32-22. Dość mała różnica i w sumie chyba nie powinna robić problemów, ale mimo wszystko warto o tym pamiętać.
kombiii Napisano 13 Maja 2020 Autor Napisano 13 Maja 2020 Przyszły graty, zamontowałem na razie łożysko i korbę. Zestaw wygląda obłędnie, ale jeszcze sporo dłubania, łańcuch musze skrócić, przerzutkę zamontować i wyregulować ... dłubanina, ale wdzięczna. Jako, że robię to po raz pierwszy, staram się nie spieszyć, by nie popełnić błędu.
Mod Team bogus Napisano 13 Maja 2020 Mod Team Napisano 13 Maja 2020 Satysfakcja z dłubania gwarantowana. Składanie na nowych częściach to sama przyjemność. Powodzenia!
kombiii Napisano 13 Maja 2020 Autor Napisano 13 Maja 2020 Udało się. Wszystko skręcone i wyregulowane. Od razu wyjechałem na pobliski Dębowiec, by przekonać się, czy czegoś nie spartoliłem. O sztywności Hollowtech II napisano już wszystko, więc napiszę o przełożeniach. Jak dla mnie, idealne. Podjazdy staną się teraz przyjemnością. Na prostej też jestem w stanie 40 zębowym blatem pokręcić sporo. Wreszcie zrobię użytek z nieużywanych do dzisiaj zębatek w kasecie 11 i 13. Cały czas, nie mogę się nadziwić, który odchył wpadł na pomysł, by do roweru crossowego wsadzić blat z 48 zębami Oto efekt moich zmagań:
Lawstorant Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 Jak dla mnie to lwia większość crossów 3x powinna mieć właśnie takie korby a nie 48 zębów. Ludzie się na tym raczej nie ścigają a dla wielu łatwe podjazdy dadzą więcej radości z jazdy. Ta przerzutka trochę duża jest, ale to chyba do side-swing shimano zrobiło profil bliższy zębatki. U mnie z FD-M6000-3 wygląda to tak:
Gość Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 48 przydaje się w 10% przypadków dokręcania z górki . Ale z drugiej strony jakoś nie widzę, że by niedzielny pedalarz wychowany na wigry 3 jeździł na 22 z przodu. Ludzie u nas są wychowani, że jazda na rowerze ma przypominać chodzenie w woderach po bagnie - im ciężej tym lepiej.
kombiii Napisano 13 Maja 2020 Autor Napisano 13 Maja 2020 Też taką przerzutkę chciałem kupić, ale wszystkie, które znalazłem do tej korby, miały właśnie przedni ciąg, jak u Ciebie, Lawstorant. Podjazdy naprawdę teraz frajdę sprawiają, gdyby ktoś w Kellys w fazie doboru osprzętu o tym pomyślał ... Metodą matematyczną, wyliczyłem ilość ogniw łańcucha na 110. Trochę sie obawiałem efektu, ale skoro pod Dębowiec na 8% nachyleniu nic sie nie działo, to chyba spoko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.