jacekelblag85 Napisano 6 Maja 2020 Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Witam. Odnalazłem dość stary rower ROMET WAGANT Sport i chciałbym mu nadać nowego blasku:) Jednak nie wiem dokładnie jak wyglądał w orginale. Czy poprzedni właściciel dokonał dużo zmian. Wydaje mi się że siodełko i kierownica mogła zostać zmieniona ale nie mogę dostać zdjęcia tego egzemplarza. W internecie spotykam tylko Romet Wagant ale nie wersja sport. Może ktoś ma jakąś wiedzę i informację na temat tego roweru i mógłby się podzielić. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Maja 2020 Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 klik To jest rok 76-77 , potem już był tylko wagant ps. chłopców rometowców trochę poczytaj https://chlopcyrometowcy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekelblag85 Napisano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Dziękuję za odpowiedź. Hmm nie spodziewałem się że to aż lata 70-te ale to jeszcze fajniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekelblag85 Napisano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Dziękuję za odpowiedź. Hmm nie spodziewałem się że to aż lata 70-te ale to jeszcze fajniej. A czy w tej wersji kierownica występowała tylko jako baranek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 6 Maja 2020 Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Wagant Sport miał baranka (zwykły Wagant miał prostą). W Sporcie była dodatkowo przednia przerzutka Jak chcesz dokładniej poznać rok produkcji, to przyjrzyj się numerowi wybitemu na mufie. Dwie cyfry w nim oznaczają rok produkcji. Edytowane 6 Maja 2020 przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Maja 2020 Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Teraz, Garlock napisał: Wagant Sport miał baranka (zwykły Wagant miał prostą). W Sporcie była dodatkowo przednia przerzutka Dokładnie. To następca Rometa Rekorda , i ma te same części po za nieco inną ramą. 9 minut temu, jacekelblag85 napisał: A czy w tej wersji kierownica występowała tylko jako baranek? Oryginalnie tak. Teraz, Garlock napisał: numerowi wybitemu na mufie Na główce ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 6 Maja 2020 Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Wagant i Gazela (rama damska) to były rowery turystyczne, z jedną zębatką z przodu (46z?) i bez baranka, a rolę Waganta Sport przejął chyba Pasat (te przynajmniej najczęściej wtedy widywałem). Mam do dzisiaj Pasata 2 (rocznik 1982) i wygląda prawie identycznie jak Wagant Sport (ta sama korba, rama chyba też, przerzutki u mnie Favorit i klamki hamulcowa z dodatkowymi dźwigniami (do obsługi także z chwytu przy mostku)). Opony 27x1 1/4, obręcze stalowe. W sumie tym rowerem zrobiłem około 30 000 km (dacie wiarę?). Dało się jeździć, a nawet był całkiem szybki. Ostatnio go wyciągnąłem, odkurzyłem i lekko zmodyfikowałem. Dostał kierownicę jaskółkę (jakaś mi zalegała, aluminiowa, z klamkami Sachs, bo na tym wąskim baranku (38 C-C) i zwinności krowy nie umiałem już skręcać i dziwnie się czułem. Teraz pozycja bardziej zrelaksowana i nawet gdyby chcieć sprzedać to chyba będzie łatwiej w tej formie (postawię pod pracą z napisem "rower za dniówkę";-) ). Edytowane 6 Maja 2020 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 7 Maja 2020 Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 18 godzin temu, marvelo napisał: a rolę Waganta Sport przejął chyba Pasat i Mistral. Choć on chyba zastąpił Pasata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro670 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 W dniu 7.05.2020 o 11:29, Garlock napisał: i Mistral Mistral z tego co pamiętam był chyba na 28 calowych kołach a Wagant i Pasat na 27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Mistral miał stalowe 27" (przynajmniej mój takie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi