wojtek9300 Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 Witam. Jestem nowy na forum, bo dopiero zaczynam swoją poważniejszą przygodę z rowerem. Mam GIANT NRS 2 z 2004 roku lub coś około. W rowerku są hamulce hydrauliczne GIANT MPH. Działają bardzo dobrze i nie chcę ich zmieniać. Planuję podwyższyć kierownicę i muszę przedłużyć wężyki od hamulców, zwłaszcza tylny jest dość napięty. W hamulcach są specyficzne końcówki. W serwisach rowerowych nawet nie potrafią ich nazwać . Na zagranicznych forach spotyka się nazwy "banjo". Na obrazku mój hamulec. Moje pytanie - jaki zestaw będzie pasować do moich hamulców? Znalazłem zestawy końcówek do SHIMANO i MAGURA np. takie: https://allegro.pl/oferta/koncowki-przew-hydraul-magura-shimano-xtr-8834792745 albo takie: https://allegro.pl/oferta/koncowki-przewodow-hydra-shimano-xtr-2005-2008-9139798868 Czy wciskanie takich końcówek jest bardzo trudne i wymaga specjalnego narzędzia, czy też wystarczy siła rąk, imadło i podstawowe narzędzia majsterkowicza? W serwisach rowerowych doradzają zmianę hamulców na nowe, ale nie mam ochoty wydawać kilku stów na wymianę czegoś co dobrze działa. Pozdrawiam Wojtek.
MaxCava Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 Teraz, wojtek9300 napisał: Na zagranicznych forach spotyka się nazwy "banjo". Sprzedam Ci TIP-a. Na Polskich forach tak samo się to nazywa. A serwis to Ty zmień, jak Ci takie bajty sprzedają.
RafalxM Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 2 minuty temu, wojtek9300 napisał: Czy wciskanie takich końcówek jest bardzo trudne i wymaga specjalnego narzędzia Nie potrzeba żadnej wielkiej siły , ani nic nie wciskasz - na Twoim zdjęciu ta śruba po lewej trzyma banjo a podkładki bo obu stronach banjo to uszczelniają, są też systemy z gumowymi oringami. Wystarczy tą śrubę odkręcić i odepniesz cały przewód, możesz odkręcić bez zdejmowania klamki/zbiorniczka z kierownicy. Mniej więcej wygląda to tak jako zestaw wykręcony :
wojtek9300 Napisano 6 Maja 2020 Autor Napisano 6 Maja 2020 ^^ Właśnie o takie coś chodzi, ale muszę zrobić dłuższy wężyk. Wchodzi więc kwestia założenia banjo na wężyk. Z tego co widziałem na fotkach to banjo wciska się w wężyk z założoną aluminiową opaską i całość zaciska się nakrętką. Do wciskania istnieją specjalne imadełka, jak na fotce poniżej.
RafalxM Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 Nakrętka na przewodzie ściska oliwkę (to złote) , ona pęcznieje i uszczelnia połączenie , w środku jest pin który zapobiega zgniecieniu przewodu i zmniejszenie jego przepływu w środku - w zasadzie nie potrzebujesz takich specjalnych narzędzi , wystarczy banjo trzymać w dobrych kombinerkach/ imadle (gładkim/przez jakąś deskę) a kluczem dokręcić nakrętkę. W zasadzie jedyne co się przydaje ze 'specjalistycznych' narzędzi to takie 2 żółte klocki, którymi trzymasz przewód żeby nabić srebrny pin - czasami są w zestawach z przewodem, są przeważnie w zestawach z hamulcami Shimano , ale można sobie poradzić ostatecznie bez tego. Tutaj wspomniane żółte klocki a tutaj masz kilka fotek jak można to montować (zjęcia 4a i 5) https://www.bikeradar.com/advice/workshop/workshop-how-to-change-a-hydraulic-disc-brake-hose/?image=7&type=gallery&gallery=1&embedded_slideshow=1
wojtek9300 Napisano 6 Maja 2020 Autor Napisano 6 Maja 2020 Wielkie dzięki za odpowiedź. Pozostaje jedynie wątpliwość, czy banjo SHIMANO będzie kompatybilne z moim hamulcem i nic nie będzie ciec.
Lawstorant Napisano 7 Maja 2020 Napisano 7 Maja 2020 Jeżeli twoje banjo jest rozkręcane, to możesz go użyć ponownie. Tylko nie wiem gdzie znajdziesz dopasowaną oliwkę.
wojtek9300 Napisano 7 Maja 2020 Autor Napisano 7 Maja 2020 8 godzin temu, Lawstorant napisał: Jeżeli twoje banjo jest rozkręcane, to możesz go użyć ponownie. Tylko nie wiem gdzie znajdziesz dopasowaną oliwkę. No właśnie o to miałem spytać... Najbezpieczniej chyba kupić nowy komplet banjo z oliwką i uszczelkami.
wojtek9300 Napisano 7 Maja 2020 Autor Napisano 7 Maja 2020 Dziś zmierzyłem swoje przewody. Mają 6,1-6,2mm średnicy. W sprzedaży wodać tylko 5 albo 5,4mm. O co tu chodzi? Można też kupić same oliwki ale tylko na te mniejsze średnice...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.