partyzan Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Od jakiegoś czasu przedni amor w moim ok 10 letnim trekingu prawie się nie rusza. Rozkręciłem go i w środku jest straszny syf. Wyszyszczę go i nasmaruję, tylko zastanawiam się jaki smar dać, bo w tej chwili dysponuję tylko litowym i miedziowym, czy któryś z nich się nada? W jakimś poradniku na youtube słyszałem że litowy się nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Żaden z tych smarów się nie nadaje. Musi byc specjalny smar do amortyzatorów bez litu. A co to w ogóle za amortyzator??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzan Napisano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Na korku jest napisane SR Suntour, w jednej ladze sprężyna z regualacją napięcia wstępnego, druga pusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 To tak jak pisałem potrzebujesz specjalnego smaru. ACTIVIA ma w swoim sklepie specjalny smar do amortyzatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 to takiego szkoda pieniędzy imo, wazelina techniczna da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Ważne żeby wodę wypierał dobrze. Ja chodz miałem swego czasu XCM i tak stosowałem przeznaczony do tego smar całe 250 gram kupiłem teraz mi swietnie słuzy do samrowania oski w korbie HTII i nie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzan Napisano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 51 minut temu, Blueforce napisał: to takiego szkoda pieniędzy imo, wazelina techniczna da radę Wazeliny nie mam, to miedziowy czy litowy da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 z dwojga złego to litowy, smar "miedziany" to był oryginalnie między klocek hamulcowy a tłok, by nie było dźwięków, można go w gwint dać, gdzie nie ma obaw o korozję przez różnicę w potencjałach metali, na tani amorek to imo masakra bo chyba zje plastikowe ślizgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzan Napisano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 3 godziny temu, Blueforce napisał: Skoro litowy i miedziowy nie bardzo, to jaki inny niż ten drogi do amorów polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 6 Maja 2020 Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 100 gram smaru w cenie 29 zł + kw to chyba nie jest wygórowana kwota? Ja za same środki do konserwacji Rock Shoxa zapłaciłem około 70-80 zł 40 gram smaru+olej dwa razy po 0,75 ml. Bo to amortyzator olejowo-spręzynowy. Cena w sklepie jak usłyszałem za serwis to jest 80 zł podstawowy. Taniej mnie wyszło kupić samemu i serwisować. Co do czegoś tańszego do smarowania, owszem na upartego i to co wymieniłeś możesz zastosować ale w niedługim czasie drożej wyjdzie zakup kolejnego jak go zarżnie smar nieprzystosowany do serwisowania amortyzatora niż wydanie kliku zł na dedykowany smar. Takie jest moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzan Napisano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 A ile tego smaru idzie na jedno smarowanie? Na allegro są jakieś smary 20ml za ok 20zł. Można jakiegoś linka do tego 100gr za 29zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzan Napisano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Nie znalazłem blisko mnie smaru do amorów, trochę mi się spieszy więc kupiłem taki https://www.petrostar.pl/chemia/smary/cx80/cx-80-smar-silikonowy-500g,p1174161986 zobaczymy jak się sprawdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.