Posel1 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Witam. Z czego na szybko zrobić zestaw do odpowietrzenia hamulca. Chodzi głównie o te nakrętki z przejściem na wężyk. Wężyk i strzykawki i płyn mam. Można kupić zestawy ale kosztują parę dyszek. A przypuszczam że można to jakoś obejść. Hamulec Tektro HDM 290. Gdzieś wyczytałem że to gwint M6? Skok gwintu 1mm? Przy klamce i przy zacisku jest taki sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Posel1 Napisano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 (edytowane) Udało się. Znalazłem w pracy takie malutkie redukcje gwintu. Nie wiem do czego to. Ale myślę że spełni swoja role bezproblemowo. Gwint jednak nie jest M6. Jest większy, myślę ze to M8. Edytowane 5 Maja 2020 przez Posel1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 7 Maja 2020 Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) W dniu 5.05.2020 o 13:42, Posel1 napisał: Udało się. Znalazłem w pracy takie malutkie redukcje gwintu. Nie wiem do czego to To są wkładki umożliwiające mocowanie elementów drewnianych (plastikowych) za pomocą normalnych śrub do metalu. Wkręcasz to cos w drewno (ten gruby zewnętrzny gwint ładnie trzyma ) i wtedy możesz przykręcić drewienko normalnym M-coś-tam który się wkręca w gwintowany otwór we wkładce. Przy twoim patencie jest jeden problem. Musisz mocno ścisnąć wężyk obejmą, bo tak jak masz teraz, to zewnętrzny gwint tworzy ładny spiralny kanalik, którym powietrze będzie się dostawać do i z wężyka. Albo zdejmij wężyk, wypełnij gwint jakimś silikonem lub plasteliną i wtedy nałóż wężyk. To powinno zapchać kanalik i uszczelnić połączenie. P.S. A sprawdzałeś, czy ten gwint pasuje? Bo do odpowietrzania to chyba jest drobnozwojny, a ten we wkładkach to zwykle "mocno-grubo-zwojny" Edytowane 7 Maja 2020 przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Posel1 Napisano 8 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Wężyk wszedł bardzo, bardzo ciasno. Jest szczelne i gwint pasuje. Już testowałem. Dzięki za info co to jest za tulejka. Pewnie się kiedyś przyda. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi