AdamBike Napisano 3 Maja 2020 Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Witam. Przymierzam się do zakupu butów SPD i pedałów. Zastanawiam się czy warto kupować buty firmy Vemont, które mają bardzo konkurencyjną cenę w stosunku do np Shimano. Czy macie taki sprzęt w użyciu ? Jak się spisuje ? Jeżdżę ok 2000 km rocznie. Zależy mi aby takie obuwie wystarczyło na długo ( min 5 lat ). Drugie pytanie. Czy but SPD Shimano czy Vemont jest kompatybilny z pedałami i blokami innych producentów? Albo czy but Vemont będą pracować z pedałami Shimano, Kellys czy inne..... Jak się sprawują nakładki na pedały spd do zwykłego obuwia. Może lepiej kupić SPD jednostronne .... Bardzo proszę o informację i z góry dziękuję ☺ Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubo1313 Napisano 4 Maja 2020 Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Hej, Chyba na początek warto zacząć od tego, że nie ma czegoś takiego jak "buty SPD" ;-) SPD to system wpinanych pedałów firmy Shimano, a tych systemów jest jeszcze kilka dla mtb, jak choćby crank brothers czy time - każdy z nich ma swoich zwolenników, ale spd jest najpopularniejszy. Praktycznie każdy but będzie kompatybilny z poszczególnymi systemami, bo różnią się one kształtem wkręcanych bloków, ale rozstaw śrub jest wystandaryzowany - więc jeżeli ma buty do mtb, to założysz bloki każdego z tych systemów, jeżeli masz buty szosowe, to trzeba już myśleć o pedałach zatrzaskowych do szosy ;-) Firmy Vemont nie znam, ale na zdjęciach z netu widać mocowanie na 4 śruby, czyli pod systemy mtb (cranki, time czy spd). Ok kilku sezonów używam specialized, i jestem zadowolony, zarówno z typowych na trening (MTB Sport), jak i turtystycznych (Tahoe) Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamBike Napisano 4 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Dzięki za szczegółową odpowiedź. Buty rowerowe ..... nie SPD. .. źle to nazwałem. Znam markę specialized. A co powiesz o butach marki Shimano? Myślę że jak Shimano to Shimano. ☺ Chce mieć możliwość jazdy w zwykłych butach, bez systemu zapinania. Co byś polecił. .? Nakładki na pedały SPD czy pedały SPD jednostronne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubo1313 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Hej, O butach shimano powiem ... niewiele, bo w nich nie jeździłem ;-) Dwóch kumpli jeździ i sobie chwali - obaj w M089 - problem jeden z nich z klamrą, ale wymienili wymienili w ramach reklamacji bez problemu. Co do nakładek, to też nie podpowiem, bo nie używam SPD ;-) Jeżdżę w crankach, a konkretnie w Candy 3, uzywałem wcześniej Mallet - oba pedały mają zarówno możliwość wpięcia, jak i podparcie dla buta - zdarzyło mi się nawet pedałować w sandałach ;-) nie było problemu, choć stopa mi spadała przyzwyczajona do "ciągnięcia w górę" Pozdrawiam Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 19 godzin temu, AdamBike napisał: Chce mieć możliwość jazdy w zwykłych butach, bez systemu zapinania. Co byś polecił. .? Nakładki na pedały SPD czy pedały SPD jednostronne ? To się nie sprawdza niestety. Plastikowe nakładki są gówniane, rozwalają się, w ogóle nie trzymają buta. Poza tym pedał - czy z nakładką, czy jednostronny - obróci się blokiem do góry, więc żeby postawić stopę na bezblokowej stronie zawsze trzeba kombinować. Każdy, kogo znałem i próbował takiego rozwiązania, szybko rezygnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Jeśli zaczniesz jeździć w spd to nie będziesz już chciał używać platform. Pedały jednostronne są do niczego, dopłacasz do gorszego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maja 2020 Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 10 godzin temu, Mihau_ napisał: Pedały jednostronne są do niczego, dopłacasz do gorszego rozwiązania spieralbym sie, przejechalem tysiace km po miescie w shimano a530 i zro problemow z uzywaniem strony SPD, wpinanie sie przy dojsciu do wprawy jest tak sprawne jak w kazdych innych spd... jedyny problem to uzywanie platformy, i czasem zdarza sie ze sie jej szuka jak juz ten ktorys raz w roku przyjdzie podjechac gdzies w butach cywilnych. 10 godzin temu, Mihau_ napisał: Jeśli zaczniesz jeździć w spd to nie będziesz już chciał używać platform. To zupelna prawda, ale zdarza sie czasem potrzeba podjechania w cywilnych czlapakach i na taka okazje a530 i pewnie kilka podobnych modeli sa super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi