fantik Napisano 3 Maja 2020 Napisano 3 Maja 2020 Witam na wstępie chciałem wszystkich pozdrowić .Posiadam rower Kross Trans Global chciałem go troszkę zmodyfikować aby bardziej trzymał się w terenie i moje pytanie dla Was jaką maksymalną szerokość opony mogę założyć dodam że błotniki mogę zdemontować na stałe .Link do danych technicznich roweru :Kross Trans Global
Mihau_ Napisano 3 Maja 2020 Napisano 3 Maja 2020 1. To Ty masz ten rower i to Tobie łatwiej zmierzyć prześwity 2. Szersza opona nie oznacza automatycznie lepszej przyczepności 2. Opona jaka była tan fabrycznie nie jest wcale wąska a po prostu nieprzystosowana do jazdy poza asfaltem. Możesz spokojnie wrzucić oponę gravelową o podobnej szerokości i przyczepność poza asfaltem drastycznie się poprawi, np. continental terra speed 40c
Mod Team bogus Napisano 3 Maja 2020 Mod Team Napisano 3 Maja 2020 Zapewne wiele szerszych opon nie założysz z uwagi na brak miejsca w tylnych widełkach. Z przodu będzie łatwiej coś zdziałać. Najlepiej zmierz szerokość rzeczywistą opony i ilość miejsca wolnego na oponę. Jak będziesz mierzył ilość miejsca od strony napędowej wrzuć na najlżejsze przełożenie, bo między łańcuchem a oponą może być na tyle mało miejsca, że nic już szerszego nie założysz. Warto rozważyć opony o bardziej agresywnym bieżniku, wtedy w terenie powinno być łatwiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.