zbylu15 Napisano 3 Maja 2020 Napisano 3 Maja 2020 Nabyłem rower ardel co to za producent, chyba nie jest to Romet? Cytuj
kamilmozej Napisano 3 Maja 2020 Napisano 3 Maja 2020 Może to Romet przeznaczony na export? Te na export były inaczej brandowane zależnie na jaki rynek szły. Cytuj
zbylu15 Napisano 3 Maja 2020 Autor Napisano 3 Maja 2020 Przerzutki japońskie suntour bo suport na kwadrat custom Pomyłka Suntour BL czy warto go odrestaurować? W necie nie mogę znaleźć informacji o tym rowerze. Cytuj
zbylu15 Napisano 3 Maja 2020 Autor Napisano 3 Maja 2020 Suport japoński sugino 35xpl, siodło japońskie kashimax aero. Cytuj
RafalxM Napisano 3 Maja 2020 Napisano 3 Maja 2020 pokaż całość z boku , jak rama nie miała dzwona i sterówka prosta to warto odnowić/używać (nie mylić z odrestaurowaniem ) Cytuj
zbylu15 Napisano 3 Maja 2020 Autor Napisano 3 Maja 2020 Rama chyba prosta Kierownicę od niego mam szosową Cytuj
zbylu15 Napisano 3 Maja 2020 Autor Napisano 3 Maja 2020 odnowienie i odrestaurowanie to chyba to samo. dowiedziałem się co to za rower okazało się że jest to romet special z osprzętem japońskim. Plan mam na niego że go jednak rozbiorę, wyczyszczę, odmaluję i zachowam wszystkie oryginalne części przy składaniu. Będzie zaisty. Na razie czeka na swoją kolej bo składam teraz swoją poziomą trajkę. Cytuj
RafalxM Napisano 3 Maja 2020 Napisano 3 Maja 2020 miałem na myśli w pierwszym przypadku wymianę łożysk, suportu, serwisu piast i jazda , a odrestaurowanie to w moim przekonaniu od zera włącznie z lakierem i zachowaniem oryginalnego odcienia, plus wszystkich oryginalnych części Cytuj
zbylu15 Napisano 3 Maja 2020 Autor Napisano 3 Maja 2020 Spoko mam czym jeździć kupił go żeby mieć kolekcję starych rowerów taka zajawka po 40. Lubię majsterkować a rower jest tańszy od starego auta. Suportu nie zmienię tylko wyczyszę i dam nowe kulki, rower ma wszystkie podzespoły w idealnym stanie rama jest poobijana ale to najmniejszy problem. Tak naprawdę wystarczy na pąpować koła i w drogę. Cytuj
NGH Napisano 1 Listopada 2021 Napisano 1 Listopada 2021 Darek Baranowski jeździł na Ardel w latach 90tych Firma ze Szwajcarii założył ją polak Franciszek Ardel https://www.youtube.com/watch?v=uOPvUjkNxR0 3:56 w tym wywiadzie wspomina o tym rowerze Cytuj
Garlock Napisano 2 Listopada 2021 Napisano 2 Listopada 2021 W dniu 3.05.2020 o 16:52, zbylu15 napisał: dowiedziałem się co to za rower okazało się że jest to romet special z osprzętem japońskim Dlaczego twierdzisz, ze to Romet a nie szwajcarski ARDEL? Nie słyszałem, żeby do Rometów pakowano pelny osprzet Shimano, w Specjalach napęd był Campy (jak starczyło dewiz, bo jak nie to Głowno, Favorit czy ЖВ). Romety mialy inne mufy: Wg mnie to Szwajcar podobny do tego: https://www.ricardo.ch/de/a/rennvelo-ardel-zuerich-swiss-made-rennrad-1093102440/ Cytuj
dovectra Napisano 2 Listopada 2021 Napisano 2 Listopada 2021 W dniu 3.05.2020 o 08:23, zbylu15 napisał: chyba nie jest to Romet? Tak to nie jest romet special. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi