Skocz do zawartości

[opony] do crossa na kiepski asfalt

Grzes4510

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wiem że nie ma złotego środka. Ale posiadam rower Kross Evado 7.0 z wymienionym widelcem na sztywny od Force , niestety wymieniłem i opony na Mitas Flash 32-622 i nie do końca mi pasują. Trasy to 85 % asfalt z tego ponad połowa bardzo kiepskiej jakości pozostałe 15 % ścieżki rowerowe z kostki brukowej jakaś ścieżka polna. Te Mitas Flash akurat były tanie więc nie szkoda dać nawet komuś za dobre piwo. Fajnie jak by miała niskie opory toczenia no i nie była zbyt droga , myślałem o takiej https://rowerek.pl/product-pol-9155-Opona-Continental-Speed-Ride-28-x-1-6-622-42-Reflex-drutowka-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIlYqxkeyU6QIVwoayCh2qoQSnEAQYBCABEgJzefD_BwE 

Czy jest sens dopłacić 25 złotych do sztuki zwijanej. Co wniesie do prędkości komfortu opona zwijana , ewentualnie jakaś opona do około 100 złotych sztuka. Jeżdżę raczej mało około 400 km miesięcznie rekreacyjnie średnia prędkość to około 23 - 25 km/h. Szerokość nie mniejsza jak 32-622 nie wiem czy 47-622 nie będzie za szeroka.

Napisano

Na kiepski/porowaty/popękany asfalt polecam darmowe... spuszczenie ciśnienia z ogumienia - naprawdę czyni cuda.

Napisano

Faktycznie upuszczenie ciśnienia jest darmowe. Niestety na zbyt wiele już chyb nie mogę sobie pozwolić. Na oponie jest tylko max 95 psi to jest około 6 atmosfer , ja mam około 60 psi nie wiem ile może być minimum przy oponie 32-622 i mojej wadzę 85 kg.

Napisano

Jeśli już jeździsz na niskim ciśnieniu, to możesz przejść na XX x 1.6. Sam śmigam na takich semislickach czasem po wiejskich zapuszczonych szosach i dosyć dobrze tłumią wstrząsy.

Te conti co linkowałeś mają podobny bieżnik do moich i powinny nawet nadać się na błoto i lekko piaszczyste tereny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...