Skocz do zawartości

[napęd] wymiana i kompatybilność

Muniek1

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Prawie trafiłeś.

Suport taki: https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-sm-bb52-pd8099/ musi być wkręcany, ten który podałeś to Press Fit, czyli wciskane łożyska.

Przerzutki tył nie musisz wymieniać, ale tu wybór należy do Ciebie.

Przerzutka przód najlepiej weź taką jaką masz aktualnie, czyli Top Swing (obejma poniżej prowadnich łańcucha).

Napisano

Myślę że i tylną przerzutkę też  wymienię żeby to jakoś wyglądało,co do kasety to 8 rzędowa będzie współpracować z tą korbą ? Dzwignie przerzutek mogą zostać oryginalne?

• Mod Team
Napisano

Tak, kaseta z korbą mają niewiele wspólnego, wszystko będzie działało. Manetki mogą zostać, chyba że chcesz iść za ciosem i wymienić także manetki na Alivio i wtedy od razu kasetę na 9s HG400.

Napisano

Myślę że zostanę przy 8 rzędowej kasecie i starych manetkach :) 

A resztę pozostałego budżetu pozostawię na planowanie mufy oraz może też starczy na porządne hamulce tarczowe mechaniczne bo też ich czas dobiega końca :) 

Napisano

Jeżeli masz wymieniać hamulce to tylko na hydrauliczne. Nawet tanie hydrauliki to będzie duża zmiana.

Chciałbym tutaj też odbić argument braku sensu inwestycji w dobry napęd w "tanim" rowerze. Moim zdaniem nie ma żadnego powodu, dla którego ta rama nie mogłaby pojeździć jeszcze dobrych kilka lat zamiast wymienić cały rower. Wrzucić dobry napęd, hamulce i już się robi z tego porządny rower (przecież był tani głównie z powodu osprzętu). Można wymienić amor na powietrze, zbudować lepsze koła, wrzucić dropper...

W "apgrejdzie" do Alivio nie widzę większego sensu, bo to dalej wydanie ponad 600 zł i nawet sprzęgła nie będzie.

I nie żebym był fanbojem, ale na rowerplus.pl można taniej dostać graty.

• Mod Team
Napisano

Jeśli hydraulika to kolega musiałby zmienić też obecne klamkomanetki.

Co do sensu modyfikacji to nie do końca się zgodzę, bo przy obecnej ramie dojdzie w pewnym momencie do ściany. Chcąc mieć np. lepsze koła warto przejść na sztywną oś chociażby z przodu i tu pojawia się znów wymiana amortyzatora i tak jedno pociąga drugie. Pomijam już konieczność zmiany ramy żeby sztywna oś była też z tyłu.

Tak dokładając myślę, że kupi nowy rower na podobnych częściach taniej niż sumaryczna wartość modyfikacji.

Zaznaczam, że to tylko moja opinia i można się z nią zgadzać lub nie. :)

Napisano

Panowie wasze uwagi są naprawdę cenne i na pewno wyciągnę wnioski,chciałbym rowerem pojezdzić jeszcze z parę sezonów(możliwe 2-3) dlatego jakiś upgrade mi się przyda Jak dla mnie i dla mojej obecnej aktywności w zupełności mi ten level  wystarcza,w przyszłości na pewno będę brał już sprzęt na typowe górskie wypady.

Jeśli chodzi o hamulce to myślałem nad tymi :

https://www.centrumrowerowe.pl/hamulec-avid-bb7-pd10249/?v_Id=54451

• Mod Team
Napisano

Avidy BB7 to aktualnie najlepszy możliwy wybór jeśli chodzi o hamulce mechaniczne.

Aczkolwiek chyba kupiłbym te Avidy na Aliexpress - rozmawiałem ostatnio z jednym ze sprzedawców i twierdzi, że sprzedaje oryginały. Można je dorwać za około 50% ceny, więc może warto spróbować.

Napisano

Słyszałem że często idzie się nadziać na nie rorginalne Avidy :/,jak je rozróżnić ? ewentualnie pomógł by mi sprawdzony link z ali np .

• Mod Team
Napisano

Jeśli dobrze pamiętam opis to tarcze mają tylko 160 mm w zestawach.

Daj znać jak będziesz miał przesyłkę u siebie, bo jestem ciekawy jak to przyjdzie zapakowane, czy w oryginalne pudełka czy jakieś zastępcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...