Skocz do zawartości

[2000-2500] Jaki rower Crossowy polecacie w cenie ok 2500 zł? Kross czy Unibike?

mtsthc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, który z rowerów byście wybrali jako rower crossowy do rekreacyjnej jazdy po mieście i poza miastem?  Czy mógłbym Was prosić o rzetelne porównanie poniższych modeli? 

W grę w chodzi

- Unibike Crossfire z 2019 roku w cenie ok 2150 zł 
- Kross Evado 6.0 z 2019 roku w cenie ok 2500 zł 

czy warto dopłacać do Evado ? Czy to dobre ceny rowerów? Czy Evado będzie na dużo lepszym osprzęcie ? 

Zastanawiałem się również nad Unibike Viper, ale nie namierzyłem modelu z ubiegłego roku a nowe kosztują ok 3000 zł. Polecacie coś co przebije powyższe oferty? 

Dzięki i Pozdrawiam :)

Napisano

Zrób sobie w ramach "pracy domowej" zestawienie specyfikacji, dodaj kolumnę z danymi lazaro quantum V4 (na przykład)   i voila :)

A trochę zdobytej orientacji "co lepsze, co gorsze" zaprocentuje z pewnością, gdy już pójdziesz do sklepu i nie będziesz musiał brać na wiarę wszystkiego, co będzie usiłował ci wcisnąć sprzedający :)  :)

Czy warto dopłacać to niełatwe pytanie  - zależy od zasobości portfela zestawionej z oczekiwaniami / wymaganiami co do sprzętu ...

Żeby ewentualnie podpowiedzieć coś innego - dobrze jest znać potrzebny rozmiar ramy (względnie wzrost, masę, długość nogi)

Aktualne "hity" znajdziesz w co najmniej kilku identycznych tematach z ostatnich miesięcy 

Napisano

Dzięki za odpowiedź :) Być może temat przedstawiłem w dużym skrócie. 

Co do rozmiaru - mam 188 cm wzrostu i przymierzałem zarówno Krossa jak i Unibike 21 i 23 cale - 21 jest idealna. 

Pod uwagę brałem te dwie marki w budżecie do ok 2500 zł. Znajomy polecał mi Crossfire'a ale widzę, że w podobnej cenie Lazaro zdecydowanie wygrywa z osprzętem. Nie brałem tej marki pod uwagę. Wizualnie przedstawia się też bardzo fajnie. Jakie opinie ma ten producent? Jakość wykonania ramy? 

Orientuje się mniej więcej już w rankingu osprzętu Shimano, ale nie testowałem w jeździe :) Deore jest mniej awaryjne ? Ma to duże przełożenie na komfort jazdy? 

Napisano
W dniu 29.04.2020 o 11:35, mtsthc napisał:

Dzięki za odpowiedź :) Być może temat przedstawiłem w dużym skrócie. 

Co do rozmiaru - mam 188 cm wzrostu i przymierzałem zarówno Krossa jak i Unibike 21 i 23 cale - 21 jest idealna. 

Pod uwagę brałem te dwie marki w budżecie do ok 2500 zł. Znajomy polecał mi Crossfire'a ale widzę, że w podobnej cenie Lazaro zdecydowanie wygrywa z osprzętem. Nie brałem tej marki pod uwagę. Wizualnie przedstawia się też bardzo fajnie. Jakie opinie ma ten producent? Jakość wykonania ramy? 

Orientuje się mniej więcej już w rankingu osprzętu Shimano, ale nie testowałem w jeździe :) Deore jest mniej awaryjne ? Ma to duże przełożenie na komfort jazdy? 

Do zwykłej jazdy rekreacyjnej czy nawet trochę szybszej z aspiracjami do pościgania się w zupełności wystarczy Deore czy Alivio. Deore gwarantuje trochę lepszą precyzje w zmianie biegów itp oraz 10 biegów zamiast 9 w przypadku Alivio. Jeżeli chodzi o rowery Crossowe moim zdaniem są to maksymalne grupy które powinny być w tych rowerach ponieważ wystarczają aż nadto . Deore będzie minimalne droższe w utrzymaniu. W tej cenie patrzyłbym też na amortyzator najlepiej jakby był powietrzny aczkolwiek do 2500 będzie ciężko. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...