Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Shimano Nexus 3 - problem z zamocowaniem przekładni kątowej

sRx

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

po dłuższej przerwie związanej z rowerem postanowiłem wrócić do dawnego hobby. Ochoczo zabrałem się za zrobienie przeglądu wszystkich rowerów w domu. Zacząłem od pierwszego jakim jest Wheeler 801 D i tutaj już pojawił się problem.. - Zdjąłem tylne koło w celu wyczyszczenia mechanizmów z brudu. Domyślnie rower uzbrojony jest w piastę planetarną, a całość dopina Shimano Nexus 3. Niestety mam nieco dziwny problem ze skręceniem całości..

Po umiejscowieniu koła w ramie dokręcam śrubę z nieruchomą nakrętką, zaś po stronie przeciwnej mam przekładnie kątową, którą nakładam na wyprofilowaną śrubę mocującą ramę. Rzecz jasna sprężyna jest zainstalowana w środek piasty. Kiedy przykładam przekładnie kątową do ramy i staram się ją przykręcić za pomocą dostępnej w niej śruby nie mam takiej możliwości. Śruba nie stawia żadnego oporu, nie blokuje się. Próbowałem robić to w konfiguracji na różnych biegach, z różną siłą, naciągiem linki, ale nic to nie daje.

Czy coś robię źle? - Jeżeli będzie taka konieczność, zrobię zdjęcia całego osprzętu. Być może brakuje mi jakiegoś elementu, jednak wszystkie śrubki, nakrętki, podkładki chowałem do jednego pojemnika.

Uprzejmie proszę o Wasze sugestię. 

Niczego Ci nie brakuje - po przykręceniu koła w ramie, do osi piasty wkładasz popychacz (sprężynę), potem nakładasz na to wszystko clickbox (przekładnie kątową) i go dokręcasz. 

A śruba się wkręca w całości? Bo wtedy znaczyłoby że coś jest nie tak złożone i nie może oprzeć się na osi. 

Możesz dać zdjęcia osi piasty bez założonego clickboxa.

Dzięki za szybką odpowiedź. Śruba nie wchodzi cała tzn. jej główka nie dochodzi do obudowy clickbox-a. Blokuje ją właśnie metalowa końcówka sprężyny, która jest instalowana do wnętrza piasty. W praktyce wygląda to tak, że kręcę śrubą do pewnego momentu (mniej więcej 3/4 wysokości gwintu), a później opiera się ona na płaszczyźnie mechanizmu sprężynowego i na nim obraca. Szczerze się przyznam, że nie mogę zrozumieć w jaki sposób ta śruba ma trzymać mój mechanizm. Śruba jest na końcu spłaszczona i taką właśnie powierzchnią dolega do metalowej części mechanizmu sprężynowego.

Odkopałem manual Shimano dot. rozpatrywanej przekładni i jest w nim napisane, iż zalecana odległość, na jaką ma odstawać końcówka tejże sprężyny to około 14 - 16 mm. Nie mierzyłem jeszcze tego parametru.

Do wiadomości załączam jedno zdjęcie, które wykonałem dzisiaj. Pozostałe, według Twojej sugestii, dodam jutro.

IMG_20200427_163438.jpg

Czy Waszym zdaniem zakup kompletu clickboxa razem z linka to dobry pomysł? Można to dostać za 40 PLN. Walczę na różne sposoby, ale nic z tego. Podmieniłem też śrubę na taką, która ma jednakowy gwint jak ta oryginalna - efekt negatywny. 

Szanowni,

pozwolę sobie odświeżyć temat, ponieważ udało mi się rozwiązać problem. Winny okazał się gwint, wewnątrz clickbox-a. @marvelo - miałeś rację, dopiero po dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że dosłownie ostatni zwój gwintu jest ułamany, przez co gwint śruby mocującej clicbox zwyczajnie nie łapał, a to z kolei było konsekwencją niewystarczająco dużego oporu podczas dokręcania do końcówki piasty.

Zamówiłem nowy zestaw manetki + clickbox + linka + pancerz i całość jest elegancko spasowana.

Dziękuję wszystkim za sugestie oraz okazaną pomoc! - Temat można zamknąć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...