Skocz do zawartości

[Rower/Rama] Rozmiar ramy dla dziewczyny

rumacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę kupić córce rower i nie jestem pewien jaki rozmiar ramy powinienem wybrać - 15'' czy 17"? Wzrost 163 cm. 

Jak się ma poniższa specyfikacja do ceny?

image.thumb.png.3c6d534ac39cd419dbcc0f2fc5d2c136.png

i to poniżej 80€ drożej.

image.thumb.png.5b04456f39266a721e10d601c02551a2.png

Napisano

Zależy do czego ma być ten rower . Drugi ma napęd 1x12 to napęd do jazdy w górach . Jest dość miękko zestrojony , twardych, szybkich przełożeń nie ma . Jeśli córka startuje w zawodach to może się jej spodobać . Również ze względów prestiżowych . Jeśli ma być to rower do rekreacji czy turystyki to ten pierwszy ma dużo bardziej uniwersalny napęd . Komponenty są na przyzwoitym lub dobrym poziomie tak że cena ok 2300zł (?) wydaje się dobra .

Rozmiar ......  ja zawsze mówię że rower trzeba przymierzyć . Moja pani przy wzroście 162 jeździ na 17" MTB z kołami 26" i 16" na kołach 27,5 .  I  te16" wydaje się najlepsze w twoim przypadku . 15" to  mała rama , jeśli córka rośnie to 17" będzie ,,rozwojowe " .

Czyli najlepiej przymierzyć , jeśli się nie da to przeanalizować tabelkę z geo i przymierzyć rower o podobnych wymiarach .

https://www.radon-bikes.de/mountainbike/hardtail/zr-lady/zr-lady-60-2020/  tu jest tabelka z geo .  Ważna jest wysokość przedkroku , żeby nie wieszała się na ramie i to łatwo zmierzyć . Trochę trudniej dobrać ,,zdalnie " długość .

Napisano

Rower przeznaczony jest bardziej do rekreacji. Dziewczyna już nie rośnie. Najbardziej optymalna byłaby rama 16. W tej pierwszej wersji dostępny rozmiar tylko 15" ale na kołach 27,5. Ten drugi ma takie same koła i dostępną ramę w rozm 17" .

Przymierzałem do Cube 16" na kołach 26 i było ok.

Niestety brak możliwości zmierzenia. 

Napisano

To porównaj geo tego Cuba do Radona . Cuby mają opinię krótkich rowerów chociaż jak na dzisiejsze standardy te Radony też długie nie są . Radony kuszą stosunkiem jakości do ceny ale czasem tak bywa że jakiś rower nijak do nas nie pasuje . Nie twierdzę że tak musi być tym razem ale może . Ja zapytałbym się o możliwość wymiany czy wręcz zwrotu . No koszty były by .

Napisano

Porównam.
Jak się ma porównanie ramy 16 na kołach 26 z ramą 15 na kołach 27,5?  

16’’ byłoby najlepszym rozwiązaniem jednak w Radonie nie maja takich ram. Gotowy jestem zapłacić trochę więcej jednak wtedy kupię 17’’ na kołach 27,5. Wtedy to może być za dużo. 

Napisano

Różnica miedzy kołem 26 i 27,5" nie jest duża ale to i tak nic nie mówi . Trzeba by mieć tabelkę z geo tego Cuba i porównać wymiary . Szczególnie wysokość przedkroku , długość rury podsiodłowej i horyzontalną długość ramy .

A jaka jest wewnętrzna długość nogi , ew wysokość do kroku stojąc w lekkim rozkroku tak jak przy zeskakiwaniu z roweru ? Ten wymiar pozwoliłby określić max wysokość ramy .  Wg rysunku 15" ma wys 687  , 17"  - 719 cm . Oczywiście trzeba mieć trochę luzu nad ramą  8-10 cm .

Napisano

4 godziny temu, WaGiant napisał:
Różnica miedzy kołem 26 i 27,5" nie jest duża ale to i tak nic nie mówi . Trzeba by mieć tabelkę z geo tego Cuba i porównać wymiary . Szczególnie wysokość przedkroku , długość rury podsiodłowej i horyzontalną długość ramy .

Spróbuję ogarnąć geo tego Cube. 

A jaka jest wewnętrzna długość nogi , ew wysokość do kroku stojąc w lekkim rozkroku tak jak przy zeskakiwaniu z roweru ? Ten wymiar pozwoliłby określić max wysokość ramy .  Wg rysunku 15" ma wys 687  , 17"  - 719 cm . Oczywiście trzeba mieć trochę luzu nad ramą  8-10 cm .

około 72 cm

• 1 miesiąc temu...
Napisano
W dniu 29.04.2020 o 19:11, KrissDeValnor napisał:

Przy takich warunkach i wyborze między 15, a 17", to tylko 15" !

wszyscy mówią, że 17 bedzie lepszy

Napisano
W dniu 9.06.2020 o 19:01, KrissDeValnor napisał:

OK, skoro wysokość ramy ma się równać długości nogi...

Tak to wygląda na wspomnianym Cube LTD.

Nie mogłem znaleźć rozmiaru ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...