Adren Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Cześć, Jakiś rok temu kupiłem od znajomego Giant X1000 z przełomu XX i XXI w. Znaczącym plusem tego modelu jest to, że ma idealne wymiary pod mój wzrost (mam 202 cm). Niestety, nie stać mnie teraz na kupno nowego roweru, więc pomyślałem o totalnej modernizacji tego. Wygląda bliźniaczo do tego, tylko ma zupełnie inny osprzęt: https://archiwum.allegro.pl/oferta/-giant-sports-series-x1000-i7442862312.html. Piszę do Was z zapytaniem - czy jest sens renowacji tegoż sprzętu? Do wymiany jest praktycznie wszystko - prócz ramy (w szczególności siodełko, bo najprawdopodobniej przez nie boli mnie kręgosłup w trakcie jazdy), hamulce działają, bo działają, napęd jest bardzo głośny. Docelowo, chciałbym też przemalować ramę na czarny, matowy lakier. I w związku z tym - jaki byłby koszt takiego upgrade/renowacji czy jest sens w ogóle to robić, czy może zacisnąć jednak pasa i za jakiś czas sprawić sobie coś nowego? Budżet jaki mógłbym przeznaczyć w tym momencie to ok. 500-600 zł nie licząc malowania. Proszę Was o porady, bo swoją przygodę z dwoma kołami chciałbym kontynuować dość prężnie, tym bardziej mając na uwagę obecne czasy. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Kręgosłup boli Cię raczej od złej pozycji na rowerze a nie siodełka więc zweryfikowałbym stwierdzenie "idealne wymiary" Teraz, Adren napisał: I w związku z tym - jaki byłby koszt takiego upgrade/renowacji czy jest sens w ogóle to robić, czy może zacisnąć jednak pasa i za jakiś czas sprawić sobie coś nowego? Budżet jaki mógłbym przeznaczyć w tym momencie to ok. 500-600 zł nie licząc malowania. Za 500-600+malowanie kupisz używany, sprawny rower, który nie będzie gorszy od tego co Ci wyjdzie po apgrejdach - zresztą one nigdy "się nie opłacają". np. https://www.olx.pl/oferta/rower-nishiki-401-CID767-IDA5Mar.html#91c09eb881 Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adren Napisano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Teraz, Mihau_ napisał: Kręgosłup boli Cię raczej od złej pozycji na rowerze a nie siodełka więc zweryfikowałbym stwierdzenie "idealne wymiary" Za 500-600 kupisz używany, sprawny rower, który nie będzie gorszy od tego co Ci wyjdzie po apgrejdach - zresztą one nigdy "się nie opłacają". Okej, a jaki model w tej kwocie mógłbyś polecić? Zastosowanie to głównie jazda po mieście, delikatny teren i czasami las, a wymiary już znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Nowy to żaden, musisz szukać używek i szukać dobrego stanu. Nie ma sensu strzelać markami/modelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi