Skocz do zawartości

[Stery] Wymiana łożyska Cane Creek 52mm 40series

wojciechkrs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę wymienić dolne łożysko w sterach Cane Creek 52mm 40 series (AAA0006K) na nowe. Czy łożysko musi być koniecznie z tej samej firmy? Pewnego dnia zauważyłem, że po ruszeniu sterem mam opór. Łożysko rozebrałem przemyłem szczotkami i wrzuciłem nowy smar. Teraz już nie ma ciągłego oporu, ale za to tak jakby "ząbkuje" przy skręcie. Ewentualnie zmieniłbym też górne łożysko Cane Creek 41mm 40 series (HSS20130K).

Napisano

Nie musisz mieć tej firmy, ważne abyś miał zachowane kąty ścięcia i wysokość ( choć czy 7, czy 8 mm wys. nie ma znaczenia ).

Ja kupowałem na Aliexpress dawałem za górę i dół coś 10 zł dwa lata temu, w PL kosztuje 20-25 zł sztuka.

Napisano

To wszystko to przecież chinole. Miałem kilka w rękach i różnic zero, po jakimś czasie w używaniu także nie widziałem różnic. Kupiłem kilka z zamiarem wymiany co 2-3 sezony ( aktualnie jesienią założyłem kolejne nowe, choć poprzednie nawet nie były specjalnie brudne ) bo po prostu za te pieniądze to szkoda tam smaru lepszego ładować nawet.

Napisano

Patrz też na stery całe - bo często są tańsze niż same łożyska ;) ( ostatnio widziałem po 7 usd na promocji )

Napisano

Jeżeli to np Canyon Exceed to przy wymianie dolnego łożyska na takie z wysokością 8mm będzie ono wystawało z główki ramy, uszczelka na bieżni będzie bezużyteczna (oryg ma 6,5mm wysokości i takiego bym szukał, dokładnie 40x52x6.5, 36/45). Takie łożysko u chinola to koszt około 35zł+.

Napisano

Rower z ramą Canyon, więc pewnie tak jest, właśnie wczoraj jednak zamówiłem komplet ZN40 Cane Creek. Kosztowały 75zł, więc nie jakaś duża różnica między aliexpress. Tak jak pisałeś 40x52x6.5, 36/45 kosztują więcej niż 45/45, z większą wysokością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...