Skocz do zawartości

[opony] popękany bok opony - zmieniać na nową?

tomek6544842

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Ostatnio podczas mycia roweru zauważyłem, że ścianki boczne tylnej opony są trochę popękane...

Opona to Vittoria Barzo 29x2.25 - ma około 1,5roku

Na przodzie roweru mam identyczną oponę, ale tam nie mam żadnych pęknięć...

Można na czymś takim jeździć? Czy może lepiej dla bezpieczeństwa założyć nową?

dX3nTj4.jpg

MZK7gM3.jpg

• Mod Team
Napisano

Wygląda jakby guma była stara i sparciała. Ewentualnie jazda na zbyt niskim ciśnieniu lub złe przechowywanie roweru. Ciężko mi uwierzyć, że opona która ma 18 miesięcy ma taki problem...

Napisano

@bogus92

aż sprawdziłem - trochę się pomyliłem z tym czasem użytkowania...

hLwmZVJ.png

Rower trzymany w domu, w ciepłym i suchym pomieszczeniu. Ciśnienie też raczej normalne (30psi tył, 35psi przód).

Zostawić tak jak jest czy zamawiać nową?

Napisano

Ja tak swojego Continentala z tyłu załatwiłem przy zjeżdżaniu równolegle z krawężnikiem. Nie zjeżdżałeś tak sami z chodnika, ściezki ?

Jeżdżę i obserwuje, jak zobaczę więcej oplotu niż gumy to wymienię.

Napisano

Wszystkie opony jakie miałem - po 2 latach miały mniejsze czy większe uszkodzenia ścianki. Ludzie, to jeździ, ociera się, pracuje, dobija i tak przez cały czas pracy. Po 2 latach użytkowania opona nie może wyglądać jak nowa.

Przód z tyłem bym zamienił jeśli bieżnik jeszcze pozostał na tej tylnej, nie widzę w tym niczego niezwykłego.

Napisano

Co tu jest popękanego? To wygląda jakby cienka warstewka gumy z wierzchu się nieco złuszczyła, tak że zaczyna być widać oplot.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...