VaaT Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Witam, Kupiłem sławnego AION'a z allegro za kilka stówek (LINK). Dowiedziałem się już czytając wyniki z googla że jest to jego najtańsza i najprostsza wersja, w dodatku podobno z 2k16 gdzie jest stary V-Ring. Nie znalazłem jednak nigdzie w internecie jakiejś instrukcji jak wykonać w tym amorze serwis zerowy. Przy okazji czytania o zmianie skoku w tym amorze znalazłem filmik na YT z serwisem zerowym właśnie tego AION'a, jednak na filmie widać że chłopak ma nowszy, lepszy model (LINK YT). Mam kilka pytań odnośnie tego amortyzatora. 1. Czy mogę swobodnie wyjąć wszystkie 3 tokeny i uzyskać tym samym skok 160mm, czy będzie to miało jakieś negatywne konsekwencje? 2. Czy jest możliwość zmiany felernego V-Ringa na X-Ringa który jest w nowszych modelach? 3. Czy mogę sugerować się tym filmikiem i według niego zrobić serwis zerowy swojego AIONa? 4. Czy mogę stosować do niego zwykły olej 15WT ze sklepu rowerowego? 5. Gdzie nie lać w końcu tego oleju? Wiem że V-Ring puszcza po jakimś czasie olej dlatego lepiej zastosować smar zamiar wspomnianego oleju. Pozdrawiam serdecznie, Szymek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Teraz, VaaT napisał: Czy mogę swobodnie wyjąć wszystkie 3 tokeny i uzyskać tym samym skok 160mm, czy będzie to miało jakieś negatywne konsekwencje? Możesz, po to są. Teraz, VaaT napisał: Czy jest możliwość zmiany felernego V-Ringa na X-Ringa który jest w nowszych modelach? Tak Teraz, VaaT napisał: Czy mogę sugerować się tym filmikiem i według niego zrobić serwis zerowy swojego AIONa? Serwis zerowy z tego filmu niczym się nie różni, na filmie jest inny cartidge, zasada jest taka sama w każdym amorze. Po prostu nasmarowanie uszczelek i ślizgów smarem oraz nasączenie gąbek olejem, ewentualnie zalanie lag dolnych odrobiną oleju Teraz, VaaT napisał: Czy mogę stosować do niego zwykły olej 15WT ze sklepu rowerowego? Ta Jak masz więcej pytań to pytaj mnie i @ACTIVIA Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez BMXdoPieca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VaaT Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Teraz, BMXdoPieca napisał: Po prostu nasmarowanie uszczelek i ślizgów smarem oraz nasączenie gąbek olejem, ewentualnie zalanie lag dolnych odrobiną oleju Gdzieś coś czytałem że przez ten V-Ring istnieje ryzyko zassania oleju z dolnych lag prze tłumik, czy to prawda? Jak duże jest to ryzyko? Teraz, BMXdoPieca napisał: 1 minutę temu, VaaT napisał: Czy jest możliwość zmiany felernego V-Ringa na X-Ringa który jest w nowszych modelach? Tak Nie chce wyjść na lenia i nieroba ale czy możesz mi pomóc z doborem X-Ringa do tego AIONa? Od razu chciałbym też zapytać czy jeśli chcę zmienić sprężynę negatywną na miękką ze względu na swoją niską wagę (Choroba :C) to mogę zastosować tą -> KLIK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Teraz, VaaT napisał: Nie chce wyjść na lenia i nieroba ale czy możesz mi pomóc z doborem X-Ringa do tego AIONa? Mi się wydaje że ten ring powoduje tylko dziwne pukanie przy wyższym ciśnieniu 120psi+, nie miałem z tym problemu więc nie wiem. Kolega powinien ci pomóc Teraz, VaaT napisał: Od razu chciałbym też zapytać czy jeśli chcę zmienić sprężynę negatywną na miękką ze względu na swoją niską wagę (Choroba :C) to mogę zastosować tą -> KLIK ? Tak, wymiana jest dziecinnie prosta, możesz to zrobić przy okazji wyjmowania podkładek zmiany skoku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Tu słów kilka o Aionie 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi