Skocz do zawartości

[tarcze Shimano] Dylemat co wybrać SM-RT70 czy wyżej

MaxCava

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dylemat - w tamtym sezonie wymieniłem tył na SM-RT81 ( 160 mm ) bo tanio wpadły.

Teraz pasuje mi już z przyzwoitości wymienić sm-rt64 180 mm z przodu po 10 latach na nowe. Raz, że wyrzeżbione przez kilka kompletów półmetalików, a dwa, że chyba jednak pływają. Myślę, że RT70 lub RT81 były by sztywniejsze.

I teraz pytanie, czy jest sens kupować coś więcej niż rt70/rt81 ? rt70 mam za 110 zł, rt81 za 140 zł  na kolejne 5 lat żadna różnica w cenie. Mogę i kupić MT800 albo MT900 ale czy jest sens ?

Tym bardziej, że amor na 9QR.

Podpowiedzcie Proszę.

Napisano

Przy ośce 9mm jaka będzie sama tarcza to jest najmniejszy problem. Kwestia sztywności całego układu, wideł, piasta zacisk.

Napisano

Amor sztywny bo to RS na 32 mm goleniach. Hamulce to M6000 aktualnie albo M7000 przełożę. Piasta jakaś shimanowska, nowa, ma przejechane z 500 km ( rozbierałem, smarowałem i jest OK ).

Po prostu tarcza do wymiany jest i chcę już założyć coś lepszego ( klocki mam czerwone jagwire i ebc - na obu dobrze mi się hamuje ). A że w tamtym roku na tył założyłem RT81 bo wpadły tanio ( tylko 160 mm  niestety były w dobrej cenie ) to teraz mam dylemat czy RT81 czy coś wyżej.

Czy wogóle jest sens ładować MT800, czy ona cokolwiek więcej da w  sztywności niż RT81.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...