wkg Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Hej ! Po miesiącu zdjąłem rower z trenażera, zamontowałem tylne koło - niby hamuje ale coś ociera. Zdjąłem koło, rozchyliłem śrubokrętem klocki hamulcowe, tłoczki się schowały, założyłem koło i ZONK. Klamka wpada bez żadnego oporu. A jutro miał być cały dzień w lesie :/ Mogę to jakoś naprawić, co może być przyczyną ? Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Zapowietrzyłeś układ, sprawdź czy nie masz wycieku w zacisku. Możesz spróbować "podpompować klamkę klikając ją parę razy, ale hamulec i tak będzie do odpowietrzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Hmmm ... nie ma wycieku. Pompowałem do upadłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Teraz, BMXdoPieca napisał: Zapowietrzyłeś układ Jak już to był zapowietrzony. Teraz, wkg napisał: Klamka wpada bez żadnego oporu. Jak pompujesz kilka razy klamka nie twardnieje? Jak nie to zostaje przelać/odpowietrzyć układ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 No to się za to zabiorę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Na początek zanim zaczniesz odpowietrzać ustaw klamkę w poziomie, załóż lejek i ziugnij do lejka odrobinę oleju. Popompuj klamką. Jak stwardnieje to olej odpowietrzanie. Przy okazji sprawdź czy okładziny na klockach mają jeszcze trochę mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Dzięki ! Właśnie zamówiłem komplet do odpowietrzania z lejkiem. Ale dziwne, przecież rozchyliłem tłoczki i to było przyczyna zapowietrzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 W tanich shimano wystarczy rower na boku położyć i się cuda dzieją. Często też ilość oleju w zbiorniczku w klamce jest niewystarczająca przy mocno zjechanych klockach i klamka pompuje powietrze (szczęśliwie układu nie zapowietrza). W 99% przypadków wystarczy dolać oleju i wszystko wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 No własnie stał w pionie przez miesiąc. Klocki już się kwalifikują do wymiany ale dziwne jest to, że zapowietrzył się po rozchyleniu tłoczków. No nic, na razie wczoraj postanowiłem jechać bez tyłu czekając na paczkomat z olejem Przejechał się się na boku w aucie - nic. Głupio tak bez tyłu. No i po jakiś 30 km jazdy się wziął i odpowietrzył. Także teraz doleję tylko płynu i zobaczę. Najgorsze jest to, że kupiłem na ali tył - chyba ostatni jaki był i go nie odebrałem :/ Oni to śledzenie przesyłki mają jakieś krzywe. Stał na cle, stał na cle i pewnie przyszedł jak mnie tydzień nie było a w śledzeniu dalej na cle. A że ten co mam działa to go trzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi