Skocz do zawartości

[pedały, buty] Co do gravela

tacheg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam zamiar na dniach zamówić rower Marin Four Corners, czyli coś gravelowego. Przy okazji zakupu roweru musiałbym kupić do niego również pedały, a co za tym idzie buty (no chyba, że będą to platformy).

Tu moje pytanie.. jaki rodzaj pedała do tego buta roweru będzie najbardziej odpowiedni? Rowerem będzie jeżdżone na jakieś niezbyt wymagające trasy.. pojeździć po mieście/wsi i ewentualnie na jakąś szutrową drogę, ale również do miasta. Jaki rodzaj i jakie same pedały już polecacie (+/- 100zl)
Jeśli również do poleconych pedałów dodacie jakie buty byłyby najlepsze pod gravela to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano
Teraz, tacheg napisał:

Tu moje pytanie.. jaki rodzaj pedała do tego buta będzie najbardziej odpowiedni?

Nie za bardzo rozumiem co miałeś na myśli.

Jednak jeśli chcesz iść w pedały zatrzaskowe to myślę, że w przypadku gravela sprawdzi się klasyka, czyli Shimano M520. Bardzo popularny model SPD, mieszczący się w budżecie, na pewno się sprawdzi, jeśli masz drugi rower z SPD to dodatkowy atut, bo w jednych butach obskoczysz dwa rowery.

Co do butów to po pierwsze bez przymiarki nie da rady. A dwa nie podałeś budżetu na buty.

Napisano

Przepraszam, oczywiście pomyłka. Już poprawiam.

Dzięki bardzo za uwagę i odpowiedź.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że buty muszę przymierzyć (co w obecnej sytuacji będzie ciężkie). Myślałem zmieścić się w 400zł, chociaż oblatany w tym nie jestem i jeśli będzie potrzeba to coś mogę dołożyć (w granicach rozsądku) 

Napisano

Pedały klikane, jakie lubisz. 
Buty w sumie też, lekkie mtb najlepsze. 
Szosowe nie bardzo bo w tym nie pochodzisz, a gravel jednak czasem się w tym wiąże.
Są też dedykowane niby gravelowe z shimano i fizik, ale czy to konieczność? Nie sądzę.

Napisano

Od 2 miesięcy śmigam na gravelu i też stałem przed tym dylematem co wybrać, w końcu stwierdziłem, że wypróbuje pedały SPD do tego buty MAVIC crossmax, z tego względu, że rower sporo czasu jest ujeżdżany po lasach gdzie często zdarza mi się schodzić z roweru a na asfalcie średnie to 30-35 km/h itp to twarde buty z bieżnikiem są w moim przypadku idealnym rozwiązaniem i jestem bardzo zadowolony, oczywiście buty to zależy od ciebie jakie wybierzesz ale najlepiej coś twardego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...