Skocz do zawartości

[osłona łańcucha] czy da się zamontować

hern

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się znaleźć i zamontować osłonę łańcucha do Kross Hexagon Mini (2017) ? Córka na nim śmiga ale często gęsto brudzi sobie spodnie o łańcuch bez osłony (zdarza się jej zapomnieć że w tym rowerze już takiej osłony nie ma). Zacząłem przeszukiwać net za czymś takim ale przy monitorze to słabo mi idzie.

Zdalnie ciężki temat. Generalnie te plastikowe okrągłe osłonki które są przy zębatce nie zapobiegają zabrudzeniom tylko spadnięciu łańcucha.

Modeli takich osłon "półpełnych" jest cała masa i najlepiej to chyba zabrać rower do dobrze wyposażonego sklepu i kombinować. 

Co mogę podpowiedzieć - dobrze jak osłona nie ma tylnego mocowania w postaci "wygiętego mocowania z plastiku" bo to po dobraniu osłony jest często element który się dopasowuje, i nierzadko trzeba to uciąć i dorobić mocowanie z jakiejś blaszki. A plastik w tych osłonach jest kruchy i podczas obcinania/wiercenia otworu może pęknąć. 

Spore możliwości daje też osłona typu "Jubilat" - taka prosta, montowana tylko na górze, nad łańcuchem. Ale w przypadku tego Krossa trzeba by jej dorobić jakieś mocowanie z przodu. Tu znowu fajnie lokalnie podpytać w serwisie bo często zostawia się takie mocowania zamiast wyrzucić i można coś pomóc. 

Opcja druga to nauczyć córkę podwijania spodni/zakładania opaski (np. odblasku) bo może się jej to kiedyś przydać, jeśli całe życie nie będzie jeździć na rowerze miejskim z osłoną ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...