Skocz do zawartości

[osłona łańcucha] czy da się zamontować

hern

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy da się znaleźć i zamontować osłonę łańcucha do Kross Hexagon Mini (2017) ? Córka na nim śmiga ale często gęsto brudzi sobie spodnie o łańcuch bez osłony (zdarza się jej zapomnieć że w tym rowerze już takiej osłony nie ma). Zacząłem przeszukiwać net za czymś takim ale przy monitorze to słabo mi idzie.

Napisano

mam korby 36 zębów. Bardziej mi chodzi o to żeby oprócz korby,  osłona szła też nad łańcuchem w stronę tylnego koła.

Napisano

Zdalnie ciężki temat. Generalnie te plastikowe okrągłe osłonki które są przy zębatce nie zapobiegają zabrudzeniom tylko spadnięciu łańcucha.

Modeli takich osłon "półpełnych" jest cała masa i najlepiej to chyba zabrać rower do dobrze wyposażonego sklepu i kombinować. 

Co mogę podpowiedzieć - dobrze jak osłona nie ma tylnego mocowania w postaci "wygiętego mocowania z plastiku" bo to po dobraniu osłony jest często element który się dopasowuje, i nierzadko trzeba to uciąć i dorobić mocowanie z jakiejś blaszki. A plastik w tych osłonach jest kruchy i podczas obcinania/wiercenia otworu może pęknąć. 

Spore możliwości daje też osłona typu "Jubilat" - taka prosta, montowana tylko na górze, nad łańcuchem. Ale w przypadku tego Krossa trzeba by jej dorobić jakieś mocowanie z przodu. Tu znowu fajnie lokalnie podpytać w serwisie bo często zostawia się takie mocowania zamiast wyrzucić i można coś pomóc. 

Opcja druga to nauczyć córkę podwijania spodni/zakładania opaski (np. odblasku) bo może się jej to kiedyś przydać, jeśli całe życie nie będzie jeździć na rowerze miejskim z osłoną ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...