Skocz do zawartości

[odbudowa] budowa roweru z pozostałych części pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postaram się wyjaśnić jak najkrócej co mam na myśli oraz bardzo proszę o pomoc. Zaznaczam, ze projekt ma być nisko budżetowy a co za tym idzie sprzęt ma tylko działać a nie będzie wykorzystywany do profesjonalnej jazdy tylko rekreacyjnej. Po prostu szkoda mi starych części, starego roweru, z którego mam nadzieje, da się coś złożyć. 

Posiadam rower kellys Quartz z 2010 roku http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/71/Kellys.Quartz/ . 

w rowerze zamontowany jest 

- suport SM-BB70 

-przerzutka przód shimano deore XT 

potrzebuje 

-nowej korby, która nadaje się do tego suportu

- nowego łańcucha 

Teraz najważniejsza cześć, czy z częściami seryjnymi oraz częściami, które mam zmienione, jestem w stanie złożyć ten rower bez większego wkładu finansowego ? 
dziekuje bardzo praz przepraszam za wszystkie błędy. Jeżeli znajdzie się ktoś chętny do pomocy, odpowiem na wszystkie pytania 

Korbę możesz wrzucić każdą pod standard shimano czyli z osią 24mm (upewnij się tylko, że przednia przerzutka ogarnie taką ilość zębów). Najtańsza będzie mt210, znajdziesz za 120 złotych.

Łańcuch możesz wziąć kmc x8, 40-50 złotych

Teraz, simug napisał:

eraz najważniejsza cześć, czy z częściami seryjnymi oraz częściami, które mam zmienione, jestem w stanie złożyć ten rower bez większego wkładu finansowego ? 

Wszystko zależy od stopnia wyeksploatowania. Jeśli masz zjechaną kasetę to nie dogada się ona z nowym łańcuchem, będzie przeskakiwać

1 godzinę temu, simug napisał:

ma być nisko budżetowy

Musisz ocenić co jest zużyte ,

i zrobić serwis jak w każdym rowerze  nowym czy starym. Wymieniamy części uszkodzone-zużyte.

i jeździmy dalej.

Pewnie łańcuch wyciągnięty,  jak jest wyciągnięty to mogą być zęby zjedzone na kasecie i na korbie i na kółkach przerzutki.

Na korbie przeważnie wymienia się poszczególne zębatki, na przerzutce kółeczka, a  kasetę w całości..

Przednia przerzutka ogarniała kiedyś korbę shimano SLX i kasetę 9 rzędów czyli 3x9 wiec myśle, ze 3x7 ogarnie. Ale to tylko moje przypuszczenia. 
Martwi mnie natomiast to, ze wszędzie gdzie znajdę ta podana korbę to jest napisane, ze pasuje do 9 przełożeń natomiast u mnie było by 7 ? Będzie to miało wpływ ? Czy może lepiej kupić z nie dwoma a trzema zębatkami ? 
dzieki 

Edytowane przez simug