simug Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 Witam, postaram się wyjaśnić jak najkrócej co mam na myśli oraz bardzo proszę o pomoc. Zaznaczam, ze projekt ma być nisko budżetowy a co za tym idzie sprzęt ma tylko działać a nie będzie wykorzystywany do profesjonalnej jazdy tylko rekreacyjnej. Po prostu szkoda mi starych części, starego roweru, z którego mam nadzieje, da się coś złożyć. Posiadam rower kellys Quartz z 2010 roku http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/71/Kellys.Quartz/ . w rowerze zamontowany jest - suport SM-BB70 -przerzutka przód shimano deore XT potrzebuje -nowej korby, która nadaje się do tego suportu - nowego łańcucha Teraz najważniejsza cześć, czy z częściami seryjnymi oraz częściami, które mam zmienione, jestem w stanie złożyć ten rower bez większego wkładu finansowego ? dziekuje bardzo praz przepraszam za wszystkie błędy. Jeżeli znajdzie się ktoś chętny do pomocy, odpowiem na wszystkie pytania Cytuj
Mihau_ Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 Korbę możesz wrzucić każdą pod standard shimano czyli z osią 24mm (upewnij się tylko, że przednia przerzutka ogarnie taką ilość zębów). Najtańsza będzie mt210, znajdziesz za 120 złotych. Łańcuch możesz wziąć kmc x8, 40-50 złotych Teraz, simug napisał: eraz najważniejsza cześć, czy z częściami seryjnymi oraz częściami, które mam zmienione, jestem w stanie złożyć ten rower bez większego wkładu finansowego ? Wszystko zależy od stopnia wyeksploatowania. Jeśli masz zjechaną kasetę to nie dogada się ona z nowym łańcuchem, będzie przeskakiwać Cytuj
dovectra Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, simug napisał: ma być nisko budżetowy Musisz ocenić co jest zużyte , i zrobić serwis jak w każdym rowerze nowym czy starym. Wymieniamy części uszkodzone-zużyte. i jeździmy dalej. Pewnie łańcuch wyciągnięty, jak jest wyciągnięty to mogą być zęby zjedzone na kasecie i na korbie i na kółkach przerzutki. Na korbie przeważnie wymienia się poszczególne zębatki, na przerzutce kółeczka, a kasetę w całości.. Cytuj
simug Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Napisano 20 Kwietnia 2020 Dzięki, czyli jak mam rozumieć, jeżeli wszystko nie będzie zbyt „zniszczone” aby prawidłowo działało części, ze sobą będą kompatybilne ? dzieki ogromne za pomoc oraz zaangażowanie Cytuj
simug Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Napisano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Przednia przerzutka ogarniała kiedyś korbę shimano SLX i kasetę 9 rzędów czyli 3x9 wiec myśle, ze 3x7 ogarnie. Ale to tylko moje przypuszczenia. Martwi mnie natomiast to, ze wszędzie gdzie znajdę ta podana korbę to jest napisane, ze pasuje do 9 przełożeń natomiast u mnie było by 7 ? Będzie to miało wpływ ? Czy może lepiej kupić z nie dwoma a trzema zębatkami ? dzieki Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez simug Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi