Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] konserwacja, oleje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

mam dwa rowerki XC i w nich amorki powietrzne, jeden to starszy Recon Gold a drugi to jakiś powietrzny od Meridy, nie ma żadnych innych oznaczeń niż merida ale trochę przypomina RST F1rst. W każdym bądź razie nigdy nie były rozkrecane, w Reconie uszczelki kurzowe są już popękane więc pewnie muszę zakupić choć trochę drogo kosztują jak za kawałek gumy. Chodzą w miarę ok, ten w meridzie trochę się "zawiesza" ale daje radę. Chciałem im zrobić serwis, rozkręcić wszystko i wyczyścić, oglądałem sporo filmików instruktażowych i powinienem dać radę.

Teraz tak, jakich olejów i smarów potrzebuję? Do recona znalazłem serwisówkę i wiem że 5W i 15W (choć czytam że sam 5W można użyć w obu przypadkach lub 7W) do tej meridy niestety nie mam żadnych danych więc pewnie bym wlał to samo a zmierzę objętość wylewając poprzedni olej. Czy np taki olej będzie w porządku?

https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-olej-do-amortyzatorow-motocykl-5w-light-8552174901

plus na każdym filmiku widzę że potrzebny jest smar stały, mam z takich tylko poczciwy ŁT43 i jakieś silikonowe chyba do kołowrotków (i pipet automatycznych :P ). Doradzicie co tutaj kupić? Jaki smar?

Napisano

tylko wiadomo że jak coś jest specjalnie dedykowane do ścisłego grona odbiorców to cena jest 10x wyższa. Ten smar to pewnie normalny smar dostępny pod inną nazwą, tak samo olej, musiałbym kupić dwie buteleczki tego bo mi 133ml potrzeba plus ten 15W do dolnych.

• Mod Team
Napisano

Sram butter nie ma specjalnie zamienników. Fakt, że tani nie jest, ale kupisz raz i masz na dłuższy czas.

Ktoś niby kiedyś próbował zamieniać,, ale to nie to samo.

Oleju możesz użyć zamiennika Motorex.

Napisano

I tak zrobiłem, kupiłem właśnie motorexa 2.5W i jego też użyję do dolnych lag, gdzies czytalem że bez problemu mozna tam nalać tego od tłumika bądź silnikowego jak się ma jakiś rzadszy. Smar kupiłem Motorex Bike Grease 2000 oraz orlenowski Greasen STP, użyję motorexa a Greasen będę miał do innych rzeczy ale też wydaje się w porządku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...