Perski12 Napisano 18 Kwietnia 2020 Napisano 18 Kwietnia 2020 Cześć, kupiłem sobie na urodzinki Fatbike z allegro (chinola) i od samego początku są z nim problemy . Postanowiłem go nie zwracać, a powymieniać części na lepsze. Więc zaczynam od wymiany wolnobiegu na kasetę i czy ten produkt https://pl.aliexpress.com/item/4000788303826.html będzie pasował do Opony 26"x4.0"
ArtGD Napisano 18 Kwietnia 2020 Napisano 18 Kwietnia 2020 Jak możesz to oddaj ten rower. Te "fatbike" z Allegro to straszna kicha. Odnośnie piast z Ali... sprawdź czy rozstaw tylnych widełek ramy to 170 mm.
MikeSkywalker Napisano 18 Kwietnia 2020 Napisano 18 Kwietnia 2020 Do opony dobierasz obręcz, a piastę dobierasz do ramy. Zacznij od sprawdzenia tego jaki masz rozstaw haków w ramie, jeśli będzie to 170mm to takiej piasty będziesz potrzebował. Ale poszukałbym lokalnie coś do fatbike, żeby się nie okazało że piasta z Aliexpress jest np. pod jakieś nietypowe łożyska i potem będzie problem przy ich wymianie. Zwłaszcza że nie jest jakoś wybitnie tania - to ponad 200 zł za piastę. Wiem że kiedyś dało się w okolicach 250-300 kupić Novateca do fata, pytanie czy dalej są dostępne w tej cenie. Potem będziesz potrzebował obręczy do przeplecenia koła - i tu znowu pytanie czy na obręczy z tego co masz, czy na czymś lepszym. W takim tanim rowerze można bez żalu pociąć szprychy żeby odzyskać obręcz, pytanie czy nie będzie równie kiepska. Ja przychylam się do wniosku powyżej - oddać to a nie iść w koszta. Tanie fatbike robiła kiedyś (nie wiem czy nadal) Monteria - i to taka najniższa półka w którą bym się pchał. Opcja druga polować na tani frameset (np. w angielskim sklepie PlanetX) i budować sobie od podstaw. Oszczędzi się i pieniądze i nerwy.
Perski12 Napisano 18 Kwietnia 2020 Autor Napisano 18 Kwietnia 2020 To teraz mnie zaskoczyliście z tymi odpowiedziami. Czytałem, że te chinole są kiepskie, ale to co mi przyszło to głowa mała. Trochę lipa ze zwrotem jest bo widać ze dłubałem przy nim... Rozstaw mam 20 cm nawet pod 21cm dochodzi i na internecie totalnie nie mogę znaleźć piasty o takich wymiarach nawet na Ali nie znalazłem. Największa to 190mm i to za 550 zł, a na Aliexpress za 190zł https://tiny.pl/7x7pv i myślałem, że coś źle własnie patrze dlatego an forum się zapytałem. A co do wymiany tej piasty to własnie miałem wywalić te szprychy i dać nowe, a obręcz zostawić.
Perski12 Napisano 18 Kwietnia 2020 Autor Napisano 18 Kwietnia 2020 W sumie temat do zamknięcia. Poczytałem trochę na waszym forum i stwierdzam, że ten chinol idzie na żyletki xD nieudany prezent sobie zrobiłem, ale i tak bywa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.