Skocz do zawartości

[Amortyzator] Swap goleni dolnych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kumpel do dirt jam compa 120mm (całe bebechy w środku nowe) szuka aktualnie dolnych goleni na qr20, znalazł całego dirt jumpera 3 za 300 i chciałby przełożyć dolne golenie i w sumie ma kilka pytań:

-czy jeśli ma takie samo mocowanie na dole (chodzi o te śruby co skręca się dolne z górnymi) to będą pasować?

-czy oś novatec bedzie do niego pasować czy trzeba kupić jakąś specjalną oś? (brak w zestawie)

https://allegro.pl/oferta/os-novatec-20mm-20-mm-102g-148mm-nt-ax-20-fr-dh-7549674013

-czy dirt jump miał inny rozstaw goleni niż dirt jam comp?

-czy ma lagę 32 czy 30? (sprzedawca nie umie sprecyzować tego gdyż nie ma suwmiarki.., jak można nie mieć suwmiarki w XXI wieku..)

Zdjęcia dirt jumpa na dole

Ew za ile może go kupić, prosi o pomoc ile zaoferowac mu.

image_0.jpg

image_1.jpg

image_2.jpg

Napisano
12 godzin temu, NoPerfect napisał:

-czy jeśli ma takie samo mocowanie na dole (chodzi o te śruby co skręca się dolne z górnymi) to będą pasować?

tak

-czy oś novatec bedzie do niego pasować czy trzeba kupić jakąś specjalną oś? (brak w zestawie) 

nie, oś musi być 20x110

-czy ma lagę 32 czy 30? (sprzedawca nie umie sprecyzować tego gdyż nie ma suwmiarki.., jak można nie mieć suwmiarki w XXI wieku..)

oba mają 32mm

Będzie pasować tylko musisz znaleźć pasującą oś. Możesz napisać na priv do Marka Denusa na fb, on sie zna na starszych marcokach :D

Napisano
9 minut temu, BMXdoPieca napisał:

nie, oś musi być 20x110

Skoro oś 110 to jest szerszy rostaw goleni dolnych niż w amorku co jest na piastę 100? 

Napisano

Jumper z którego ma być swap ma qr20, jam comp ma 9

Postanowiłem wziasc sprawy w swoje dłonie i dzwoniłem do gościa to mówił że tam piasta jest 100 a nie 110, i teraz nie wiem, żeby się nie wpakował i że kupii piastę 100 a tam 110 albo na odwrót jest 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odkop!

W dniu 18.04.2020 o 19:57, BMXdoPieca napisał:

dolne golenie będą szersze 10mm

Zrobił swap z jumpera co ma oś 20x110, amortyzator jest szerszy na hakach jedynie.

Jeszcze jedno:

Będę mu robić serwis, nowe uszczelniacze olejowe (z rolniczego za grosze), kurzowe itp. 

Pytanie, jak słyszałem między uszczelniacz olejowy a kurzowy (szpara) daje się smar, ile tego smaru dać? Równo z uszczelkami żeby golenie się same smarowały (dużo) czy żeby był tylko (mało)? Oraz czy musi być jakiś specjalny rowerowy bez dodatku litu czy jakiś smar z sklepu z uszczelniaczami bez dodatku litu też ogarnie to?

Napisano
W dniu 17.04.2020 o 14:56, NoPerfect napisał:

Postanowiłem wziasc sprawy w swoje dłonie i dzwoniłem do gościa to mówił że tam piasta jest 100 a nie 110, i teraz nie wiem, żeby się nie wpakował i że kupii piastę 100 a tam 110 albo na odwrót jest 

Ktoś kto sprzedaje golenie i nie ma suwmiarki żeby je zmierzyć, nie jest kompetentną osobą do zadawania takich pytań.

6 minut temu, NoPerfect napisał:

Pytanie, jak słyszałem między uszczelniacz olejowy a kurzowy (szpara) daje sie smar, ile tego smaru dać? Równo z uszczelkami żeby golenie się same smarowały (dużo) czy żeby był tylko (mało)? Oraz czy musi być jakiś specjalny rowerowy bez dodatku litu czy jakiś smar z sklepu z uszczelniaczami bez dodatku litu też ogarnie to?

Jeżeli chodzi ci o ilość smaru w wargach uszczelki to tak żeby był na równo z goleniami. Lepiej dać więcej, tak żeby nadmiar wypchało, niż mniej.

Co do tego jaki tam ma być smar to wiedząc, że ma być do uszczelek kurzowych, i że nie może zawierać litu, jesteś na dobrej drodze żeby sobie tą informację na forum znaleźć. ;) 

Napisano
13 godzin temu, Brombosz napisał:

Co do tego jaki tam ma być smar to wiedząc, że ma być do uszczelek kurzowych, i że nie może zawierać litu, jesteś na dobrej drodze żeby sobie tą informację na forum znaleźć. ;) 

Kupił sylikonowy smar, bo wyczytał że nie zawiera litu i nie uszkadza uszczelek :)

Dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia! :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...