lukjaw Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Szanowne grono, jestem tu nowy, ale proszę o pomoc w doborze dampera lub sprężyny pod amortyzację przyczepki rowerowej. Zakupiłem przyczepkę dla dziecka bez żadnej amortyzacji. Jazda taką przyczepką jest średnio wygodna dlatego skonstruowałem sobie zawieszenie w formie wahacza i wykorzystałem do tego damper Rock Shox Monarch RL Amortyzator tylny [190x51mm] . Niestety chyba ale dampera nie da się tak ustawić cieśnieniami, aby pracował pod ciężarem około 20 kg. Nie mam możliwości skonstruowania dłuższego wahacza ze względu na konstrukcję całej przyczepki. I tutaj moje pytanie do Was. Czy są jakieś sposoby jak maksymalnie zmiękczyć damper nawet w jakimś sensie niszcząc go aby uginał się przy małych obciążeniech ? Jeżeli nie, czy są jakieś dampery które pracowałyby pod tak małymi obciążeniami ? (waga przyczepki to 10 kg, waga dziecka 10 kg). Dziękuje bardzo za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 No nie wiem co napisać . Dwie córy wyjeździły się w przyczepce bez amortyzacji i nie uważam żeby była ona potrzebna, ale jestem ciekawy końcowego efektu i trzymam kciuki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booby Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 A zrób proszę zdjęcie całości o ile to nie problem. Przyczepka bez amortyzacji to na asfalt - w teren i to taki prawdziwy to już raczej konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Pod 20kg to może by jeszcze zadziałał, gdyby przełożenie zawieszenia było jak w rowerach ~ 1:2,5 tu wyszło chyba w okolicach 1:1 Ewentualne szanse powodzenia miałby damper z jak najmniejszym skokiem coś w stylu 150x25 Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez radziuGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 11 godzin temu, Booby napisał: Przyczepka bez amortyzacji to na asfalt - w teren i to taki prawdziwy to już raczej konieczność. W prawdziwy, na oko z 2 letnim dzieckiem, to faktycznie konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukjaw Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Witam, jeździmy po terenie głównie. Niestety nie mam jej pod ręką żeby zrobić inne zdjęcie. Sam jeżdzę na pełnym zawieszeniu a dziecko jak ładnie obliczyliście prawie dwuletnie skacze jak zajączek :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 14 godzin temu, lukjaw napisał: Niestety chyba ale dampera nie da się tak ustawić cieśnieniami, aby pracował pod ciężarem około 20 kg. No i od tego trzeba było zacząć budowę Bez odpowiedniego przełożenia może być trudno. Ja bym poszedł w wahacz + zwykłe sprężyny, albo "damper" do rowerów marketowych, coś tego typu https://allegro.pl/oferta/amortyzator-tylny-m-wave-damper-rowerowy-150-mm-fv-8525199538 One są bardzo miękkie, w rowerach i pod wagą przeciętnego użytkownika szybko łapią luzy i się rozlatują ale w przyczepce powinny dać radę nieco dłużej. Z tym że to ciągle kawałek sprężyny bez tłumienia, z tą jedyną różnicą że sprężyna jest ściskana a nie rozciągana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 nie prosciej kupic przycepke z amortyzacja, albo baloniaste opony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi