PaniczPajonk Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Cześć! Przymierzam się do zakupu sakw CROSSA dry big i w związku z tym muszę zaopatrzyć się w bagażnik. Bagażnik prawodpobnie kupię również Crossy. Niestety dziś odkryłem, że mój Kands Avangarde (2017) nie ma dodatkowej dziury na jego zamocowanie jaka np. jest w rowerze mojej żony. Znalazłem w internetowych poradnikach conajmniej 10 sposobów na obejście tego problemu, jednak proszę was o pomoc w doborze tego najsensowniejszego w moim przypadku. Nie jestem fachowcem w serwisowaniu, zwykle oddaję swój rower do serwisu, jednak aktualnie przez wirusa wszystko pozamykane. Fotki mojej ramy w załączniku. Proszę o poradę aby było wszystko miało sens i stabilnie trzymało sakwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Przejrzyj ten temat , na końcu jest link . Patrząc na ramę bagażnika mocowanego na oś raczej nie założysz . W każdym razie nie kupowałbym w ciemno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Poszukaj czegoś takiego: Poniżej zdjęcie na moim rowerze z sakwami, nie mam niestety zdjęcia bez sakw. Jest trochę wysoko, bo mogłem go zamocować tylko do sztycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 A tak przy okazji daj trochę oleju na ten łańcuch! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaniczPajonk Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 33 minuty temu, Danuel napisał: A tak przy okazji daj trochę oleju na ten łańcuch! Właśnie wczoraj zabrałem się za mycie roweru i czyszczenie łańcucha i dojrzałem brak dziur w ramie Aktualnie jest czysty i nasmarowany. Dzięki za uwagę! 5 godzin temu, JWO napisał: Jest trochę wysoko, bo mogłem go zamocować tylko do sztycy. Jest to jakieś rozwiązanie. A czy worek crossy czy inny podobny lub namior zmiescilby sie jeszcze pomiedzy sakwy na bagaznik czy jego wysokość już to uniemożliwia? Bo po zdjęciu ciężko stwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Teraz, PaniczPajonk napisał: Jest to jakieś rozwiązanie. A czy worek crossy czy inny podobny lub namior zmiescilby sie jeszcze pomiedzy sakwy na bagaznik czy jego wysokość już to uniemożliwia? Bo po zdjęciu ciężko stwierdzić. Zmieścił by się. Tak to wygląda od tyłu: Linki do sakw i bagażnika. Jest tam trochę zdjęć. https://detail.tmall.com/item.htm?id=604022672798&spm=a1z09.2.0.0.1daa2e8dtWkEy1&_u=hv9l2m9cbcfhttps://detail.tmall.com/item.htm?id=40882161746&spm=a1z09.2.0.0.1daa2e8dtWkEy1&_u=hv9l2m969fd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Zastanów się dwa razy zanim kupisz takie wynalazki. No chyba, że chcesz mieć sakwy tytlko po to żeby je mieć. Sakw CROSSO ( nie CROSSA) nie założysz do takiego szpeja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Teraz, lewocz napisał: Sakw CROSSO ( nie CROSSA) nie założysz do takiego szpeja. A dlaczego? Ja wprawdzie nie mam CROSSO, ale wygląda że mocowania mają podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Crosso robi dwa rodzaje sakw. Pierwszy system to tradycyjny montaż na haki. Sakwa ma trzy haki, dolny trzeba o coś zaczepić i napinając naciągi zapiąć dwa górne haki do prętów bagażnika. W przypadku bagażnika pokazanego w tym wątku na 99% nie zaczepisz dolnego haka bo nie ma o co. Drugi system tzw CLICK jest robiony na licencji. Być może by zadziałał ale to dopiero w praniu by wyszło ...i też nie za bardzo mi się to widzi. Jest kwestia po co te sakwy są potrzebne. Jeśli chodzi i wielodniowe wyjazdy w pełnym ekwipunkiem to trzeba kombinować z normalnym bagażnikiem i wtedy na niego normalne sakwy. Jeśli to pod jakieś krótkie wypady, max weekendowe bez ekwipunku bagażowego to można pomyśleć coś o jakieś zestawach z bagaznikiem do sztycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaniczPajonk Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 A co sądzicie o bagażniku Crosso i objemach: na golenie: https://www.szumgum.com/obejmy-tubus-do-lowridera-waskie-tubus012.html na sztyce: https://www.szumgum.com/obejma-podsiodlowa-z-adapterem-do-montazu-bagazika.html Z tego co wyczytałem zmniejszyłbym tym tylko udźwig do 25kg (bagaznik crosso ma 35) ale powinno w teorii działać. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Obejma z pierwszego linka jest do lowridera to się montuje na widelec , czyli do przednich sakw . Jeśli kupisz to daj znać czy zadziała z tyłu . Obejma podsiodłowa była kilka razy polecana na forum . Dałeś mi + ale podlinkowanego tematu chyba nie przeczytałeś ..... 25 kg to moim zdaniem wystarczający udźwig . Gdybyś chciał przewozić większe ciężary trzeba by zaopatrzyć się też w przednie sakwy . Tylko po co ? Jeżdżąc po Polsce czy innych cywilizowanych krajach nie ma potrzeby zabierania takich ciężarów . No chyba że do Mongolii .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaniczPajonk Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Dzięki WaGiant. Nigdzie nie napisałem, że potrzebuję więcej niż 25kg udźwigu. Wiem, że ta obejma jest do lowridera, ale gość na jakimś filmiku polecał to również do innych rowerów, króre nie mają dziur w ramie. Zmierzyłem miejsce, w którym taka obejma powinna być zamontowana i długość bagażnika np. Crossy i wg mnie powinno być okej. Chyba jednak zdecyduję się na to rowziązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaniczPajonk Napisano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Wszystko dotarło, zamontowane i przetestowane. Działa jak należy i po przejechaniu 20km z obciążeniem 16kg (po 8kg na sakwę) nie widzę żadnych problemów. Póki co mogę śmiało polecić rozwiązanie z obejmą podsiodłową na sztycy i obejmy na goleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 No i gut . Może kiedyś wykorzystam patent z dolnym mocowaniem . Gwinty w ramach alu są słabiutkie . Już chyba we wszystkich rowerach mam(y) na M6 przegwintowane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.