Skocz do zawartości

[suport] jaką korbe kupić

simug

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zaznaczam na wstępie, że nie jestem ekspertem. 

Poszukuję korby, która będzie pasowala do suportu najprościej tłumacząc, w którym kiedyś była zamontowana korba shimano SLX. Zaznaczam, że nie potrzbuję czegoś ekstra tylko żeby działało. Przepraszam, za głupie tłumaczenie ale nie znam się na tym a nie chce popełnić błędu. Dziękuję bardzo. 

Napisano

Zajrzyj tam gdzie korba łączy się z suportem i będziesz widział co potrzebujesz. Pewnie będzie to kwadrat.

Napisano
  W dniu 16.04.2020 o 07:49, simug napisał:

Poszukuję korby, która będzie pasowala do suportu najprościej tłumacząc, w którym kiedyś była zamontowana korba shimano SLX

Rozwiń  

W dniu 16.04.2020 o 08:03, Danuel napisał:

Zajrzyj tam gdzie korba łączy się z suportem i będziesz widział co potrzebujesz. Pewnie będzie to kwadrat.

Rozwiń  

Jeśli SLX, to na pewno nie kwadrat, tylko zintegrowana oś. No chyba, że mówimy o STX, to wtedy kwadrat. @simug, najlepiej zrób zdjęcie suportu, całego roweru od strony napędowej też nie zawadzi, i wrzuć.

Napisano

@KurczakNorris

No masz rację ogólnie zakładam, że to jakiś starszy model skoro op chce go wymieniać. Zresztą dyskusja jest teoretyczna, bo nie wiemy co tam siedzi a pewnie simug nie ma sprzętu, żeby wymienić korbę i odda w końcu rower do serwisu.

Napisano

Jeżeli to coś pomoże to jest to ta korba. A jeżeli nie to polecę zrobić zdjęcie suportu. Dzięki bardzo za zaangażowanie 

0A7ED67C-98B5-4218-97B3-33E81CFB9EA3.jpeg

Napisano

Wrzuć lepsze zdjęcie, bo tutaj nic nie widać. Zrób je bliżej korby i od strony napędowej. Najlepiej jakbyś podał jaki masz model (jest to napisane na ramionach od wewnątrz).

Pokaż te pancerze przy przerzutce bo tam jakiś zajzajer jest.

Napisano

Ogólnie rzecz wyglada w ten sposób gdzie mama stara ramę, w której kiedyś były zamontowane ta korba jak i cały osprzęt natomiast w tej właśnie starej ranie pozostał mi tylko suport w którym była zamontowana ta korba ... wyślę zdjęcie suportu zaraz z bliska oraz korby dla ulatwienia.

Linki i pancerze wyglądają w ten sposób bo były w trakcie montażu

Napisano

Rower kupiony używany? Widać, że klasowo dobry, tam jest korba slx, czyli zintegrowana oś. Opłaca się wymienić te tarcze, które są zużyte i ogólnie ogarnąć tego levela. Acha, masz tylko ramę. No to jeśli suport dobry i chcesz przednią przerzutkę z korbą 3s, znajdź albo deore m590 44/32/22 albo fc mt500 3s na przykład.

Napisano

Witam, już wszystko wiem zamontowany suport posiada symbol SM-BB70

tzn, nie wiem wszystkiego bo czytam i niby znalazłem „osprzęt” do tego ale wolał bym mieć pewność, ze będzie pasował oraz żeby tez nie był jakiś drogi bo ten rower ma być poskładany z części które gdzieś mam i nie chce jakoś bardzo w niego inwestować. Ogolnie rzecz ujmując jeżdżę bardzoej rekreacyjnie 

Napisano

Będzie do tego pasować każda korba ze zintegrowaną osią o średnicy 24mm czyli w standardzie shimano.

Najtańsze, pod 9 rz napęd kosztują w granicach 120-130 złotych

Napisano

A czy znajdę jakąś tego typu korbę która będzie 3x7 ? Bo mam kasetę w tych starych częściach tylko 7 rzędowa ... 

Napisano

7s to za tani napęd żeby robić do niego dedykowane korby ht2

Napisz co masz i co chcesz wykorzystać. Bo jeśli ta stara kaseta w niewiadomym stanie jest jedyną częścią to nie ma sensu brać jej pod uwagę

Napisano

Dziękuje za pomoc ! 
Nie będę ukrywał, ze rower głównie będzie bazował na modelu Kellys Quartz 2010 rok z tego co dobrze pamietam http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/71/Kellys.Quartz/

jedyne co miało by być inne niż, w podstawowej wersji tego modelu to 

-suport 

- korba 

- przerzutka przód shimano deore XT 

- łańcuch 

proszę tylko o pomoc, ja wiem, ze nie ma szału, ze wielu pewnie stwierdzi, ze nie ma to sensu, dzięki 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.