Skocz do zawartości

[Trekking] Pomoc dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Planuje zakup roweru można powiedzieć, że pierwszego, gdyż do tej pory jeździłem amatorsko i bardzo rzadko. Po przeczytaniu porad mój wybór padł na trekking. Mam 198cm wzrostu. Natomiast długość nogi to 90cm z czego wynika, że powinienem dobrać rozmiar ramy na 22,5'. Wiek 30lat waga ok. 90kg .Rower będzie służył mi głównie do jazdy po mieście i czasami jakieś inne trasy (ścieżki leśne)  Chciałbym dojeżdżać do pracy (20km w jedną stronę) Kwota do której planuje zakup to 1700zl. Proszę o pomoc w wyborze. Zastanawiam się nad romet wagant 4. Co sądzicie o takim wyborze? W obecnych czasach trudno będzie wybrać się do sklepu rowerowego...Dlatego proszę was o pomoc. 

Link do mojego wyboru: https://www.rowerzysta.pl/rower-trekingowy-romet-wagant-4-2018.html?fee=4&fep=30584&gclid=Cj0KCQjw4dr0BRCxARIsAKUNjWSxX4F4OGUOG5-_6Pxb2pmke1N27kXJJPdSNIUIs45XyYnEzX6_qCUaAi9jEALw_wcB

Z racji wzrostu wyboru wielkiego mieć nie będziesz - wagant 4 to nie najgorsza opcja, druga to Unibike Flash EQ Man 2019 na przykład (hamulce hydrauliczne kosztem ciut słabszego napędu - przy lekkim naciągnięciu budżetu)

Względnie taki sztywniak pod rozwagę https://kreidler.pl/katalog/kreidler-raise-rt5-light-rower-trekkingowy/

Edytowane przez Pablo59

Druga opcja czyli Unibike jest naprawdę ciekawa :), tylko obawiam się tych hamulców...przeczytałem, że ciężko z serwisem. Myślisz, że są odpowiednie dla takiego amatora jak ja? 

Sztywniak odpada :D Przede mną mnóstwo krawężników. 

Czy Twoim zdaniem Unibike lepszy od Romet? 

Unibike flash z hamulcami tarczowymi jak najbardziej, jeśli musisz mieć amortyzator.

https://www.dobrerowery.pl/unibike-flash-eq-2020-czarno-grafitowy?combination_id=31213&gclid=EAIaIQobChMIqbLtlLjs6AIVBbYYCh21WQm9EAQYAyABEgItT_D_BwE

Dobry, solidny wół roboczy, wyposażony do dojazdów, tylko lampki założyć.

Dziękuję wszystkim za odzew. Póki co jestem przekonany do unibike (szkoda tylko że nie ma dynamo). Zakup planuje w przyszłym miesiącu, więc mam nadzieję że do tego czasu nie namiesza mi się w głowie:D 

I jeszcze jedna sprawa. Rozumiem że przy zakupie przez sklep internetowy rower przyjeżdża do złożenia? Jeżeli tak to czy sa załączone klucze by go skręcić?