Skocz do zawartości

[Trenażer] Trenażer pod Zwifta

tacheg

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jaki czas mamy tak wszyscy wiemy. Jestem na etapie zmiany roweru, ale jeszcze zanim to nastąpi to szukam trenażera, aby móc go na balkonie wystawić, podpiąć rower i pojeździć w tych trudnych chwilach. Chciałbym go używać razem ze Zwiftem, czy coś takiego, żeby się nie zanudzić? Budżet? Nie szukam niczego specjalnego, prosiłbym o propozycje w okolicach 1k (jeśli to realne). Wymagania? Jako, że będę z tego korzystał na balkonie w bloku i ze zwiftem, to nie może to być głośne jak parowóz. Sensowne używane wchodzą w grę.

Poradzicie coś?

Kamil

Z racji, że jestem właśnie świeżo po takim wyborze to postaram się Tobie coś podpowiedzieć. Jeśli chcesz cichego trenażera to lepszym wyborem będzie trenażer typu DD. Ja wolałem skupić się na nowym i wybór po wielu godzinach poszukiwań, czytania opinii, recenzji, testów padł na Elite Novo Force 8 + misuro b+. Ciekawą alternatywą był tacx satori, ale wygrała opcja żelowej rolki. Pierwszym wyborem był tacx flow smart, ale po pierwsze nie było go i nie ma go w Deca, po drugie bardzo nieciekawe opinie sprawiły, że go sobie odpuściłem. To jedyna interaktywny w tej cenie. Qubo Power Mag prawie też już nie ma, poza tym z opinii wynikało, że docisk do rolki odbywa się poniekąd poprzez ciężar ciała więc jak tylko wstaniesz docisk się zmienia. Padło jak wspomniałem na Novo Force 8 z misuro b+. Czy jest cichy- w sumie nie mam odniesienia, ale przy kadencji do 100 jest akceptowalnie. Ciszej jest na pewno z dedykowaną oponą pod trenażer. Symulacja podjazdów z kadencją 70-80 jest cicha. Przy kadencji pow. 160 i większym obciążeniu robi się już głośno. Natomiast z opinii w necie wynika, że w tym przedziale cenowym Novo Force jest jednym cichszych sprzętów. Misuro b+ działa spoko, w wersji podstawowej na smartfon pokazuje moc (estymowaną), kadencję, prędkość. A jeśli chodzi o Zwifta to raczej ogarniesz go na każdym trenażerze nawet nie smart, jeśli masz w rowerze pomiar mocy lub uwaga- czujnik prędkości i kadencji ant+/ bt. I tak też jest w Novo Force. W sumie zdecydowałem się na zakup czujnika misuro b+ ponieważ mam 2 rowery i w zależności od potrzeb taki będzie lądował na trenażerze. Nie chciało mi się bujać z przekładką czujników. Odpal sobie na YT filmiki Szajbike'a- jest tam ciekawe porównanie głośności trenażerów elite, tacxa.

6 godzin temu, tacheg napisał:

A ktoś coś o:
ELITE QUBO POWER MAG SMART B+ ??

Ja własnie zainstalowałem i trochę pojeździłem.
Hałas: Przy 90W i około 25km/h hałas prawie na poziomie odkurzacza. Opona prawie gładka Schwalbe Marathon Supreme 700x32. Powiedzmy głośnio nie jest, ale jakoś cicho też nie. Można oglądać film na TV bez słuchawek. Hałas pewnie można wytłumić trochę stawiając wszystko na karimacie, muszę wypróbować
Zalety: Proste i szybkie zapinanie roweru, bez roweru nie zajmuje miejsca prawie. Instalacja to włożenie baterii i sparowanie z telefonem/zegarkiem. Zwifta nie używam, bo tam za dużo niepotrzebnych rzeczy. Zainstalowałem program z Elite i podłączyłem z zegarkiem Garmina.

Rolka może być 30mm lub 45mm,  ja mam 30 (przy zakupie nie było wyboru), 45 powinna być cichsza chyba, ale potrzeba większej mocy. Z 8 stopniowa skalą jednak pewnie nie ma problemu.

17 godzin temu, JWO napisał:

Zainstalowałem program z Elite i podłączyłem z zegarkiem Garmina.

A jak oceniasz apkę elita? Masz pełną wersję. Mi udało się na razie zainstalować wersję darmową (czyli bez tras, my real video itp). Pytam bo jestem ciekaw jak ona działa w pełnym wymiarze, a chwilowo mam problem ze skorzystaniem z kuponu na 1 miesiąc za free.

A co do hałasu to przynajmniej u mnie pomogło ustawienie trenażera na macie sportowej (coś jak karimata) i zmiana opony ze zwykłej szosowej (700x25) na dedykowaną do trenażera. Bez opony dedykowanej źle nie było, ale z nią jest różnica.

Ciężko ocenić, bo dopiero przejechałem na nie 50km. Z tym że ja to robię dla zachowania kondycji, nie w celach stricte treningowych. W zasadzie mam to co potrzeba, kadencje, prędkość, dystans i czas. Szczególnie kadencja jest pomocna, której nie mam podczas jazdy na zewnątrz. A na trenażerze jest czas i warunki się pochylić nad jej poprawieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...