Skocz do zawartości

[koła] giant s-xc 2 - problem z wymianą

Tomaszbo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z wymianą kół. Koła posiadam giant s-xc 2 są to cieżkie koła i chciałbym wymienić np na dt swiss i teraz jest problem bo nigdzie nie ma opisu do kół giant. Zmierzyłem szer między tylni i widełkami i wynosi 130mm koła są na szybkozamykacz. Przednie natomiast w amorze są na 100mm i teraz jak dobrać koła proszę o radę dziękuję. Nie jestem znawca. Jedynie taki krótki opis znalazłem i to wszystko

Screenshot_20200411_162702_com.huawei.browser.jpg

Napisano

Te gianty o ile pamiętam ciężkie nie były bo ważyły koło 1,7kg (ale piasty wybitnie jednorazowego użytku). Bez względu jaką oś masz obecnie z przodu to polecam jednak wziąć koło z piasta 15x100 (+ew. adapter za kilka zł do QR) bo będziesz miał możliwość zmiany widelca w przyszłości ew. szersze możliwości odsprzedaży koła. W przypadku DT jak weźmiesz piastę przednią pod QR 9 to jej nie skonwertujesz do 15mm, w drugą stronę jak najbardziej. Z tyłem tego problemu nie ma bo wszystkie współczesne DT są konwertowane. 

Napisano

Dobrze to co byś polecil z dt swiss żebym dobrze kupił bo będę musiał chyba osobno zamówić przód i tył bo w komplecie chyba nie dobiorę z serii 1900 lub 1700 dziekuje

Napisano

X1900/1700 lub M1900/1700. W komplecie fabrycznym są adaptery ale często niektórzy je wyciągają, żeby sprzedać osobno (M1900 będą raczej cięższe niż te gianty). Możesz też zamówić koła u jakiegoś polecanego kołodzieja jakich tu nie brakuje i będą nie gorsze niż fabryczne. Obręcze brałbym XM421 piasty 350 ew. po taniości obręcze M462 i piasty 370 (albo mix jednych i drugich w zależności od zasobności portfela). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...