Skocz do zawartości

[Hamulce] Wybór hamulców hydraulicznych tarczowych

sucharski80krk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W tej chwili posiadam hamulce Shimano BR-M395 i nie jestem z nich zadowolony bo działają w systemie 0-1 a ja chciałbym z modulacją. W sklepie rowerowym polecano zakup hamulców Shimano SLX BR-M7120 lub Magura MT5.

1. Czy ktoś miał możliwość korzystania z Shimano SLX BR-M7120 bo interesuje mnie jak działa modulacja oraz poszukuję opinii na ich temat?

2. Na tą chwilę posiadam klamki Shimano DEORE XT BL-M8000 i czy Magura MT5 będzie z nimi dobrze działała bo nie chcę ich zmieniać a z Shimano SLX BR-M7120 wiem że nie będzie problemu?

3. Czy Shimano SLX BR-M7120 jest dużo lepsze od poprzednika czyli Shimano SLX BR-M7100?

4. Czy jest dostępny test Shimano SLX BR-M7120 oraz Magura MT5 bo nie mogę znaleźć ich porównania?

Potrzebuję hamulców do XC i zastanawiam które wybrać a tak naprawdę to interesują mnie tylko te 2 modele chyba że coś dostanę w cenie 500-700 złotych za komplet wartego uwagi?

• Mod Team
Napisano

MT5 i SLX 7120 do roweru XC to lekki przerost formy nad treścią. Zobacz na Magura Trail Sport- lepsze klamki niż w seryjnych MT5, czterotłoczkowy zacisk z przodu, jednotłoczkowy z tyłu- do XC w zupełności wystarczy.

Napisano

Ja klamek nie chcę zmieniać bo chcialbym zostać przy DEORE XT BL-M8000. Hamulce Shimano SLX BR-M7120 mają dobrą modulację? Producent podaje że dobrą mają ale chciałbym się tego dowiedzieć od kogoś kto ich używa. Napaliłem się na Magura MT5 lub Shimano SLX BR-M7120 tylko że SLX mają niższą cenę ale chciałbym wiedzieć jak siła i modulacja w nich wygląda w porównaniu do Magury MT5?

Napisano

Zastanawiam się nad zakupem hamulców tarczowych Shimano SLX BR-M7120 ale chciałabym wiedzieć czy są warte swojej ceny biorąc pod uwagę siłę działania oraz modulację która według producenta jest dobra. Czy można je porównać do hamulców innego producenta czyli Magura MT5? Posiadam w tej chwili hamulce BR-M395 i szukam czegoś lepszego do XC. Chciałbym poznać opinię osoby która je posiada i czy są warte swojej ceny?

Napisano

Na tych samych klamkach (jak i wszystkich shimano servo-wave) działanie jest mniej liniowe. Jeżeli przeszkadza ci ten "shimano-bite" to proponowałbym jednak wymianę razem z klamką. Poza tym masz dobre klamki i mógłbyś do nich dorzucić M7100 albo M7120. To jest ta sama generacja tylko 7100 są dwutłoczkowe a 7120 cztero. Czterotłoczkowce potrzebują mniejszej siły nacisku do takiego samego hamowania, więc może dać ci to trochę więcej modulacji, ale to dalej shimano. Ja np lubię to szarpnięcie w jednym miejscu, ale na dłuższych zjazdach i tak hamuję mocniej i balansuję dalej niż w miejscu tego łapania.

Moim zdaniem wystarczy wyczuć klamki, poświczyć palec i wszystko ma modulację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...