Skocz do zawartości

[przednia piasta] Za mały konus

Syriusz108h

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam za mały konus w przedniej piaście, przez co gdy montuje amortyzator dziwnie to wygląda. Amor jak i piasta są pod oś 15, więc niby git, ale ta mała średnica konusu wygląda słabo... Czy bezpieczna byłaby taka jazda, czy jednak jest wywierane za duże obciążenie na ośkę, przez co może pęknąć? 

Z niecierpliwością czekam na opinie.20200410_195232.thumb.jpg.31f13c3ba0f4aacd7ffe14c748a54cc4.jpg

Napisano
2 godziny temu, Syriusz108h napisał:

Witam, mam za mały konus w przedniej piaście

To może daj taki jak ma być, a nie stwierdzasz fakt i to wszystko.

Napisano
1 godzinę temu, MaxCava napisał:

To może daj taki jak ma być, a nie stwierdzasz fakt i to wszystko.

Problem polega na tym, że nie wiem gdzie taki konus mogę ogarnąć, bo do idealnego dopasowania daleko, a piasty wymieniać nie mam zamiaru.

Napisano
1 godzinę temu, Tatanka napisał:

Jesli konus jest z tej piasty , a piasta pasuje do amora , to nie widzę problemu.

Chodzi o to, czy nie będzie wywierana za duża siła na ośkę. Wydaję mi się, że konus piasty powinien opierać się o ten pierścień goleni amortyzatora na zdjęciu.

Napisano
2 godziny temu, MaxCava napisał:

To może daj taki jak ma być, a nie stwierdzasz fakt i to 

Pytam, czy można tak jeździć. Na moim miejscu co byś zrobił? 

Napisano

Możesz jeżdzić. Innego , szerszego konusa zapewne nie znajdziesz do piasty , bo nie sądzę żeby producent robił różne wielkośći kołnierza. U mnie w widelcu pod sztywną oś 15mm jest niemal na styk wyfrezowany pod konusa , ale i tak jest minimalny luz. Więc teoretycznie gdyby miało coś pęknąć to czy większy czy mniejszy luz nie byłoby różnicy.

32 minuty temu, Syriusz108h napisał:

bo do idealnego dopasowania daleko, a piasty wymieniać nie mam zamiaru.

Jak przejrzysz ofertę piast pod oś 15 mm ( google - grafika ) to nie wiem czy znajdziesz coś z wiekszym konusem.

Napisano
Teraz, Tatanka napisał:

Możesz jeżdzić. Innego , szerszego konusa zapewne nie znajdziesz do piasty , bo nie sądzę żeby producent robił różne wielkośći kołnierza. U mnie w widelcu pod sztywną oś 15mm jest niemal na styk wyfrezowany pod konusa , ale i tak jest minimalny luz. Więc teoretycznie gdyby miało coś pęknąć to czy większy czy mniejszy luz nie byłoby różnicy.

Jak przejrzysz ofertę piast pod oś 15 mm ( google - grafika ) to nie wiem czy znajdziesz coś z wiekszym konusem.

No u mnie luzu nie ma, ale podejżanie to wygląda, a jeżdzę dosyć agresywnie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...