KOSmal93 Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Hej, Mam problem z regulacją zacisku Avid Elixir 1. Szczerze mówiąc pierwszy raz mam taki problem, że zacisk hamulca tylnego jest krzywo względem tarczy i nie idzie za nic tego wyprostować - na przedniej śrubie można ładnie ustawić zacisk, ale na tylnej mimo maksymalnego wychylenia - jak widać na zdjęciu ... nie równo. Hamulec: Avid Elixir 1, tarcza 140mm, piasta na łożyskach maszynowych (nie wiem czy to ma znaczenie) Jest też adapter do którego mocuje zacisk ... proszę Was o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 są takie podkładki, jedna wypukła jak wycinek kuli, druga wklęsła, na pewno zmieścisz nad zaciskiem, jak dasz także pod to może być za wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Teraz popatrz sobie na zdjęcia innych hamulców w sieci i spróbuj znaleźć to, czego brakuje... Ajjj... @Blueforce mnie wyprzedził. :/ Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g286 Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) To jest częsta przypadłość hamulców że są krzywo względem tarczy, są frezy do PM ale kosztuje to milion monet i nie wszystkie serwisy mają. Ja sobie radzę dużym pilnikiem, splanować powierzchnię adaptera na styku z zaciskiem. Parę minut pracy. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez g286 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Panowie dziękuję, jutro podzialam Uwielbiam to forum ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Ewentualnie wybite haki ramy jeżeli to na oś 9mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 te podkładki muszą być od dołu, pomiędzy bo inaczej uja dają, w przypadku blueforca zacisk dalej przylega całością do podstawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Tylko czy wtedy zacisk nie będzie zbyt oddalony od tarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 No raczej, jakieś pół centymetra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Co Wy z tymi podkładkami? Przecież jak ma tarczę 160, to się żadnych podkładek nie daje. Moim zdaniem tu jest albo rama po dzwonie i wygięte mocowanie IS - PM albo sama tarcza banan. Ewentualnie haki na piastę wychlastane i koło krzywo w ramie siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Co to za rower? Tarcza 140 mm na tył to podejrzewam, że jakiś gravel/szosa? Sprawdź mocowanie koła, luzy na łożyskach i położenie adaptera w stosunku do ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Przepalcowałem się wcześniej, nie 160 tylko 140. Zobaczcie, że chłop ma odsunięty na maxa zacisk OD TARCZY a i tak tarcza się opiera o zacisk. Tu coś krzywe jest, wygięte, uszkodzone, powypadkowe. Moim zdaniem krzywe są mocowania IS, zakładając oczywiście, że tarcza jest prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Rama to dirtowka z cr-mo, haki poziome. Szczerze mówiąc nie wygląda żeby coś było po wypadku. Chociaż tak jak pisał Cervandes dziwi mnie, że mimo maksymalnego odsunięcia zacisku i tak dotyka tarcze. Dzisiaj podziałam z podkładkami, chociaż średnio mi tam pasują. Tarcza jest idealnie prosta, nawet jako tako to działa - ale chcę to doprowadzić do stanu w jakim powinno być. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez KOSmal93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g286 Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Kurde jak to stal to po co się pałować, trzeba ISa wyprostować, odkręć adapter od ramy, weź klucz nastawny i odegnij go na zewnątrz. Tylko koło niech będzie zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 1. Frezowanie tego to jest masakra. Nikt nie ma narzędzi a skrzyneczka kosztuje ponad 1000 zł. 2. Miałem tak ostatnio w widelcu. Pomogła dopiero wymiana na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Podkładki niestety nic nie dały (między zaciskiem a adapterem) natomiast trochę udało się naprostować mocowanie - bałem się żeby nie pękło, ale naszczescie dało radę. Także dziękuję wszystkim tekat uwazam za zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi