RafalxM Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Szukam klamek mtb (na prostą kierownicę) o specyficznej / starszej(?) budowie - chodzi o prostopadłe ułożenie zbiorniczka względem osi kierownicy , tak jak ma to miejsce w BL-M665 lub BL-M505 . BL-505 występuje w połączeniu z BR-M445 , natomiast BL-M665 z BR-M665 - który komplet będzie mocniejszy / mniej awaryjny , warto w ogóle brać je pod uwagę? Ew. może znacie inne mocniejsze tego typu konstrukcje ? Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez RafalxM edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Najmocniejszą tego typ konstrukcją shimano były 810-ki (saint) byly też xt'ki 775 i deorki 575. 775 miałem, świetne hamulce, ale to już stare hamulce a nowsze odsłony działają lepiej A klamka jest wygodniejsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Dzięki, w sumie wszystkie które wymieniłeś albo już niedostępne, albo bardzo wysokie ceny - jak na moje potrzeby , bo upatrzyłem tą konstrukcję do pewnych eksperymentów Zatem pytanie odnośnie tych 665 i 505 (licząc oczywiście jako w/w komplety) - da się je przyrównać siłą hamowania do obecnie robionych mt200/mt400/m6000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Hmmm, na to konkretne pytanie to Ci nie odpowiem bo miałem ograniczoną ilość hamulców. Miałem każdą grupę z nową klamką ale starsze tylko XT. Ale może przyda Ci się porównanie m775 i m785. Nowsze XT są mocniejsze nie jakoś bardzo ale wyczówalnie. Skok klamki jest krótszy, punkt styku też wyraźniejszy. Przy czym to nie przepaść a niuanse. I sprawa indywidualna - dla mnie ergonomia nowej klamki a starej to przepaść. Ale to mój pogląd komuś innemu może pasować inna klamka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Do kolekcji takich klamek dorzuć współczesne magury ( mt5, mt7 ). Do tego jeszcze dorzuć starsze hayesy, z których najmocniejsze to Stroker Ace. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 O Magurach też myślałem bo są na olej mineralny i tak mi pasuje . Czy takie mt5/mt7 będą miały wyraźniej większą siłę na tłoczkach od w/wymienionych Shimano ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Mt 5/7 to konkretne czterotłoczkowe imadła, dwutłoczkowe Shimano pokroju 505 czy 665 nawet koło nich nie leżały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi