Skocz do zawartości

[koła] Bontrager Elite - opinie

kamilloo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie idź w to. Nie dość,  że to domyślne koła Treka i  jako nowe nie są zbyt mocne, to te są używane i to nie wiadomo przez kogo. One nowe, zdjęte z nowego roweru, powinny kosztować około 600 PLN. Co ja mówię, 450 PLN powinny kosztować.

Do Twojego projektu poszedłbym po linii najmniejszego oporu, czyli kupił kompletne koła z Decathlonu na obręczach SunRingle Duroc, od razu z oponami i tarczami. Komplet kosztuje 1099 pln i zawiera też kasetę 12s SRAM NX. Jeśli jej nie chcesz, zdejmij i sprzedaj jako nową. Jeśli ją chcesz, zmień nieco projekt i zamiast napędu 2x10 zrób sobie 1x12 dokupując przerzutkę np. SLX 12s, manetkę Shimano XT 12s, korbę jednorzędową jaką chcesz 12s i łańcuszek 12s. Te koła z Dekla może są nieco ciężkie, za to o wiele wytrzymalsze od innych domyślnych kół, mają dobre, szerokie obręcze tubeless ready, mają w porządku piasty na łożyskach maszynowych, które to łożyska także w Deklu dokupisz w razie potrzeby.  No i kupując je, od razu masz gumy, tarcze hamulcowe i kasetę. Komplet gotowy do założenia i do jazdy.

Napisano

osie boost 12x148 oraz 15x110mm

Obręcze Alexrims X0-Elite

piasty Shimano SLX pod tarcze centerlock

bębenek Sram / Shimano

Opony Schwalbe Racing Ralph

co powiecie o takich kolach?

Napisano

Piasty niezłe, choć łożyska kulkowe. Obręcze mogłyby być szersze w środku (mają 19 mm, to taki standard, lepiej byłoby, jakby miały 21 ale tragedii nie ma). Bęben standard. To używka jest te koła? W jakim stanie? Przerzutka ten slx obsłuży korbę 36/26 (10  zębów różnicy między tarczami). Jeśli masz korbę 36/22 i tę przerzutkę, to spróbuj wyregulować, może zadziała. Jeśli nie, spróbuj z tej korby odkręcić tarczę 22 (młynek) i załóż młynek 26

• Mod Team
Napisano

O 19 mm lepiej zapomnieć już na starcie ( zwłaszcza w przypadku myśli o bezdętkach - zakładanie opon jest delikatnie mówiąc do bani...), więc póki co, ani Bontrager, ani Alexrims...

• Mod Team
Napisano

Sun Ringle Duroc fajne - jak się nie musi mieć super wylajtowanych.
Szczerze mówiąc, gdyby nie obecna sytuacja, to chyba sam bym się skusił - właściwie, to obręcze by mnie interesowały, ale w detalu kosztują prawie tyle co kompletne koła...

Napisano

No włacha. Najprostsze rozwiązanie. Nowe, fajne, gotowe ķółka z Dekla, z tarczami, z gumami, z gwarancją. Mają standardowy bęben Shimano. Kasetę zdjąć i sprzedać, założyć 10s kasetę i śmigać.

Napisano

Ptrzebuje raczej tylko do jazdy rekreacyjnej, lasy, sciezki, facet chce za ten zestaw z oponami 500 zl? (jeszcze nie negocjowalem)

Co myslicie?

Zestaw ma przejechany 200 km z tego co mowie

Podpowiedzcie cos co do ceny?

Sun Ringle Duroc -  co to znaczy z Dekla??:)

Napisano

Mam pytanie dotyczące tych dwóch dziur w ramie. Ta okrągła obok miejsca mocowania przerzutki i ta fasolka,  która z nich jest do linki od przerzutki chyba ta fasolka ??

Proszę o podpowiedź 

15866808691901077533425532278180.jpg

Napisano

Z Dekla czyli z Decathlonu:P. W tym sklepie jest ten proponowany przeze mnie komplet ķół za 1099 pln. Tak, ta fasolka jest do wyprowadzenia linki dla przerzutki przedniej side swing. Hmm 500 pln, jeśli koła w idealnym stanie i faktycznie przejechały 200 km, do tego mają dobre, niezdarte opony, to po negocjacjach można się zastanowić. Ogólnie Alexrims robi dobre, niedrogie obręcze. Piasty Shimano slx mimo, że nie na łożyskach maszynowych a na kulkach i konusach (jak to u Shimano), są w porządku i pod boost. Na pierwszy zestaw kół może być. Problem obręczy o szerokości wewnętrznej 19 mm polega na tym, że ciężko założyć na nie opony szersze niż 2.1 i szeroka opona na wąskiej obręczy niezbyt dobrze się układa. Jeśli budżet jest priorytetem, możesz spróbować. Ale amortyzator kup porządny.

Napisano

Szczerze to tak myslalem, ze chodzi o Decathlon:) Ale dzieki Tobie juz wiem na 100%:) Niby maja te 200 km nakulane, opony na niach zalozone to  Schwalbe Racing Ralph w dobrym stanie, wiec moze faktycznie sie oplaca je wziac jak na pierwsze? A jaka cena byla by naprawde dobra wedlug Ciebie?

Ana dziurka pod miejscem do mocowania przerzutki to?

Napisano

Co do ceny, to nie wiem, byłoby warto je fizycznie zobaczyć, dotknąć, porozmawiać ze sprzedawcą, dlaczego sprzedaje. Może za 350-450 PLN zgodzi się je pogonić. Jeśli są w idealnym stanie, to dlaczego nie jak na pierwsze koła. Może akurat się okaże, ze Ci wystarczą na zawsze. A jeśli przestaną, to Ty je pogonisz komuś (byle poszanowane) i kupisz lepsze. Wiem jak jest, kiedy składa się maszynę, chce się jeździć a budżet nie jest z gumy :).

Mały otwór w rurze poniżej mocowania przerzutki to moim zdaniem otwór technologiczny, powstały przy produkcji ramy.

Napisano

Bierz, najwyżej będzie na mnie;). W sumie przynajmniej wolę sprawdzone piasty shimano niż niepewne (wielu narzeka) piasty Treka/Bontragera. Miej nadzieję, że ich rzeczywisty przebieg to 200 km. Jeśli faktycznie tak jest i są proste i w super stanie, to w porządku. Szerokość wewnętrzną 19 mm przeżyjesz, tak jak przeżywa ją 85% albo więcej rowerowego świata. Prawdopodobnie i tak będziesz jeździł na dętkach, znowu jak wciąż większość jeźdźców w tym ja. Bezdętki też chyba możesz na nich spróbować w przyszłości. Nad widelcem się zastanów pod boost, może dołóż do niego kasę zaoszczędzoną na ķołach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...