thepanone Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Hej, od kilku dni słyszę, że tarcza ociera o bloki. Na oko nie wiedzę żadnego skrzywienia tarczy. Bloki mam od 2 miesiący, tarcze od roku. Włożyłem na nowo bloki, wydają się być równo starte. Czy to oznacza że koło może być krzywe? Szprychy są równo naciągnięte. Co mogę zrobić?
Lawstorant Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Przysłuchaj się gdzie obciera, popatrzy czy dotyka.Jeżeli dotyka to weź np francuza i prostuj tarczę.
WaGiant Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 1 spróbuj ustawić zaciski , instrukcji w necie dużo 2 jeśli podejrzana jest tarcza to odkręć i sprawdź na równej powierzchni ( szybie itp )
Mod Team durnykot Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2020 14 minut temu, thepanone napisał: Bloki mam od 2 miesiący, tarcze od roku. Bloki? W hamulcach? Skoro tarcza ociera tylko w pewnym miejscu to jest krzywa. Warto jednak sprawdzić ustawienie zacisku ( pro forma ).
Mod Team bogus Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2020 3 godziny temu, thepanone napisał: Hej, od kilku dni słyszę, że tarcza ociera o bloki. Na oko nie wiedzę żadnego skrzywienia tarczy. Bloki mam od 2 miesiący, tarcze od roku. Włożyłem na nowo bloki, wydają się być równo starte. Czy to oznacza że koło może być krzywe? Szprychy są równo naciągnięte. Co mogę zrobić? Krzywa obręcz nie ma nic do ocierania tarczy. Koło może być scentrowane a tarcza nie ma prawa ocierać jeśli jest prosta. Zakładam, że oś piasty jest prosta a łożyska bez luzów. Natomiast jeśli ociera tylko w jednym miejscu to tarcza jest krzywa. Bloki... chyba klocki hamulcowe.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2020 Sprawdź, czy nie ma luzu na piaście.
thepanone Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Napisano 10 Kwietnia 2020 Sprawdzałem i tak: 1. luzu w piaście nie ma, koło jest sztywne 2. przełożyłem tarczę z drugiego koła i było nawet gorzej, ocierało na całej długości tarczy 3. tarcza jest prosta. przynajmniej na oko. 4. zaciski są dobrze ustawione Czy to nie wina nieodpowiedniej ilości płynu? Po prostu są za blisko tarczy? Nie wiem co jeszcze mam zrobić. Edit: Dobra, chyba się uporałem. Podświetliłem latarką szparę między klockami a tarczą i wyczaiłem po krórej tronie jest większy prześwit i w którym momencie ociera. Wygiąłem łapami tarczę w odpowiednik kierunku na odpowiednim odcinku i problem zniknął. Ale to wygięcie było niemożliwe do wyłapania kłądąc tarczę na płaskim
Lawstorant Napisano 10 Kwietnia 2020 Napisano 10 Kwietnia 2020 Dlatego tarczę prostuje się w zaciskach albo na centrownicy. Odchylenia są bardzo małe, dlatego pisałem, żebyś prostował na słuch.
Mod Team durnykot Napisano 10 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2020 3 godziny temu, thepanone napisał: Wygiąłem łapami tarczę w odpowiednik kierunku na odpowiednim odcinku i problem zniknął. Na przyszłość warto się zaopatrzyć https://allegro.pl/kategoria/narzedzia-i-smary-narzedzia-45627?string=KLUCZ DO PROSTOWANIA TARCZ&bmatch=baseline-al-product-eyesa2-dict43-spo-1-5-0318
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.