Skocz do zawartości

[opony] 27.5x2.1 wymiana na mniejsze Hexagon 2.0

lysander2234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym dokonać wymiany opon roweru Kross Hexagon 2.0 19R. Oryginalna opona 27.5x2.1 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-kross-hexagon-2-0-pd20950/?v_Id=134808

Niestety są bardzo szerokie, wolałbym coś cieńszego ze względu na zmianę nawierzchni po której będę jeździł na twardsza i bardziej płaską.

Na co maksymalnie mogę sobie pozwolić? Nie chciałbym wziąć czegoś zbyt wąskiego co z założenia nie będzie pasowało albo szybko ulegnie uszkodzeniu. 

Cena jakaś rozsądniejsza, nic nadzwyczajnego (;

Niekoniecznie chodzi tu w sumie o linki do sklepów, wystarczy informacja co mogę tam włożyć. 

Z góry dzięki za pomoc. 

Napisano

Jak chcesz gładko ale jeszcze odrobinkę terenowo, to Double Fighter. Jeśli nadal chcesz móc odrobinę pójść w teren, to Race King.

I nie myśl, że Race King 2.2 będzie wolniejszy od tego co masz teraz, bo masz aktualnie badziewną oponę od której każda jedna 'rasowa' będzie szybsza. No i Continental zawyża rozmiarówkę, 2.2 Conti nie będzie szersze niż to co masz teraz. No a jak się bardzo upierasz to może Race Kinga 2.0?

Napisano

Podpinam się pod temat. Co myślicie o cross king na przod i race king na tył? Ma to sens? Głównie asfalt na codzień ale sporadycznie jakieś single i maratony po leśnych ścieżkach się trafią w sezonie. 

Napisano
W dniu 9.04.2020 o 11:55, cervandes napisał:

I nie myśl, że Race King 2.2 będzie wolniejszy od tego co masz teraz, bo masz aktualnie badziewną oponę od której każda jedna 'rasowa' będzie szybsza. No i Continental zawyża rozmiarówkę, 2.2 Conti nie będzie szersze niż to co masz teraz. No a jak się bardzo upierasz to może Race Kinga 2.0?

Na samej wadze powinno zejść ponad pół kilo (na dwóch oponach, porównując deklarowaną wagę Mitas Ocelot vs Continental Race King drutowe) i już samo to bardzo poprawi dynamikę jazdy.

Race King to bardzo dobra opona nawet w teren (z wyjątkiem błota), ma wysoki balon (mam 26x2.2 zwijane w góralu) i dobrze amortyzuje, ale aby pokazała swoje zalety w terenie najlepiej nie pompować więcej jak 2 bary. Przy mojej wadze 62 kg nawet 1.8 wystarcza w wersji 2.2 (jeżdżę na lekkich dętkach i nie dobijam). Marzy mi się kiedyś wersja Race Sport, ale drogie.  

Napisano

@marvelo - szukaj, może Ci się uda. Ja kupiłem jesienią dwa Xkingi i dwa RaceKingi 2.2 RaceSport wszystko po 74pln sztuka! Niestety, na koło 27,5. Sklep amsterdamka, poza allegro taką cenę mi dał. Na allegro za 90 czy coś koło tego. Race Kingi po 560g, XKingi 535g!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...