marta1947 Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 Cześć! Kupiłam oponę do trenażera Vittoria Zaffiro Pro HomeTrainer ETRTO 35-622 29 x 1.35 Jaką dętkę do tego ustrojstwa muszę kupić? Dziękuję za odpowiedzi.
MikeSkywalker Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 Jeśli tylko zmieniasz oponę na tą do trenażera to użyj tej która była wcześniej. Jeśli nie to dopasowaną do szerokości opony - czyli np. Continental Tour 28 All (pasuje do opony 35c) i dopasowaną do otworu na wentyl w obręczy - jeśli to rower szosowy to prawdopodobnie z zaworem Presta.
marta1947 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Napisano 6 Kwietnia 2020 12 minut temu, MikeSkywalker napisał: Jeśli tylko zmieniasz oponę na tą do trenażera to użyj tej która była wcześniej. Jeśli nie to dopasowaną do szerokości opony - czyli np. Continental Tour 28 All (pasuje do opony 35c) i dopasowaną do otworu na wentyl w obręczy - jeśli to rower szosowy to prawdopodobnie z zaworem Presta. No właśnie ta która była jest chyba za duża, totalnie się na tym nie znam, ale taka się właśnie wydaje, na dętce jest napisane 29 x 1.9/2.3. To nie jest rower szosowy, to mtb. Dziękuję za przykład dętki, bałam się, że musi to być jakaś specjalna opcja skoro to trenażer.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2020 Sugeruj się tym, co masz napisane na oponie, czyli szukaj dętki o podobnym oznaczeniu. Oczywiście z właściwym rodzajem wentyla.
marta1947 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Napisano 6 Kwietnia 2020 Teraz, KrissDeValnor napisał: Do trenażerów są dedykowane opony. Sugeruj się tym, co masz napisane na oponie, czyli szukaj dętki o podobnym oznaczeniu. No oponę dokupiłam, taką jaką polecono mi do zmiany, żeby korzystać z trenażera, tylko ta dętka nie pasuje teraz Ale kolega wyżej podał konkretnie co mogę kupić, tak też zrobię. Te oznaczenia są dla mnie niezrozumiałe na maxa.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2020 A co tu rozumieć - patrzysz na cyferki i dopasowujesz Koniecznie zwróć uwagę na rodzaj wentyla
SoloTM Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 700x25/28/35 np: https://allegro.pl/oferta/detka-rowerowa-szosowa-25-35x700-presta-fv47-mitas-9079829189
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2020 Chcesz więcej informacji ? Z grubsza chodzi o to, żeby średnica się zgadzała - opona 700 i 622 pasują do obręczy o takiej samej średnicy, i do tego dobierasz dętkę, której oznaczenia są podawane w milimetrach lub calach ( w tym przypadku decyduje przede wszystkim szerokość ! ). Ot cała tajemnica.
MikeSkywalker Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 Teraz, marta1947 napisał: Te oznaczenia są dla mnie niezrozumiałe na maxa. ETRTO oznacza oponę o szerokości 35mm i średnicy wewnętrznej 622mm, a to samo można zapisać w systemie calowym - 29" to średnica opony 1,35" to szerokość opony. Potrzebujesz dętki do opony o szerokości 35mm albo 1,35", do koła 28/29 - bo można używać ich zamiennie. Któraś z tych wartości musi się znaleźć w zakresach podawanych w opisie dętki. Do tego ważny jest jeszcze zawór/wentyl - albo jest to szerszy zawór samochodowy Schrader/Auto albo węższy szosowy Presta. Tutaj z kolei trzeba spojrzeć na obręcz i to czy ma otwór pod jeden albo drugi. Continental ma taką fajną pomoc dydaktyczną ale nie mogę znaleźć zdjęcia
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2020 No i jak się kupi prestę, a był auto, to jeszcze pół biedy, ale w drugą stronę już niekoniecznie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.