Skocz do zawartości

[mostek] niski

abdesign

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Potrzebuję mostka wysokości 30mm, 80mm najchętniej ~10stopni, kierownica standard 31,8

Powód poszukiwań oczywisty - krótka rura... 

Mam 20 letni rower (rzadko już na nim jeżdżę ale bardzo go lubię - to stary GT Zaskar) no i trafił mi się do niego niebieski SID... tyle że mam teraz 27mm rury nad sterami.

Jakby się komuś przez doświadczenie taki ciekawy mostek przewinął a jest dostępny - to będę wdzięczny za podpowiedzi bo szukam i szukam i nie za bardzo mi idzie.

pozdrawiam Artur

No nie ten trop, to "prawie retro" ale ścigant :). Typowa kroskantrówka z początku wieku.

No właśnie nie ma większego problemu ze znalezieniem mostka o małej wysokości montażowej a długości 110-130 albo krótkiego jakiegoś tam 40mm. Albo prostego, albo dziada fr/dh których mam z pięć... Potrzebuję "zwykły jak cholera tyle że niski" - 70-90mm który będzie minimalnie opuszczał tak 7-10 stopni.

Ta jedna śruba wypada gorzej niż dwie bo złapie za sterówkę prawie na krawędzi (a podwójna trochę niżej).

Zastosuj coś takiego i po kłopocie. https://allegro.pl/oferta/adapter-przedluzka-rury-sterowej-bbb-extender-25-4-7838661197?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjwpqv0BRABEiwA-TySweEbxYsgVpIB6Ca2uobSdtI9_k-zVEeu0HB2koNwxbMg5xNaK6H-xBoCgBIQAvD_BwE

Montujesz standardowy mostek i problem rozwiązany. 20m hopek raczej bym z tym nie skakał ale do "spokojnej jazdy" wystarczy

Można to też zrobić prowizorycznie z kawałka sterówki i jakiegoś długiego ekspandera do rur karbonowych ale na pewno taniej nie wyjdzie.

Ostatnia, najdroższa opcja to oddanie widelca na wymianę rury sterowej

W grę nie wchodzi żaden druciarski sposób... ani żaden, powodujący jakąkolwiek dysfunkcje roweru, żaden upośledzający geometrię itp... jak już nie będę miał wyjścia i nie upoluję mostka który będzie mi pasował...  to kupię drugi amortyzator.

Klasycznymi wbijanymi sterami z zewnętrznymi łożyskami to ja za bardzo nie pogram...

ale mam :) tzw. w pełni akceptowalny.

mostek ma -5, wysokość montażowa 30mm, długości 90mm waży w granicach rozsądku -140gram wygląda w miarę klasycznie

Controltech Falcon Aero - gdyby ktoś takiego szukał kieeedyś tam

mostek-controltech-falcon-aero.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...