abdesign Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Cześć, Potrzebuję mostka wysokości 30mm, 80mm najchętniej ~10stopni, kierownica standard 31,8 Powód poszukiwań oczywisty - krótka rura... Mam 20 letni rower (rzadko już na nim jeżdżę ale bardzo go lubię - to stary GT Zaskar) no i trafił mi się do niego niebieski SID... tyle że mam teraz 27mm rury nad sterami. Jakby się komuś przez doświadczenie taki ciekawy mostek przewinął a jest dostępny - to będę wdzięczny za podpowiedzi bo szukam i szukam i nie za bardzo mi idzie. pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Chyba nie spotkałem się nigdy z mostkiem (o takiej długości bo może i jakieś 30mm są), które miałyby minimalną długość montażową rury mniejszą niż 32mm Chyba, że Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 No nie ten trop, to "prawie retro" ale ścigant . Typowa kroskantrówka z początku wieku. No właśnie nie ma większego problemu ze znalezieniem mostka o małej wysokości montażowej a długości 110-130 albo krótkiego jakiegoś tam 40mm. Albo prostego, albo dziada fr/dh których mam z pięć... Potrzebuję "zwykły jak cholera tyle że niski" - 70-90mm który będzie minimalnie opuszczał tak 7-10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 A może poszukać niższych sterów? Może odzyskałbyś wtedy kilka mm? Był kiedyś mostek Tiogi mocowany na 1 śrubę, ale sądze, że znalezienie go obecnie będzie trudne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Mam taki mostek – Spank Oozy, mocowany na jedną, konkretną śrubę. 80 mm, 31,8. Leży i się kurzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Ta jedna śruba wypada gorzej niż dwie bo złapie za sterówkę prawie na krawędzi (a podwójna trochę niżej). Zastosuj coś takiego i po kłopocie. https://allegro.pl/oferta/adapter-przedluzka-rury-sterowej-bbb-extender-25-4-7838661197?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjwpqv0BRABEiwA-TySweEbxYsgVpIB6Ca2uobSdtI9_k-zVEeu0HB2koNwxbMg5xNaK6H-xBoCgBIQAvD_BwE Montujesz standardowy mostek i problem rozwiązany. 20m hopek raczej bym z tym nie skakał ale do "spokojnej jazdy" wystarczy Można to też zrobić prowizorycznie z kawałka sterówki i jakiegoś długiego ekspandera do rur karbonowych ale na pewno taniej nie wyjdzie. Ostatnia, najdroższa opcja to oddanie widelca na wymianę rury sterowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 W grę nie wchodzi żaden druciarski sposób... ani żaden, powodujący jakąkolwiek dysfunkcje roweru, żaden upośledzający geometrię itp... jak już nie będę miał wyjścia i nie upoluję mostka który będzie mi pasował... to kupię drugi amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Jest na rynku Accent Twenty o wysokości 30 mm, ale kąt masakrycznie mały – 20 st. Możesz poszukać jeszcze mostka z mocowaniem na 3 śruby i skręcić go na dolną i środkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Klasycznymi wbijanymi sterami z zewnętrznymi łożyskami to ja za bardzo nie pogram... ale mam tzw. w pełni akceptowalny. mostek ma -5, wysokość montażowa 30mm, długości 90mm waży w granicach rozsądku -140gram wygląda w miarę klasycznie Controltech Falcon Aero - gdyby ktoś takiego szukał kieeedyś tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.