wkg Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Coraz bardziej lubię Garmina Napisał mi, że mój pułap tlenowy jest w górnych 15% osób w moim wieku i mojej płci. A w ogóle, to uważa, że mój wiek biologiczny jest 2x niższy niż ten kalendarzowy czy jakoś tak (nie mogę tego odszukać). To bardzo miłe z jego strony. Dziś mi znowu podniósł pułap tlenowy po niezbyt wymagającym interwale na trenażerze (pomiar mocy, kadencji i tętna) - nawet się za bardzo nie umęczyłem. Na zewnątrz nie mam mocy ani kadencji i mi nie mówi takich przyjemnych rzeczy Tłumaczy, że: "Pułap tlenowy to wskaźnik wydolności sercowo-naczyniowej, który powinien wzrastać w miarę poprawy kondycji. Pułap tlenowy to maksymalna ilość tlenu (w milimetrach) na minutę, jaką można wchłonąć w przeliczeniu na kilogram masy ciała w przypadku maksymalnego wysiłku. Zgodne urządzenie Garmin wykorzystuje dane dotyczące tętna i treningów, aby obliczyć Twój pułap tlenowy." Pięknie, ale co to właściwie jest, jak to się liczy bez respiratora ? Jakimś cudem mierzy mi też ilość oddechów na minutę - nie mam pojęcia jak to robi. Ktoś się domyśla ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 VO2 max Nie wiem jak Garmin to dokładnie kalkuluje, ale o dziwo, ostatni test w labie pokazał bardzo zbliżony wynik do tego co oszacował Garmin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Znowu jestem młody ! Musi to obliczać z HRMax i stosunku pulsu do mocy, może jeszcze FTP (choć wątpię) - innych danych nie ma. Notabene FTP sobie sam wyliczył o 6W większe niż wstawiłem w smartfonie i nijak nie chce uważać inaczej. Nie mam pojęcia skąd. Milimetr nie kilometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Forever young, forever young, i want to be forever young Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Mi pisze, że jestem w górnym 1% i ponad 2x młodszy. I wtedy staję przed lustrem i cały czar pryska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Głowa do góry, nie poddawajcie się Najlepiej pójść śladem Ibisza - wtedy wszystko będzie się zgadzało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Lepiej zbić lustro. 1% powiadasz ... a już myślałem, że nie ściemnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 A w ogóle, to skąd się wzięły milimetry zamiast mililitrów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Z błędu w tłumaczeniu Garmina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Syndrom kopiuj/wklej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 6 godzin temu, wkg napisał: Lepiej zbić lustro. 1% powiadasz ... a już myślałem, że nie ściemnia Tak patrząc jak kondycyjnie wygląda przeciętny facet w moim wieku, to jestem w to w stanie uwierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 5 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Przeciętny facet posiadający sprzęt Garmina - to teoretycznie zmienia nieco postać rzeczy. Co do VO2Max są różne wzory z których można to oszacować, oczywiście bez ergospirometru nie ma mowy o dokładnym pomiarze. Są zresztą różne kalkulatory, ale nie wiem z jakiego wzoru korzysta Garmin, tu na przykład masz maksymalną średnią moc z 6 min. i masę: https://www.michael-konczer.com/en/training/calculators/calculate-vo2max Mi niby też pokazuje 1% najlepszych, ale to raczej jakiś bullshit. Co ciekawe dla biegu i dla kolarstwa podaje praktycznie taki sam wynik, różnica 1ml/kg/min, ciekawe czy wylicza to zupełnie niezależnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 6 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Syndrom kopiuj/wklej Raczej tłumaczenia - brygada która spolszczała niekoniecznie wiedziała o czym pisze albo po prostu się pomyliła. 38 minut temu, safian napisał: Mi niby też pokazuje 1% najlepszych Trzymajmy się tej wersji Nie ma co wszystkiego kontestować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 W dniu 5.04.2020 o 09:57, safian napisał: Przeciętny facet posiadający sprzęt Garmina - to teoretycznie zmienia nieco postać rzeczy. Moim zdaniem gdyby Garmin porównywał teoretyczny wiek względem jedynie posiadaczy Garmina to mało osób miałoby tak dobre wyniki jak top 15% czy wręcz 1%. Raczej dorzucone tutaj są statystyki światowe i wliczenie wszystkich przeciętnych facetów, którzy sport pamiętają ze szkoły średniej/studiów i kiedyś kilka lat temu popływali w jeziorze na wyjeździe ale generalnie tylko tyle . Co jak co, ale Garmina używa sporo mocnych amatorów i prosów (tak tak, pytanie kto to jest pro, ale nie zaczynajmy tej dyskusji...). Co innego zakładka Insights, która informuje: "You ride faster than XX% of other USERS". I ta to jestem przekonany, że porównuje do użytkowników Garmina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Grzeczny Garminek, dziś pokazał 10% Akurat jak zacząłem go używać przypętała się jakaś infekcja ale chyba już z tego wyszedłem i się domyślił Wciąż nie mam pojęcia co to jest Przygotowanie Wydolnościowe - za nic mi się nie domyka ze stopniem regeneracji. Nieważne, nie muszę wszystkiego wiedzieć. Za to FTP wylicza dokładnie. Kiedyś mi zawyżał o 6W a w zeszłym tygodniu się namyślił i obniżył równo o 6. Cuda Pewnie bierze też pod uwagę dryf tętna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KushBurner Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Ja za to mam taki problem ,że jeżdżę dość dużo na rowerze i niestety caly czas pułap pokazuje mi z aktywności biegania.. Nie biegam w ogóle więc niestety pokazuje mi pulap na poziomie 41 😒 wie ktoś może jak mam to zmienić? Bo na pewno moja wydolność jest wyższa skoro na zdezelowanym MTB jestem w stanie zrobić 100km w czasie 4,5h. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Do określenia pułapu tlenowego przy jeździe na rowerze, potrzebujesz miernika mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.