MikeSkywalker Napisano 4 Kwietnia 2020 Napisano 4 Kwietnia 2020 Taki temat już był - ale lata temu, i autor nie pochwalił się jak skończyła się ta historia. A mam ten sam problem - chciałbym zmatowić błotniki SKS Bluemels. I owszem, przez te kilka lat pojawiły się błotniki matowe - Bluemels Matt, Bluemels Primus ale niestety najszersze mają jedynie 53mm szerokości. Są też SKS Edge AL - ale dotarłem do opinii że mają kiepskie mocowanie, do tego fakt że są z aluminium sprawia że wszystkie kamyczki z drogi "grzechoczą" obijając się o błotnik - miałem kiedyś stalowe błotniki i wcale za nimi nie tęsknię. Zastanawiam się nad 3 opcjami: - papier ścierny o wysokiej granulacji, zmatowienie błotnika i pomalowanie lakierem w sprayu - samo matowienie papierem, niestety nie wiem jak będzie wyglądał taki błotnik (fajnie byłoby sprawdzić np. na jakimś kawałku złamanego błotnika ale nie posiadam) - malowanie błotników Plastidipem - teoretycznie można go nakładać na gładkie powierzchnie Ktoś przerabiał może tak nietypowy problem?
MaxCava Napisano 4 Kwietnia 2020 Napisano 4 Kwietnia 2020 Plasti od K2 i starczy w pierony. Mogę Ci jakiś kawałek plastiku błyszczącego maźnąć czarnym matem od K2 bo mam jeszcze trochę w puszcze. Ale z tego co robiłem to jest ok, a robiłem np. donice plastikowe na balkon z zielonego błyszczącego na czarny mat. Ew. papier i matowienie - nie wierzę, że nie masz w gratach czegoś z czarnego plastiku w połysku ( np. jakaś skrzynka prądowa, doniczka, nawet jakieś pudełko plastikowe za grosza kupisz )
MikeSkywalker Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Napisano 4 Kwietnia 2020 Nie no, coś bym znalazł Tylko zastanawiam się jak zbudowany jest taki błotnik - czy nie ma jakieś warstwy wierzchniej - bo patrząc na przekrój widać że są warstwowe, ale chyba tylko rdzeń z czegoś co wygląda jak blaszka z metalu oblana tworzywem. A jak robiłeś te donice? Malowałeś całość czy tylko z zewnątrz? Bo w przypadku błotników można by pomalować tylko wierzch, coby kamienie/piach nie zniszczyły wewnętrznej warstwy Plastidipa. Tylko boję się że wtedy ta warstwa może odchodzić na krawędziach. PS. Ja tam z Podkarpacia jestem dumny, centralna Polska jest czasem zdziwiona tym ile mamy fajnych podjazdów
MaxCava Napisano 4 Kwietnia 2020 Napisano 4 Kwietnia 2020 Donicę pomalowałem całą, jak na felgach samochodowych ludziom wytrzymują 2-3 pełne sezony to co w donicy może pójść nie tak Od 2 sezonów mam Rock Shoxa pomalowanego w rowerze - dzielnie wytrzymuje szutry, żużle, piachy ( 2x "dopstrykałem" tylko na jakieś 6000 km ), więc chyba wytrzyma błotnik, skoro amor wytrzymał. To moje domysły. Kiedyś biały amor, tak wygląda po Plasti od K2 ( za jakość sorry, kalkulatorem robione w piwnicy ) EDIT: Tak sobie uświadomiłem, że chyba nie bardzo na błotniki jednostronnie - plasti ma to do siebie, że musi być "powleczona" cała powierzchnia - bo jak nie będzie, to za fragment na rogu łapiesz i odrywasz całe. Musiałbyś powlec cały. Kup Plasti od K2, kosztuje o ile pamietam 22 zł, raczje koszt niwielki. Maluje się tym bardzo fajnie ( dobrze wymieszać, pryskać z 20-25 cm, powtarzać powłokę po 4-5 minutach / ja mam na amorze 7 powłok / )
MikeSkywalker Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Napisano 4 Kwietnia 2020 Dzięki za informacje. W takim razie będę malował - pochwalę się rezultatem.
MaxCava Napisano 4 Kwietnia 2020 Napisano 4 Kwietnia 2020 Daj cynka, ciekaw jestem ile wytrzyma potem. Pamiętaj - że odtłuszczenie dobre to podstawa, no i w wypadku plastidip-u ilość warstw to trwałość i łatwość w usunięciu potem. No i wymieszanie dobre przed malowaniem, potem w przerwach też. Ja miałem amor wkręcony śrubami z mocowania hampli na listwę - dzięki temu trzymając za listwę swobodnie sobie obracałem obudową, a wszędzie było pomalowane. Jakoś to musisz rozwiązać u siebie.
MikeSkywalker Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Napisano 5 Kwietnia 2020 W dniu 4.04.2020 o 16:34, MaxCava napisał: Jakoś to musisz rozwiązać u siebie. No i się sprawa trochę skomplikowała. Myślałem że złapię błotniki za przynitowane do nich uchwyty a tu niespodzianka. Zauważyłem że Bluemelsy które zamówiłem mają jakieś dziwne mocowania (bodajże nazwali to SPB). W takim sensie że są to plastikowe zaczepy mocowane na krawędź błotnika a nie blaszki nitowane do błotnika do których przykręca się wkręty. Nie podoba mi się to, bo parę razy się z podobnym systemem spotkałem. bardzo lubię ten starszy/inny sposób mocowania w Bluemels Matt. Spróbuję wybadać czy to zmiana we wszystkich modelach czy tylko ten konkretny tak ma (sugerują to zdjęcia na stronie SKS).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.