Skocz do zawartości

[Łancuch] Shimano HG54 - co w zamian.

Bogusz10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czas na wymianę łańcucha nadszedł.Fabrycznie w moim Unibike był Shimano HG54 - 116 ogniw.

Praktycznie zawiódł mnie tylko raz gdy rozwaliło się ogniwo,wymieniłem na spinkę

i po kłopocie.

Teraz chciałbym wybrać coś niezawodnego także spinanego spinką.

Co koledzy polecają?

Napisano

Jeśli to napęd 10s to możesz spróbować założyć łańcuch 11s, w wielu przypadkach poprawia to troszkę kulturę pracy napędu. Masz fajne hg601, hg701, kmc x11 (lub x11.93). Z 10s chyba wybierałbym pomiędzy hg95 a cn6701.

Oczywiście piszę o w miarę przyziemnych cenowo bo nie określiłeś budżetu

Napisano
  W dniu 1.04.2020 o 07:21, Mihau_ napisał:

?

Rozwiń  

Kolega nie wie ? dorota57 ma pewnie rację, że kaseta zajechana została razem z łańcuchem ( prawdopodobnie ). Trzeba być przygotowanym, że nowy po założeniu będzie skakał.

Napisano
  W dniu 1.04.2020 o 08:09, MaxCava napisał:

Kolega nie wie ? dorota57 ma pewnie rację, że kaseta zajechana została razem z łańcuchem ( prawdopodobnie ). Trzeba być przygotowanym, że nowy po założeniu będzie skakał.

Rozwiń  

Jak wy jeździcie i serwisujecie sprzęt, że chcecie wymieniać łańcuchy razem z kasetami? Skąd wiesz, że ma rację? Gość nic nie napisał o przeskakiwaniu ani totalnym armagedonie w napędzie.

W normalnie użytkowanym napędzie kaseta spokojnie wytrzymuje 3/4 łańcuchy.

Napisano
  W dniu 1.04.2020 o 08:12, Mihau_ napisał:

W normalnie użytkowanym napędzie kaseta spokojnie wytrzymuje 3/4 łańcuchy

Rozwiń  

Może masz rację? Pytanie na forum, dlaczego po wymianie łańcucha przeskakuje na przedniej zębatce lub tylnej. Odpowiedz sobie. Ludzie nie dbają o napędy i zajeżdżają maksymalnie.

Napisano
  W dniu 1.04.2020 o 07:19, dorota57 napisał:

Wymieniając łańcuch wymień tylną zębatkę. Jak łańcuch to KMC, cena powyżej 60zł.

Z 10s chyba wybierałbym pomiędzy hg95 a cn6701

Rozwiń  

Ten KCM  ma 114 ogniw,oryginalny 116, nie będzie to problem?

Z tych, hg95 a cn601-701 - jaka jest ich wyższość nad HG54 - oryginał.

Napisano
  W dniu 1.04.2020 o 08:33, Bogusz10 napisał:

Z tych, hg95 a cn6701 - jaka jest ich wyższość nad HG54 - oryginał.

Rozwiń  

To po prostu wyższe modele, lepsze materiały, bardziej precyzyjne wykonanie itd

W dniu 1.04.2020 o 08:33, Bogusz10 napisał:

Ten KCM  ma 114 ogniw,oryginalny 116, nie będzie to problem?

Rozwiń  

Łańcuch ma 108/112/114/116 ogniw jako część zamienna, która musi być uniwersalna do wielu rowerów. Nie wyjmujesz łańcucha z pudełka, nie zakładasz "od razu" i nie jeździsz. Najpierw trzeba dostosować jego długość do konkretnego roweru.

Policz sobie najlepiej ile masz ogniw w obecnym.

Napisano

Tak to jest jak się pisze połową zdania... bo wszyscy wszystko zrozumieją albo jakby istniał jeden przypadek którego doświadczamy wszyscy...

A tak trudno uszanować polski język i przy okazji nieco dokładniej wytłumaczyć temat pytającemu?

"Kolego, wybierz któryś z tych łańcuchów x y z, a przy okazji przygotuj się, że obecny MÓGŁ ale NIE MUSIAŁ zrobić z kasety szmelc i po wymianie łańcucha będzie problem. Nowy łańcuch MOŻE nie chcieć (CHOĆ NIE MUSI) współpracować ze starą kasetą."

A tak na marginesie  - Zużyty łańcuch ze zużytą kasetą z zasady działa lepiej niż nowy na zużytej kasecie, więc to że koledze nic nie doskwierało to nie znaczy że nie zacznie po wymianie na nowy łańcuch...

Napisano
  W dniu 1.04.2020 o 08:41, abdesign napisał:

Tak to jest jak się pisze połową zdania... bo wszyscy wszystko zrozumieją albo jakby istniał jeden przypadek którego doświadczamy wszyscy...

Rozwiń  

Kolego zapytałem tylko o zamiennik oryginalnego łancucha.

Nic nie wspominałem o trudnościach z napędem.

Napisano

Owa połowa zdania jest nie do Ciebie tylko do odpowiadających.

I owszem nie zapytałeś i nie musisz ich wcale mieć. Ale rozciągnięty łańcuch ugniata zęby kasety pod siebie, nowy może nie chcieć się na kasecie którą poprzedni zużył ułożyć i zaczniesz mieć trudności, ale jak napisałem nie musisz - po prostu miej to na uwadze.

Co do łańcucha ekonomicznym i stosunkowo trwałym wyborem jest dowolny łańcuch 10s KMC - to już zresztą padło.

Napisano
  W dniu 1.04.2020 o 10:53, Mihau_ napisał:

Jeśli kaseta jest zużyta to będzie, jeśli nie jest to nie będzie.

Rozwiń  

Jak zajechał łańcuch HG54 to zakładam, że miała w komplecie jego z najtańszą kasetą - a ta w 99,9% jest już też zajechana.

Napisano
  W dniu 1.04.2020 o 11:08, Mihau_ napisał:

Widzę jesteś w posiadaniu bardzo dokładnych danych, skąd je czerpiesz?

Rozwiń  

Z praktyki w odróżnieniu od Twoich wymysłów.

EDIT: Bardziej zrozumiale. Nie pamiętam kiedy nie wymieniałem użytkownikowi kasety przy okazji pierwszej wymiany zajechanego łańcucha w 9 czy 10rz.

Napisano

Jak zajechał łańcuch HG54 to zakładam, że miała w komplecie jego z najtańszą kasetą - a ta w 99,9% jest już też zajechana.

Przerzutka tylna: Shimano Deore M610 Shadow
Ilość biegów: 30
Kaseta: Shimano Deore HG50-10, 11-36T
Łańcuch: Shimano HG54

Napisano

Weź kmc wg. mojej opinii najlepszy w relacji cena-trwałość i jak pisałem przygotuj się na ew. dokupienie kasety jak będzie przeskakiwał i się nie ułoży do ok. 100 km.

Napisano

OK.KMC x10 tylko jest w kilku oznaczeniach.

x10/x10EL,x10.73/x10.93/x10E/x10SL. Do kasety Shimano Deore HG50-10, 11-36T jaki będzie optymalny.

Nie chcę przepłacać za bajery typu - Gold i inne takie.

Napisano

Ja teraz jeżdżę na x10.93 i już wygląda na to, że wytrzyma dłużej niż HG54. Jest niestety lekko głośniejszy bo nie jest jednostronny, ale działa dobrze.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  W dniu 2.04.2020 o 10:46, Lawstorant napisał:

Ja teraz jeżdżę na x10.93 i już wygląda na to, że wytrzyma dłużej niż HG54. Jest niestety lekko głośniejszy bo nie jest jednostronny, ale działa dobrze.

Rozwiń  

X10.93 - do czego  odnosi się to oznaczenie?

Napisano

Zapomniałem napisać - ten łańcuch z linka z Deca to KMC tylko model wyżej niż 10.93. Ale szczerze mówiąc nie zauważyłem różnicy - jeżdżę na 4 łańcuchy , mam 3 KMC z Deca i 1 10.93 wyciągają się tak samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.