Kate_Paul Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Cześć. Proszę o pomoc w porównaniu ofert, które wydaję się mi interesujące. Mój wzrost to 170, długość nogi [edit] 84. https://www.olx.pl/oferta/kolarzowka-trek-madone-5-2-r54-ultegra-cinelli-ram-ksyrium-karbon-CID767-IDEbPSJ.html https://www.olx.pl/oferta/trek-madone-pro-rower-szosowy-shimano-105-r-52-CID767-IDBovlJ.html#32e4dcbc6e ewentualnie: https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-trek-madone-5-2-rozm-53-ultegra-CID767-IDAK9H8.html#32e4dcbc6e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Invincibe. Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Teraz, Kate_Paul napisał: Mój wzrost to 170, długość nogi 86. Jesteś kobietą? To na pewno dobry pomiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Teraz, Invincibe. napisał: Jesteś kobietą? Tak jest. Teraz, Invincibe. napisał: Jesteś kobietą? To na pewno dobry pomiar? Masz rację, zmierzyłam teraz dokładniej i jest 84cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Invincibe. Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 No właśnie. Tu leży "problem". Ale już tłumaczę o co chodzi. Kobiety mają inne proporcje ciała niż mężczyźni, dokładniej mają większy przekrok w stosunku do wzrostu. Tak naprawdę Twój przekrok (który nawet jak na kobietę jest mega duży) odpowiada średniemu przekrokowi faceta o wzroście ok. 185. Co to oznacza przy wyborze ramy? Masz mega długie nogi więc automatycznie bardzo krótki tułów. Jeśli ustawisz siodełko na odpowiedniej wysokości to żeby dostać do kierownicy Twój tułów będzie praktycznie w poziomie. Właśnie po to produkuje się "damskie" szosy, które mają krótszą ramę górną i wyższą główkę ramy co ma zniwelować różnicę w proporcjach ciała. IMO nie ma szans żebyś dopasowała się do męskiej ramy, szczególnie w geometrii race jak w przypadku madone. Kwestię ryzyka kupna tak starego, karbonowego roweru którym nikt po bułki nie jeździł pomijam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Dzięki za opinię. Jednak ma to być "któryś" mój rower i zdecydowałam, że będzie to Madone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Invincibe. Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Skoro wiesz lepiej to kup co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Chodziło mi o porównanie ofert, które podałam w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Invincibe. Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Ale co tu porównywać? 10 letnie gruzy z niewiadomą przeszłością? Zresztą każdy jest za duży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Godzinę temu, Kate_Paul napisał: Chodziło mi o porównanie ofert... j.w. - z fotek to można powiedzieć, czy kolor ładny. Trzeba pojechać i je zobaczyć. Ja osobiście nie kupiłbym roweru używanego za 4 tysiące po fotkach. Tylko po sprawdzeniu na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Dla ostrzeżenia - to są strasznie stare modele z niewiadomą przeszłością. Ja osobiście nie kupowałbym czegoś podobnego w cenie wyższej niż 2500 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 28 minut temu, MaxCava napisał: j.w. - z fotek to można powiedzieć, czy kolor ładny. Trzeba pojechać i je zobaczyć. Ja osobiście nie kupiłbym roweru używanego za 4 tysiące po fotkach. Tylko po sprawdzeniu na miejscu. Chcę jechać zobaczyć każdy. Chodzi mi głównie o rozmiar oraz czy na pierwszy rzut oka widać jakieś nieprawidłowości. Ten zielony ma 6 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Teraz, Kate_Paul napisał: Chodzi mi głównie o rozmiar To jak było pisane, nie bierz pod uwagę męskich, bardzo dobrze Ci to wyjaśnił kolega wyżej. Ale chyba jak każda kobieta wiesz lepiej, co widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Nie będziemy spekulować na temat mojej sylwetki ani rozpoczynać dyskusji dla kogo jest rower oraz czy noga 84 to długa noga czy proporcjonalna do wzrostu 170/171. Czy ktoś z Was jest w stanie mi odpowiedzieć na moje pytanie czym różnią się przedstawione przeze mnie propozycje czy lepiej od razu zamknąć wątek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Invincibe. Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Po co mamy cokolwiek porównywać i oglądać skoro i tak wiesz wszystko najlepiej? Kup sobie ten który chcesz, każdy jest tak samo nieodpowiedni. Ale to już chyba musisz się przekonać na własnych "plecach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 @Invicibe. - proszę o nierobienie OT. Nie będę się spowiadała do czego potrzebuję rower, czy jeździłam na takim i dla kogo jest. To nie jest przedmiot tego tematu. Skoro nie umiesz odpowiedzieć, to nie zaśmiecaj proszę wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 11 godzin temu, Invincibe. napisał: Ale co tu porównywać? 10 letnie gruzy z niewiadomą przeszłością? Zresztą każdy jest za duży Nie przesadzaj,, te dwa pierwsze treki wizualnie nie sa zle, chociaz nie widac ile obrezy zostało w tych rowerach ...trzeci faktycznie jakis archeo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Invincibe. Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Spoko, nie ja będę miał kierownicę ponad 20cm poniżej siodła i nie ja będę wypadał do przodu xd @cinol123 to posadź kobietę 170cm z przekrokiem 85 na madone r54 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Teraz, cinol123 napisał: Nie przesadzaj,, te dwa pierwsze treki wizualnie nie sa zle, chociaz nie widac ile obrezy zostało w tych rowerach ...trzeci faktycznie jakis archeo.... Jeden to 5.2 a drugi to 6.2 pro czyli? Czy warto zwracać uwagę na jakieś konkretne szczegóły? @Invincibe. - Ponownie proszę o nierobienie OT. Jak już mówiłam wcześniej - nie oceniamy tego kto na tym rowerze ma jeździć poza tym, że ma jeździć osoba (a może osoby?) o wzroście 170/171. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Teraz, Invincibe. napisał: to posadź kobietę 170cm z przekrokiem 85 na madone r54 Doboru rozmiaru nie komentuje, tez kiedys kupilem rower w zlym rozmiarze... jak wie co robi niech kupuje.... Dodam tylko ze najbardziej podoba mi sie drugi rower, pierwszy ma jakis polepiony kokpit. Trrzeba by teraz odszukac rocnzik, sprawwdzic czy ten rower wychodzil na 5700 na tej ramie...czy moze wszystko z przeszczepow.... jak wszystko jest poskladane.... to bym sie bal go kupic bez wizyty osobiscie u handlarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Pierwszy jest na ultegrze, cały w karbonie, drugi na 105, słabe zdjęcia, trzeci jeszcze słabsze zdjęcia. Pierwszy jest piękny, chociaż koła można wymienić i zejść z ceny do 2,7k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Teraz, Sobek82 napisał: Pierwszy jest na ultegrze, cały w karbonie, drugi na 105, słabe zdjęcia, trzeci jeszcze słabsze zdjęcia. Pierwszy jest piękny, chociaż koła można wymienić i zejść z ceny do 2,7k Dzięki. Co do rozmiarów - czy 2 cm przy wzroście 170/171 robią ogromną różnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Teraz, Kate_Paul napisał: Jeden to 5.2 a drugi to 6.2 pro czyli? Czy warto zwracać uwagę na jakieś konkretne szczegóły? Zawsze warto sprawdzic, ktory to dokladnie rocznik roweru, ile z czesci fabrycznych na nim pozostalo... jesli wszystko jest wymienione, to rower moze miec dowolny przebieg, od paru km do parudzeisieciu tysiecy km. W tak starych uzywkach to dosc wazne, aby byl na fabrycznym setcie. wtedy wiadomo ze nie jedzil duzo Co ciekawe tego zielonego .... to ja nie widze takiego malowania w internecie, niew iem co to za rok... pewnie starszy niz 2015.... Koncze juz i ide cos zjesc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Teraz, Kate_Paul napisał: Dzięki. Co do rozmiarów - czy 2 cm przy wzroście 170/171 robią ogromną różnicę? Robią. 54 będzie za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate_Paul Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 @cinol123 a to nie taki: https://www.bikeradar.com/reviews/bikes/road-bikes/trek-madone-6-series-shimano-ultegra-6700-review/ ? @wkg - dzięki, czyli pierwszy link raczej odpada. Minimum wzrostowe to 170 dla 54. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Ja przy 177 cm dobrze się czuję na 54. 56 jest za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.