Bogusz10 Napisano 29 Marca 2020 Napisano 29 Marca 2020 Witam Przyszedł czas na wymianę opon w moim rowerku. Teraz pytanie do kolegów mocno siedzących w temacie opon. Fabrycznie w moim Unibike miałem założone Schwalbe Rapid Rob 27,5x2.20 Przez 3 lata zero kapcia i byłem z nich zadowolony.Jazda głównie scieżki rowerowe, leśne dukty.Teraz chciałbym spróbować może coś innego,może ciut szersze 2.30-2.35. Jakie oponki możecie mi polecić? Pozdr
SerQ Napisano 29 Marca 2020 Napisano 29 Marca 2020 Jeździłeś na dętkach czy tubeless? Od firmy Maxxis godna uwagi jest High Roller II (występuje nawet wariant 27.5x2.4). Przyczepna, nadaje się również do błota, ale zarazem ciężka. Jeżeli zależy Ci na niższej wadze, zwróć uwagę na Maxxis Ikon. Continental oferuje model X-King, dostępny w rozmiarze 2.30 lub 2.40. I to na tej bym się na Twoim miejscu skupił. Wszechstronna i z pewnością do Twoich zastosowań się sprawdzi.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 29 Marca 2020 Mod Team Napisano 29 Marca 2020 Lepiej najpierw sprawdź ile masz miejsca w widełkach, bo nie wiadomo czy przy szerszej oponie będzie sensowny prześwit... Poza tym szersze opony na ścieżki rowerowe, to niekoniecznie dobry pomysł, ale co kto lubi.
Bogusz10 Napisano 29 Marca 2020 Autor Napisano 29 Marca 2020 Obecnie mam SCHWALBE RAPID ROB 27.5X2.10 Te 2.1 zamienił bym na 2.2.Powinno wejść spokojnie. Rozumiem że drobniejszy bieżnik to szybciej na asfalcie i gorzej na piachu. I odwrotnie dla grubszego bieżnika.
Quell Napisano 29 Marca 2020 Napisano 29 Marca 2020 Praktycznie wszystko będzie lepsze niż szrotowate rapid boby. Wspomniane ikony są dobrym wyborem.
Bogusz10 Napisano 30 Marca 2020 Autor Napisano 30 Marca 2020 14 godzin temu, Quell napisał: Praktycznie wszystko będzie lepsze niż szrotowate rapid boby. Wspomniane ikony są dobrym wyborem. Szrotami to bym ich nie nazwał,skoro przelatałem na nich 3 lata. Jak je dokładnie obejrzałem to mają kilka ubytków,a mimo to wytrzymały. Ale mimo chcę spróbować czegoś innego.
cervandes Napisano 30 Marca 2020 Napisano 30 Marca 2020 O włos lepsze i nadal uniwersalne to są np Smart Samy. Jeśli ma być coś szybszego, to może Race King? Jeśli ma być dzielnie w terenie to może XKing (Cross King). Możesz też założyć różne opony, często praktykowane: tył Race King, przód XKing. A skoro masz koło 27,5, to możesz też spróbować towaru z wyższej półki za akceptowalne pieniądze, sklep amsterdamka sprzedaje wersje Race Sport i XKingów i Race Kingów na średnie kolo w dobrej cenie. Mi się z nimi udało dogadać i kupiłem je po 74pln sztuka z tego co pamiętam (kupowałem 4 szt). A jeśli masz szmal i chcesz skosztować opony premium to za 300pln jest do kupienia zestaw Mezcal Graphene 2.0 2.25 na allegro. Walizka z dwiema oponami Vittorii w topowej specyfikacji TNT+G+ wraz z mlekiem. I możesz przejść wtedy na bezdętkę...
Quell Napisano 30 Marca 2020 Napisano 30 Marca 2020 4 godziny temu, Bogusz10 napisał: Szrotami to bym ich nie nazwał,skoro przelatałem na nich 3 lata. Ale to nie jest wyznacznik dobrej opony. Bo przed wywaleniem do piwnicy,niewiele gum na nich zrobiłem. Ciężkie,nieprzewidywalne z powodu kiepskiej gumy,bieżnik taki sobie,w lekkim terenie prawie się nie toczy,a z przebiciami faktycznie źle nie było. Masowo walone do nowych rowerów,bo są tanie i mają nadruk schwalbe. Jeżeli masz kasę,wspomniane mezcale to będzie niebo a ziemia. W sumie,pora chyba wyciągnąć je z piwnicy,i oddać komuś za free,chociaż nie lubię innym krzywdy robić
Bogusz10 Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Napisano 1 Kwietnia 2020 OK.Rozważyłem za i przeciw i wyselekcjonowałem następujące opony; -Continental X King Sport - -Continental Race King - -Maxxis Ikon - Chyba te Ikony wydają się najlepszym wyborem.Cenowo ciut droższe od Continentali. -
cervandes Napisano 1 Kwietnia 2020 Napisano 1 Kwietnia 2020 Mam i miałem Race Kingi, mam X Kingi, na Ikonach jeździłem i nie lubię ich. Zawsze miałem wrażenie, jakby mi hamulec ocierał albo ciągnąłbym coś za rowerem. Ikony mają dziwnie duże opory toczenia. W pierwszym poście napisałeś, że interesuje Ciebie troszkę 2.35... Może więc Smart Samy? Bo te są w wersji 2.35 sprzedawane.
Bogusz10 Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Napisano 1 Kwietnia 2020 cervandes ; No i swoim wpisem namieszałeś mi w głowie. Byłem zdecydowany na te Maxxis Icon 2.2,Race Kingów się obawiam że mają słabe ścianki boczne i szybko będzie kapeć.Moja jazda to 60-70/40-30 asfalt ścieżki/lekki teren. Dlatego w szerokiego balona nie ma sensu iść.
cervandes Napisano 2 Kwietnia 2020 Napisano 2 Kwietnia 2020 Bierz Race Kingi. A jeśli czasem robisz piach i coś mokrego to na przód XKinga (Cross Kinga).
Bogusz10 Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Napisano 3 Kwietnia 2020 Maxxis Ikon 27,5 x 2.2 vel Vittoria Mezcal 27,5 x 2.1
kipcior Napisano 3 Kwietnia 2020 Napisano 3 Kwietnia 2020 A może chcesz używane Mezcale 27,5 x 2.25 ale w topowej wersji G+? Mają jakieś 3000km, powinny drugie tyle zrobić, a ja ich już pewnie nie będę używał.
Bogusz10 Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Napisano 3 Kwietnia 2020 4 godziny temu, kipcior napisał: A może chcesz używane Mezcale 27,5 x 2.25 ale w topowej wersji G+? Mają jakieś 3000km, powinny drugie tyle zrobić, a ja ich już pewnie nie będę używał. Sorry kolego ale jaki sens by było wymienić używane na używane? Napisz o odczuciach asfalt/lekki teren.
kipcior Napisano 3 Kwietnia 2020 Napisano 3 Kwietnia 2020 To są znakomite opony na twardą nawierzchnię, czy mokro czy sucho byle twardo. Asfalt, kamienie, las, rzeka wszystko jedno. Ale nie próbuj skręcać jadąc w dół po błocie, bo to może nie zadziałać
wkg Napisano 3 Kwietnia 2020 Napisano 3 Kwietnia 2020 A piach ? Jak się zachowują ? Trzymają kierunek czy pływają i trzeba uważać ? Ja chyba sobie zapodam na tył, Peyote są świetne ale błyskawicznie znikają.
kipcior Napisano 3 Kwietnia 2020 Napisano 3 Kwietnia 2020 Jedyna łata piachu jaką kojarzę w okolicy ma jakieś 5m i jest na wysokości ok 1000m więc... No nie zabiłem się na tym Ja tu mam kamienie wszędzie, a nie piach.
cervandes Napisano 4 Kwietnia 2020 Napisano 4 Kwietnia 2020 Ja na MEzcalach G+ po Wyspie Sobieszewskiej latam po lasach a to mix plaży z lasem jest. Jadę, nie zsiadam nigdzie. Oczywiście na ciśnieniu z przodu około 2.0 albo i ciut mniej.
Bogusz10 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Napisano 5 Kwietnia 2020 Opona MAXXIS Ikon 27.5x2.20 Powinna spełnić moje oczekiwania. 65 zł szt drutowana.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.