Skocz do zawartości

[GPS Garmin] Synchronizacja w trakcie aktywności w EDGE 530

stona1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Najpierw krótki opis sytuacji. Podczas jazdy mam włączoną aktywność (trasa i inne parametry są zapisywane). Po zakończeniu i zapisaniu aktywności następuje automatyczna synchronizacja z Garmin Connect App. Dotąd jest OK. 
Nie mam włączonej aktywności (nic nie jest zapisywane). W Garmin Connect App wchodzę w Treningi/Kursy/Utwórz kurs i tam tworzę kurs. Na koniec wybieram "Wyślij do urządzenia". Pojawia się komunikat, że kurs zostanie wysłany przy następnej synchronizacji. Robię synchronizację -> kurs pojawia się w urządzeniu (EDGE 530). Czyli też jest OK.
I wreszcie sedno sprawy. Mam włączoną aktywność (trasa jest zapisywana). Chcę skorzystać z nawigacji (bo np. jestem w nieznanym mi miejscu). Jak powyżej tworzę kurs w Garmin Connect App. Zapisuję go. Znów ten sam komunikat, że kurs zostanie wysłany przy następnej synchronizacji. Niestety nie jestem w stanie zrobić synchronizacji gdy trwa aktywność. Klikam strzałki synchronizacji, kilka sekund się pokręcą, ale nic z tego nie wynika. Synchronizacja na następują w tym kurs nie jest przesyłany z telefonu do urządzenia. 

Czy ktoś ma podobny problem? A może to takie już ograniczenie tego sprzętu? Jeśli tak to jest wyjątkowo durne ponieważ jeśli jestem w trakcie długiej aktywności to nie chcę przerywać jej zapisu tylko po to żeby przez chwilę przesłać z telefonu nową trasę do urządzenia. 

Jakieś pomysły jak to ominąć?

Pozdrawiam
Arek

Napisano

Tak, to jest ograniczenie, z tego co kojarzę podczas trwania aktywności Garmin nie synchronizuje urządzenia.

O ile dobrze pamiętam w Garmin Connect Web możesz połączyć aktywności po zakończeniu.

Można też po prostu skorzystać z nawigacji wbudowanej i porposić Edge-a podczas aktywności o wygenerowanie trasy do punktu na mapie lub zapisanego wcześniej punktu. Gdybyś źle skręcił chwilę ponudzi Cię o zwrotkę ale po chwili przeliczy nową trasę.

• Mod Team
Napisano

Nie testowałem tej opcji, ale ogólnie mam negatywne odczucia co do planowania w GC. Myślę, że możesz spróbować zaplanować trasę na stravie (z telefonu robi się to nawet wygodnie w wersji przeglądarkowej) i skorzystać z appki Stravy w Garminie.

Napisano

Faktycznie aplikacja IQ od Stravy (lub też zapewne dowolna inna do planowania i uruchamiania kursów) powinna zdziałać wzorowo! W końcu połączenie z telefonem działa a to jedyne co wymagają apki IQ.

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Spotkałem sie z tym problem przypadkowo już w zeszłym roku, jeżdżąc w obcym terenie, co bardzo mnie zirytowalo. Teraz znów miałem potrzebę wyznaczenia kursu na telefonie i przesłania go na garmina w trakcie aktywności i znów lipa! Nie rozumiem tych ograniczeń i nie chce mi się wierzyć, że nie ma innego rozwiązania. Co daje ta cytowana aplikacja? 

Napisano

wg. mojej wiedzy tą aplikacją możesz połączyć np. 2 aktywności które zrobiłeś tego samego dnia w jedną całość, ale możesz to zrobić po skończonej jeździe przy pomocy komputera i eksportowania aktywności. Nie rozwiązuje to problemu w trakcie trwania jazdy, żeby przesłać nowy kurs do urządzenia musisz skończyć obecną jazdę, zrobić synchronizację i rozpocząć nowy kurs (też mnie to irytuje ale jak widać ten producent tak ma)

Napisano

Chodziło mi o GRouteLoader IQ. Przetestowałem, działa to jako widget i pozwala właśnie w czasie aktywności zaimportować z GC kurs po numerze (trzeba go zrobić w GC jako publiczny i np. udostępnić do schowka - zobaczysz numer). Uciążliwe, ale działa. Nie wiem czy można jakoś inaczej. Są jeszcze opcje importu z RWGPS, ale ten płatny. 

Napisano

Jak ktoś chce wgrać trasę utworzoną na telefonie do Garmina w trakcie aktywności to jest to możliwe, ale wymaga pewnych kroków.

1. Na Garminie trzeba zainstalować gimpimporter widget (nie aplikację, bo te nie działają w trakcie aktywności): https://apps.garmin.com/en-US/apps/fac50ef3-77b2-466c-9f4f-4dcb2feb49a3

2. Na telefonie trzeba zainstalować gpx/fix exporter: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.surfsite.gexporter&hl=en_US&gl=US

3. W trakcie jazdy uruchamiamy program w którym tworzymy sobie trasę (osobiście używam Locus Pro z Brouterem do wytyczania tras) i zapisujemy ją do pliku gpx w katalogu storage/emulated/0/Download.

4. W obu urządzeniach musi być uruchomiony Bluetooth i (to ważne!) w Garminie wyłączamy Wi-Fi (u mnie z włączonym wi-fi nie działa ta metoda).

5. W telefonie uruchamiamy gpx/fit exporter (powinniśmy widzieć na dole wszystkie trasy jakie są zapisane w katalogu /download).

6. W garminie wchodzimy do widgetu i wybieramy dowolną trasę z w/w - wszystko to możemy robić w trakcie zapisywanej aktywności.

Oczywiście mam podobne zdanie, że słabe jest, to że Garmin nie pozwala się synchronizować w trakcie aktywności, ale dobrze, że można sobie chociaż tak z tym poradzić.

Napisano

No to trochę więcej zachodu niż z tym GRouteLoader (robisz na telefonie tylko w jednej apce - Garmin Connect), ale dzięki. Ciekawe tylko dlaczego trzeba te wifi wyłączać. 

Napisano

To tylko na pierwszy rzut oka brzmi skomplikowanie. Zasadniczo sprowadza się to do odpalenie gpx/fit exportera, utworzenia trasy w dowolnej aplikacji i następnie wybrania tej trasy w widgecie w Garminie. Z tym wi-fi nie wiem o co chodzi, ale sam autor oprogramowania o tym napisał: On some devices you have to disable WiFi on the Garmin device to get a connection to the phone app. Z tego wynika, że u niektórych może działać bez wyłączania - zależy od telefonu.

Moim zdaniem zaletą tej metody jest to, że trasę można sobie utworzyć w dowolnej aplikacji (imo Locus jest świetny do tego), nie trzeba używać koniecznie Garmin Connect'a.

Napisano

Dlatego przez wiele lat jeździłem z Sony Z3 Compact na kierownicy i wspomnianym Locusem jako nawigacją. Sprawdzało się to świetnie, również jako licznik rowerowy. Niestety telefon ostatecznie padł i nie warto było go naprawiać. Teraz jeżdżę pewnie jak większość z licznikiem na kierownicy i telefonem w tylnej kieszonce. Chociaż myślałem nad tym, żeby dodatkowo do silikonowego etui telefonu dokleić mocowanie Garmina i w przypadku dłuższych tras wymiennie stosować go z licznikiem 😉

Napisano

Jeździłem tylko na locusie przez ponad 2 lata i kupiłem garmina, bo do żadnego telefonu z androidem nie da się kupić dedykowanego etui z montażem pod Spigen Gearlock czy inne SP Connect, a te przyklejane... w końcu odpadają przy solidnej łupance. Dwa razy szukałem telefonu po krzakach i skończyło się na garminie.

W Locusie tworzę ślady, przeglądam trasę na postojach itp, a garmin po prostu siedzi na kierownicy i pokazuje to co wcześniej przygotowałem w locusie.

Napisano

Dziwne, ja używałem kilka lat tych mocowań przyklejanych na taśmę 3M i mam wrażenie, że prędzej wyrwałbym kawałek etui niż samo mocowanie. Ważne jest aby dokładnie odtłuścić i po przyklejeniu dociążyć na chwilę telefon. Moje doświadczenie to kilka lat jazdy (sporo wertepów w borach tucholskich) na dwóch telefonach + telefon żony. W tym jednym etui które mi zostało próbowałem oderwać - nie ma szans.

• 7 miesięcy temu...
Napisano
W dniu 28.03.2020 o 23:18, stona1 napisał:

Witajcie,

Najpierw krótki opis sytuacji. Podczas jazdy mam włączoną aktywność (trasa i inne parametry są zapisywane). Po zakończeniu i zapisaniu aktywności następuje automatyczna synchronizacja z Garmin Connect App. Dotąd jest OK. 
Nie mam włączonej aktywności (nic nie jest zapisywane). W Garmin Connect App wchodzę w Treningi/Kursy/Utwórz kurs i tam tworzę kurs. Na koniec wybieram "Wyślij do urządzenia". Pojawia się komunikat, że kurs zostanie wysłany przy następnej synchronizacji. Robię synchronizację -> kurs pojawia się w urządzeniu (EDGE 530). Czyli też jest OK.
I wreszcie sedno sprawy. Mam włączoną aktywność (trasa jest zapisywana). Chcę skorzystać z nawigacji (bo np. jestem w nieznanym mi miejscu). Jak powyżej tworzę kurs w Garmin Connect App. Zapisuję go. Znów ten sam komunikat, że kurs zostanie wysłany przy następnej synchronizacji. Niestety nie jestem w stanie zrobić synchronizacji gdy trwa aktywność. Klikam strzałki synchronizacji, kilka sekund się pokręcą, ale nic z tego nie wynika. Synchronizacja na następują w tym kurs nie jest przesyłany z telefonu do urządzenia. 

Czy ktoś ma podobny problem? A może to takie już ograniczenie tego sprzętu? Jeśli tak to jest wyjątkowo durne ponieważ jeśli jestem w trakcie długiej aktywności to nie chcę przerywać jej zapisu tylko po to żeby przez chwilę przesłać z telefonu nową trasę do urządzenia. 

Jakieś pomysły jak to ominąć?

Also check infomation about how to  hire mern stack developers on our blog

Pozdrawiam
Arek

Dzień dobry przepraszam pisać w starym temacie, ale mam podobny problem i szukam podobnych informacji. Może ktoś może mi pomóc?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...