Bikemator Napisano 28 Marca 2020 Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Cześć, Nabyłem niedawno stary miejski rower wyposażony w przerzutkę planetarną 3-biegową Sachs z torpedo. Po krótkim użytkowaniu doszedłem do wniosku, że przełożenia roweru są trochę za twarde i zdecydowałem się wymienić tylną zębatkę na nieco większą. Obecna ma 19 zębów, więc znalezienie większej pewnie nie będzie takie proste. Pytania: - czym to odkręcić? jestem laikiem, ale może jakoś dam radę. Zdjęcie załączone. - jaką zębatkę kupić? Widzę coś takiego jak Shimano Nexus 22t 22z - będzie pasować? Mam nadzieję, że przeskok z 19 zębów na 22 nie będzie za duży. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Marca 2020 Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Cienki śrubokręt typu próbnik do masy w gniazdku, lub nieco większy i podważasz tę sprężynkę ( ma przerwę widoczną na zdjęciu u góry ) Spręzynka zejdzie - zdejmujesz koronkę. I zakładasz nową. Może być 22, może być 20 itp. Tylko łańcucha może zabraknąć ( zrobi się za krótki ) - musisz to wziąć pod uwagę. ( ostatecznie zakup nowego łańcucha ) np : http://e-bmx.pl/opis/3048536/kolo-zebate-shimano-nexus-16181920212223t.html I wiele innych miejsc. ( sklepy stacjonarne mają ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikemator Napisano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Bardzo dziękuję, to rzeczywiście proste. Jak się już wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.