Skocz do zawartości

[Klocki hamulcowe] Wymiana klocków hamulcowych

kuku83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema

Nie za bardzo jestem obeznany w temacie, więc poproszę Was o pomoc a mianowicie jakie klocki hamulcowe możecie polecić pod  hamulce Shimano M395 ? Nie za bardzo wiem czym się sugerować, więc może zaproponujecie sprawdzony model ?

Napisano

Klocki zależne raczej od rodzaju jazdy. Inne założysz jak wsiadasz na rower i jedziesz po bułki do sklepu odległego o 50 metrów, inne będziesz używał jak jeździsz bez deszczu po idealnie prostym, jeszcze inne gdy śmigasz po górkach w idealną pogodę, a jeszcze inne gdy po górkach przy porannej rosie.

99% użytkowników zadających to pytanie wystarczą zwykłe żywiczne shimano.

Napisano

Dokładnie, fabrycznie do M395 montowane są B01S, jeżeli jesteś/byłeś zadowolony z ich siły hamowania oraz modulacji to może warto założyć coś podobnego? Taniej wyjdzie.
Pozdrawiam

Napisano

Nie miałem im nic do zarzucenia, wszystko było ok. bardziej myślałem, że jak już wymieniam, to może na coś lepszego jakieś pół metaliki a cena nie odgrywa jakiegoś wielkiego znaczenia. 

Napisano

U siebie zmieniłem na A2Z Gold metaliczne, z tyłu jeszcze poczekam, aż dojadę mocniej obecne okładziny. Z zamienników godne uwagi są produkty firmy Kool-Stop, A2Z również zbierają dobre opinie, na testy kupiłem na tylną oś Shimano E01S,  metaliczne. 

Napisano
Teraz, michal__k napisał:

Możesz zerknąć na A2Z model BP-620 albo JAGWIRE model DCA016.

O to mi chodziło, skupię się na Jagwire, tak na szybko przejrzałem i mają spoko opinie i w sumie fajnie, bo coś nowego się wypróbuję i będę miał porównanie.

Napisano
15 minut temu, SerQ napisał:

U siebie zmieniłem na A2Z Gold metaliczne, 

Nie uważasz, że jeszcze warto zapytać jaką ma tarcze ?

2 minuty temu, kuku83 napisał:

O to mi chodziło, skupię się na Jagwire, tak na szybko przejrzałem i mają spoko opinie i w sumie fajnie, bo coś nowego się wypróbuję i będę miał porównanie.

Jak jeździsz po bułki to nie odczujesz różnicy między fabrycznymi a czerwonymi Jagwire.

Napisano
4 minuty temu, MaxCava napisał:

Nie uważasz, że jeszcze warto zapytać jaką ma tarcze ?

Jak jeździsz po bułki to nie odczujesz różnicy między fabrycznymi a czerwonymi Jagwire.

Owszem, warto. U siebie wymieniłem. Tak na przyszłość to piszę dla potomnych.

@kuku83, jakie masz tarcze u siebie? Możliwe, że takie jak u mnie były.

Napisano

Moim zdaniem aby myśleć o czymś więcej niż żywiczne klocki to inwestuj w minimum RT64 ( jak jeszcze dostaniesz w dobrej cenie ), ew. z grubej rury i zakładaj SM-RT81 ( ale to Ci wyjdzie ze 250 zł ).

Sam mam Na M7000 tarcze SM-RT81 ( przód 180, tył 160 ) i czerwone jagwirki  i na moją jazdę wystarczą w 100%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...